Sunday, April 03, 2011

Sladoled od jagoda sa melisom i bijelom čokoladom/Homemade strawberry, white chocolate and lemon balm ice cream

Scroll down for English

Sad kad pogledam datum od svog zadnjeg posta opet vidim kako mi je vrijeme proletjelo....Tri mjeseca, a kao da sam ga jučer napisala. Blog sam definitivno zanemarila, i znam da se neću niti uskoro baš popraviti, ali tu i tamo ću se pojaviti. Vas nisam zaboravila, škicnem na recepte svako malo, ali jednostavno nemam vremena iskomentirati sve što bih željela, a svako malo niknu predivni recepti. Još i ovo predivno vrijeme me koči da ostajem u kući, obaveze oko časopisa, svakodnevni poslovi, briga oko malog i većeg bebača i dan prođe da se niti ne okrenem, što bi tek bilo da radim? Još 7 mjeseci pa me i to čeka. Nas je uhvatila manija sladoleda koju nosi ovo toplo vrijeme, i samo mi se te kombinacije vrte u glavi, tako da možete očekivati još recepata sa sladoledom, nadam se još ovo ljeto:)))) Ovo je jedan od njih, a izuzetno kremasti sladoled od čokolade koji sam napravila za idući broj časopisa Repete, koji će izaći u lipnju, toplo preporučujem da probate, jer i bez mašine za sladoled moguće je napaviti kremasti i fini sladoled bez kristalića. Kad je u pitanju kombinacija sa voćem, situacija je ipak malo drugačija zbog veće količine tekućine, odnosno vode iz voća, ali i ovaj sladoled je pun pogodak. Vjerojatno ste ostali zatečeni bojom sladoleda, ali kako u sastojcima ima većih količina mlijeka, te slatkog i kiselog vrhnja, jagode su se malo zagubile. Dakle pređimo na recept da to još danas bude gotovo:) i nadam se da se vidimo uskoro!

Potrebno Vam je slijedeće:

350 g jagoda

30 g šećera

400 ml mlijeka

6 žumanjaka

130 g šećera

2 do 3 listića melise

250 ml slatkog vrhnja za šlag

180 g kiselog vrhnja

50 g komadića bijele čokolade


Jagode operite, nasjeckajte na komade (izdvojite sa strane 3 do 4 jagode koje sitno nasjeckajte i koje ćete kasnije dodati u gotovu smjesu) i promiješajte sa 30 g šećera, ostavite da odstoje pola sata dok šećer ne rastopi. Žumanjke izradite pjenjačom. Mlijeko, listove melise i šećer zakuhajte do točke vrenja. Listove melise izvadite i zajedno sa jagodama izmiksajte u pire.

Vruće mlijeko lagano dodavajte u žumanjke, najprije dodajte žlicu-dvije, a zatim ostalo, i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Smjesu vratite na vatru i kuhajte dok se smjesa malo ne zgusne, odnosno dok ne postane ljepljiva, oko 5 minuta. Procijedite i ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi.

Bijelu čokoladu narežite na komadiće, a slatko vrhnje istucite (ne prečvrsto) u šlag. U ohlađenu smjesu od jaja umutite pjenjačom slatko vrhnje, a zatim i kiselo. Smjesu stavite u zamrzivač, dobro zatvorite posudu i nakon sat vremena ju izvadite iz hladnjaka, promiješajte, dodajte nasjeckane jagode koje ste odvojili i bijelu čokoladu narezanu na komadiće. Još nekoliko puta svakih sat vremena smjesu izvadite i promiješajte, a sat vremena prije konzumacije sladoled izvadite i ostavite ga u hladnjaku da malo otpusti.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Homemade strawberry, white chocolate and lemon balm ice cream

350 g strawberries

30 g sugar

400 ml milk

6 egg yolks

130 g sugar

2 - 3 leaves of lemon balm

250 ml heavy cream

180 g sour cream

50 g white chocolate pieces

Combine the strawberries (take 4 strawberries and cut them in pieces, set aside for later) and 30 g sugar in a medium bowl. Let sit until sugar is dissolved, about ½ hour. In a medium saucepan heat the milk, leaves of lemon balm and 130 g sugar over medium heat, until boil. In a blender, puree the strawberries and leaves of lemon balm from milk mixture until smooth.

In a separate bowl, whisk the egg yolks to break up. Pour a little bit of the hot milk into the yolks to warm up or temper the mixture. Add the remaining hot milk, whisk to combine, then pour back into the saucepan. Cook the mixture until just thickened over medium heat, whisking constantly, about 5 minutes. Strain mixture into a medium bowl. Let cool. Whip the cream until it forms peaks. Add the whipped cream to the egg and milk mixture, mix well. Add the sour cream, mix well. Freeze in plastic bowl for one hour, mix again, add strawberries that you set aside and chopped white chocolate. Mix the ice cream 4 to 5 times each hour (if you don`t use an ice cream maker).

25 comments:

  1. Božanstveno izgleda, ali božanstveno!

    ReplyDelete
  2. izgleda fenomenalno, zvuči još bolje-ovo se mora probati! S nestrpljenjem očekujem svaki tvoj post :)

    ReplyDelete
  3. Slicice su ti premedene, prave prolecne, a sladoled je sigurno odlican. I mi smo u toj slatko-hladnoj fazi, tako da cu ga uskoro napraviti :))

    ReplyDelete
  4. Prekrasan sladoled i isto tako sličice!

    ReplyDelete
  5. očito je vrijeme come backova :D drago mi je da si uspjela pronaći toliko vremena da nas razveseliš novim postom. ja ne stižem sve što bih htjela, a kako je tek tebi s malom bebom, uopće ne mogu zamisliti :) sladoled je presavršen! a fotke mrak, pogotovo ova s ianom. pusa!

    ReplyDelete
  6. Pa nisi se mogla ljepše i mirisnije vratiti! :)
    A da s dvoje mališana to iziskuje priličan napor, još kako vjerujem.
    Odličan recept i prekrasne sličice. Baš mame na liz! :)

    ReplyDelete
  7. fenomenalna najava lijepsih dana!

    ReplyDelete
  8. Veoma mi je drago da si se vratila posle pauze.

    Pozdrav od vesnabi

    ReplyDelete
  9. Prelepo! I slike i recept-bela cokolada i jagode, pa ima li sta lepse.
    Domaci sladoled sam pre nekog vremena pocela da pravim i iznenadila se pozitivnim rezultatima. A kombinacije namirnica su neogranicene.
    Radim istom metodom i ovo mesanje na svakih sat vremena je ono sto ne dozvoljava da se stvore kristali leda u sladoledu.

    Dobrodosla nazad i nadam se da necemo dugo cekati na novi post!

    ReplyDelete
  10. Otvorila si sezonu sladoleda na najbolji mogući način. On se mora isprobat. Ne mogu skinut oko s fotkica.

    ReplyDelete
  11. Obožavam sladoled od jagode s bijelom čokoladom, a vjerujem da je ovaj s dodatkom melise preukusan! Slike su fantastične i uvijek mi je drago vidjeti tvoj novi post, bez obzira koliko vremena prošlo od onog prethodnog :)

    ReplyDelete
  12. welcome back..

    sladoled fenomenalan..

    slike predivne ..

    kisss

    ReplyDelete
  13. baš i ja nešto razmišljam o sladoledu ovih dana, odlična kombinacija i odlične fotke

    ReplyDelete
  14. Naravno da nedostajes,kao i uvek sve predivno od tebe!

    ReplyDelete
  15. Bas sam se pitala gdje si tako dugo :-)
    Odlican recept a slike predivne. Puno pozdrava.

    ReplyDelete
  16. Ova prva fotka je medena! Sećam se kada sam žudela da imam kornete kod kuće, a eto sada se mogu naći i u prodaji, ali me je minula želja. Prošle godine kada sam počela blogovanje vi ste sve odreda objavljivale sladolede celo leto, a ja sva u zbrci nisam ni jedan isprobala. Ove godine to ćemo uraditi polagano.

    ReplyDelete
  17. Zadivljena sam! :) slike su besprijekorne, a mogu tek zamisliti okus! :) svaka čast draga! :)) nema te dugo al kad dođeš, odmah jedan pre, predivan post!

    ReplyDelete
  18. Uvijek se razveselim kad vidim novi post kod tebe. Sladoled izgleda krasno, volim ove tvoje kombinacije s bijelom cokoladom, a melisu sam neki dan posadila tako da cim nikne isprobavam :)

    ReplyDelete
  19. Draga Jasenka, sladoled izgleda božanstveno, ne znam što mi se više sviđa: fotke, sladoled ili kombinacija sastojaka.

    ReplyDelete
  20. Super za novi za post i super za ovaj odličan sladoled ! Razumijem da si u gužvi i da za blog nemaš baš vremena ali svakako me jako veseli da si ga našla malo i javila nam se :) . I to sa prekrasnim, originalnim sladoledom. Jako mi se sviđa, a kako i meni u zadnje vrijeme sve više treba neko fino osvježenje isprobati ću ga sigurno. Slikice su prekrasne, sve tako lijepo izgleda !

    ReplyDelete
  21. Extraordinary combination of flavors. I am imagining the sour cream now.

    Pretty, pretty photos, so light and delicious.

    ReplyDelete
  22. Odlično, imam još jedan recept za sladoled na popisu sad. Iako moji stalno traže sladoled od čokolade, ja pokušavam isprobati i nove kombinacije. Imam ovdje nekoliko izuzetno dobrih i kvalitetnih slastičarni, ali s rasponom okusa sam uvijek razočarana, svi igraju na sigurno, a meni su puno zanimljivije neobične kombinacije. Izuzetak je jedna slastičarna u Bologni gdje imaju okuse pod nazivima "inferno", "purgatorio" (čistilište), da navedem samo neke, koji zbilja odskaču malo od uobičajenih.
    Već sam nekoliko puta pravila vrlo jednostavan sladoled od jagoda s krem sirom, tako da i ova kombinacija s kiselim vrhnjem mora biti odlična.

    ReplyDelete
  23. tуle żаrłοcznoścіą smoka, co

    bezwzglęԁnośсią królewskich przybocznych, strzegąсych Fuާ㭧er smoczej jаmy.

    Cесhy byłу różne. Ρlus wpraωdzie premia w ciągu
    mгοczny żniwiarz

    bestia nie doróωnуwała zwyczajowym,
    fun.

    ReplyDelete