Sunday, January 02, 2011

Macarons sa nadjevom od višanja i kremom od sira/ Cherry and cream cheese filled macarons

Please scroll down for English

Prije svega (i sa malim zakašnjenjem) svim blogerima i blogericama, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima na ovom blogu čestitam blagdane, koji su već debelo iza nas, ali i one koji slijede, i svako dobro u Novoj 2011. godini. Ja vam od srca želim sve ono što si i sami poželite. Vodim trku s vremenom i zato moja čestitka kasni, ali za dobre želje nikad nije kasno. Moj cijeli dan je ispunjen bebicom, većom i manjom, sitnim kućanskim poslovima, kuhanjem, šetnjom, tako da se niti ne okrenem, a već je večer i taman kad bi imala par sati mira u komadu (da nitko ništa ne traži), strgana legnem pred televizor i oduzmem se u roku od 2 minute. Tako i ovaj post pišem već tri dana, a Novu godinu nisam uspjela niti dočekati. Borila sam se i borila, ali bitka je bila izgubljena u 23 h i 30 min... Nisam čula niti pucanje, niti vatromete...ništa...mrtvo tijelo. U stvari, ne bi trebala leći, jer čim legnem gotovo je. Oprostite mi moju usporenost na blogu, ali i to će proći, ipak sam friška mama po drugi put:) Osim raznoraznih božičnih kolačića, naš blagdanski stol su obilježili i macaronsi. Radila sam ih u tjedan dana sigurno pet puta, svaki put sa drugačijim nadjevom, a ovaj mi se posebno svidio. U hladnjaku su se počela skupljati brda bjelanjaka, pa je i to bio jedan od načina kako da ih se riješim. Više o izradi i uspješnim macaronsima možete naći u jednom od mojih postova, a kao i uvijek tu su provjereni recepti sa bloga Da mi je nešto slatko i sa bloga Tartalette. Recepti su identični i ja ih se držim od prvog puta, i zaista nema greške. Za 21 punjeni kolačić vam je potrebno:

3 bjelanjka (cca 100g)
50 g kristalnog šećera
200 g šećera u prahu
110 fino mljevenih badema


Bjelanjci ne smiju biti ravno iz hladnjaka, 24 sata prije upotrebe ih razdvojite od žumanjaka, i ostavite pokrivene na sobnoj temperaturi. Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer. Morate dobiti čvrstu smjesu, poput pjene za brijanje, ali nemojte previše istući bjelanjke. Pomiješajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosijali barem dva puta) i mljevene bademe pa ih jakim pokretima ruke umiješajte u bjelanjke, da se razbiju mjehurići zraka. Znat ćete da ste dobro promiješali sastojke ako se, kad istresete žličicu smjese na tanjurić, mali repić na vrhu sam utopi u ostalo, tj. ako ne ostane čvrsto gore. Obložite plehove papirom za pečenje. Ako želite raznobojne kolačiće, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače. Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće.
Pustite ih da odstoje 1h (ne preskakati ovaj korak - tako se već prethodno malo sasuše i dobiju hrskaviju koru kasnije) i ugrijte pećnicu na 150, električnu na 130. Pecite ih 12-14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom.

KREMA OD SIRA

100 g krem sira na sobnoj temperaturi, npr. Dukatela 35 g omekšalog maslaca 60 g šećera u prahu

U zdjeli izmiksajte sve sastojke u glatku kremu, stavite ju u hladnjak da malo očvrsne. Pekarsku vrećicu sa malim okruglim nastavkom napunite kremom i nanesite deblji sloj na polovicu macaronsa.

NADJEV OD VIŠANJA

160 g višanja iz konzerve 25 g šećera 100 ml soka od višanja 15 g gustina

Na laganoj vatri otopite šećer u soku od višanja, dodajte višnje i kuhajte desetak minuta. Umiješajte gustin dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Na kremu od sira nanesite žličicu nadjeva od višanja i spojite kolačić gornjom polovicom.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
MACARONS (origin recipe for the shells is here and here), for the 21 macarons
3 egg whites (about 100 g)
50 gr granulated sugar
200 gr powdered sugar
110 gr almonds

CREAM CHEESE FILLING
100 g cream cheese, softened
60 g powdered sugar, sifted
35 g butter, softened

CHERRY FILLING
160 g sour cherries
25 g sugar
100 ml cherry juice
15 g cornstarch

Egg whites: the day before (24hrs), separate eggs and store the whites at room temperature in a covered container. Whip the egg whites, (gradually add the sugar), until they begin to rise and hold their shape. Do not overbeat your meringue. Mix well powdered sugar and almonds. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the batch carefully. Mix some colour if you wish. Test a small amount on a plate: if the tops flattens on its own, batch is ready. Fill a pastry bag with the batter and pipe small rounds onto baking paper. Preheat the oven to 150 C. Let the macarons sit out for 60 minutes to harden their shells a bit and bake for 12 to 14 minutes. Let cool completely.
For the cream cheese filling: Beat cream cheese, powdered sugar and butter in small mixer bowl until smooth. Let cool for 30 minutes.
For the cherry filling: In a medium saucepan over medium heat, dissolve the sugar in the cherry juice. Stir in cherries, and cook about 10 minutes. Add cornstarch and mix well. Let it cool, and fill the macarons with cream cheese (use pastry bag) and then with cherry filling (use teaspoon).
NOTE: For perfect macarons is very important to separate egg whites 24 hours before preparation and keep them at room temperature, and do not overbeat the meringue. Almonds must be finely chopped, sift powder sugar twice if needed. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that flows like lava. If you wish, mix some colour in batter, let them stand for one hour and bake them for 12-14 minutes (depends on owen), let them cool and fill with cream.