Wednesday, December 15, 2010

Marshmallow snjegovići / Marshmallow snowmen


Scroll down for English
Ne pamtim datum mog zadnjeg recepta, ali znam da je bio jako, jako davno. Toliko davno, da smo moj fotić i ja izgubili onu prisnost koju smo nekad imali (barem u ove svrhe), da sam si čak razmišljala hoću li uopće objaviti ovaj receptić, jer niti jedna fotka nije ispala onako kako bi trebala, tako da ne mogu uopće izraziti neko zadovoljstvo s njima.... Tako to obično i bude kad se žurim i kad nešto na brzinu radim. Ali ovi snjegovići su mi toliko simpatični da sam ih ipak odlučila podijeliti sa vama. Oni su namijenjeni mom starijem sinčiću koji je totalno oduševljen njima, nisu komplicirani, a ja sam u sitnicama odstupila od originalnog recepta kojeg možete pronaći ovdje. Kako se spavanje i hranjenje kod moje bebice još nije ni približno ustalilo, čitav ovaj proces od izvedbe, fotografiranja, sređivanja i objave recepta se malo odužio, ali oni apsolutno nisu komplicirani, a ako imate dječicu sigurna sam da će odmah zasukati rukave i natjerati i vas u kuhinju. Ja sam izbacila pistaciju iz čistog razloga jer ju Ian ne voli, ali možete upotrijebiti i neke druge sastojke poput badema, oraha, makadamije, lješnjaka, bijele čokolade, i slično. Za cca 26 snjegovića potrebno vam je slijedeće:

12 karamela
3 žlice kondenziranog mlijeka
2 žlice maslaca
cca 40 marshmallow bombona
7 do 10 štapića
1 šalica od 250 ml nasjeckanih pistacija, kokosa, komadića karamela
110 g tamne ili mliječne čokolade
2 žličice ulja
narandžasti okrugli bombončići za nos
Pripremite papir za pečenje. U manjoj posudi na laganoj vatri miješajte maslac, karamele i kondenzirano mlijeko dok se sve ne otopi i dobijete jednoličnu smjesu. Cca 13 marshmallowa presijecite nožem ili kuhinjskim škaram na pola, i svaku polovicu (ljepljivi dio) stavite na svaki cijeli marshmallow. Malo ih pritisnite da se zalijepe jedan za drugog ili na svakog stavite malo karamel smjese i zalijepite ih. U originalnom receptu preporučuju marshmallow kremu za spajanje. Jedan štapić podijelite na 4 dijela (ako želite veće ruke podijelite ih na dva dijela, mada mislim da bi bile prevelike) i utisnite ih u donji marshmallow, tako da stoje prema gore.
Trećinu svakog snjegovića utopite u karamel kremu, ostavite da se višak ocijedi i stavite na papir za pečenje. U manjoj posudi promiješajte pistacije, kokos i komadiće karamele. U drugoj posudi na laganoj vatri otopite čokoladu sa uljem. Nakon što se karamel na snjegovićima stvrdnuo, utopite kraj svakog snjegovića u čokoladu, ocijedite i uvaljajte ih u smjesu od pistacija, kokosa i komadića karamele. Stavite ih na papir za pečenje dok se čokolada ne stvrdne, cca pola sata.
Ako je potrebno, otopite još malo čokoladu (ako se stvrdnula), uzmite štapić, utopite ga u čokoladu, ocijedite i napravite oči i gumbiće. Za nos sam ja stavila malo karamel kreme i nalijepila bombončić, a u originalnom receptu piše da se stavi malo čokolade i nalijepi bombončić, ali meni tako nije držalo. Ostavite da se sve osuši najmanje 5 minuta.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
MARSHMALLOW SNOWMEN (origin recipe here), about 26 snowmen
12 vanilla caramels
3 tablespoons sweetened condensed milk
2 tablespoons butter
about 39 marshmallows
7 - 10 pretzel sticks
1 cup (250 ml) chopped pistachios, toasted coconut, toffee pieces
110 g bittersweet, semisweet, or milk chocolate pieces
2 teaspoons shortening
orange-color miniature candy for nose
In a small saucepan, combine caramels, sweetened condensed milk, and butter. Heat and stir over medium-low heat until mixture is melted and smooth.
Using kitchen scissors or knife, cut one-third of the marshmallows in half crosswise. Place each marshmallow half, sticky side down, on top of a whole marshmallow. Press together gently. If necessary, spread a small amount of marshmallow creme between the marshmallow pieces to hold them together. For arms, insert a pretzel stick into two opposite sides of each whole marshmallow. Dip bottom third of each of the marshmallow stacks into melted caramel mixture. Allow excess to drip off. Place dipped marshmallows on prepared baking sheet. Place pistachios, coconut, toffee pieces in separate small bowls. In another small saucepan, combine chocolate and shortening. Heat and stir chocolate mixture over low heat until melted and smooth. Dip each caramel-coated marshmallow stack in melted chocolate, covering the bottom of stack with chocolate. Allow excess to drip off. Immediately dip chocolate-covered marshmallow in pistachios, coconut and toffee bits. Let them stand on baking sheet about 30 minutes or until chocolate sets. Re-melt chocolate in saucepan over low heat, if necessary. To make eyes and buttons, dip one end of a remaining pretzel stick into melted chocolate and dab chocolate onto snowmen. For a nose, dab on some chocolate (I used a caramel creme) and attach a small orange-color candy. Let stand about 5 minutes more or until dry.

29 comments:

  1. Premedeni su i jako mi je drago videti opet neki receptić od tebe :)

    ReplyDelete
  2. Evo i mom su se Rasi svideli :)))
    Pretpostavljam da je Ian podjednako uzivao u igranju i papanju :))))
    Jako su slatki :))

    ReplyDelete
  3. Draga, baš si me obradovala! Vjerujem da su svi željno iščekivali tvoje kreativne receptiće! :)) Snjegovići su super, čak i ako Božić ne bude bijeli oni će to nadoknaditi na najbolji mogući način! Pusa!

    ReplyDelete
  4. Bas su slatki!!! I ne deluju komplikovani, sto mi je u ovom trenutku jaaako vazno ;)
    Lepo je videti te ponovo :)))

    ReplyDelete
  5. presuper su! :) lijepo je vidjeti da opet kuhaš i pišeš. veselim se novim receptima i fotkama. reci mi molim te, gdje si nabavila kondenzirano mlijeko? ja ga tražim već godinama tu u zagrebu i nisam imala sreće.

    ReplyDelete
  6. Jednostavni, a tako efektni :) Malac je pozvao društvo za novogodišnje slavlje i ovaj tvoj receptić je došao kao kec na desetku. :) Ih al će da se obraduju! :)))

    ReplyDelete
  7. Divni su! Kod nas nema još uvek manrshmellowa, a naročito ne onih u sto različitih veličina. Sigurno da su deca bila oduševljena, pa kad smo se mi odrasli raznežili.

    ReplyDelete
  8. Jao, preslatko.
    Slicice su posebna prica, kao iz bajke :-)
    Ma neka si se ti nama vratila sa ovim svojim finim recepticima i slikama :-)

    ReplyDelete
  9. Svaka čast Jasenka. Znam kako je to s malom bebom i dok se ne ustali spavanje/klopanje i sl. Slikice su super, a receptić zakon.

    ReplyDelete
  10. Hvala vam puno cure:)
    Monika, vani sam ga kupila, ali vidjela sam da u Lidlu imaju neko kondenzirano mlijeko samo nisam obratila paznju kakvo je, pogledaj tamo.

    ReplyDelete
  11. Ma predivno, to radim s unučicom.

    ReplyDelete
  12. napokon :))))
    snjegovići su precakani...

    ps
    a što fali fotkama????

    ReplyDelete
  13. Napokon receptić:) Nemoj biti sitničava, slike su odlične... šta bih onda ja za svoje rekla. Ma, molim te ...

    ReplyDelete
  14. Predivan recept.Radujem se sto si opet sa nama,ja često posećujem tvoj blog sto zbog odličnih keksova a i torti...:)

    ReplyDelete
  15. Prekrasno i bas u tvom stilu! Bas me razveselio novi recept! :)

    ReplyDelete
  16. Hehehehehe pa premedeni su!! Savršena ideja za predstojeće praznike! :-)))

    ReplyDelete
  17. Ideja je preslatka, i drago mi je da se polako vraćaš pisanju i blogu.

    ReplyDelete
  18. Stvarno su jako slatki snjegovici, odlicna ideja za djecicu, a i za uzurbane mame :)i ja sam jedan Bozic docekala s malom bebicom i jednom starijom bebicom...zelim vam sto vise prospavanih noci i ugodne blagdane!

    ReplyDelete
  19. Preslatki su!
    Fotke, kao i uvek, odlicne!

    ReplyDelete
  20. Bas su medeni, vrlo lepa i kretivna ideja za novogodisnje slatkise kojima ce se obradovati najmladji, ali i oni malo stariji ...puno lepih pozdrava i zelim Vam sve najlepse za nastupajuce praznike!;)))

    ReplyDelete
  21. Stvarno su prekrasi, a i slike su odlične! Čim ih moj brat vidi znam da ću ih morati pripremati :)))

    ReplyDelete
  22. Jako su slatki, a ja sam se u zadnje vrijeme navukla na marshmallows, ne znam što mi je. Totalno ludim za njima tako da bi mi se ovo jako, jako svidjelo.
    Uopće ne znam o čemu pričaš s fotkama, jako su dobre.:)

    ReplyDelete
  23. Preslatki su! :) Dođe mi žao što nemam tako male klince, pa da se upustim u to!
    A niti ja ne vidim problem sa fotkama! :)

    ReplyDelete
  24. Draga Jasenka, sretan Božić tebi i tvojoj obitelji! Snjegovići su preslatki, fotografije su po meni odlične, a sigurna sam da ćeš se brzo vratiti u formu i biti i sama zadovoljna! :)

    ReplyDelete
  25. Jako su simpatični! :) Pratim :)

    ReplyDelete
  26. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    ReplyDelete
  27. Draga Jasenka, da brzo i zdravo porastete :), pa da i receptiči postanu češći! Sve najbolje tebi i tvojim dječacima u Novoj, TT kuhinja! :)

    ReplyDelete
  28. Draga Jasenka,tebi i tvojim malisanima sve najbolje u Novoj 2011!

    ReplyDelete