Wednesday, June 22, 2011

Galette sa breskvama/Peach galette


Peach galette

Scroll down for English

Sigurna sam da nitko ne ostaje ravnodušan na šarenilo i mirise voćki koje nam dolaze na tržnice, a tko ima sreće i u vlastite vrtove. Ja živim u stanu, i na balkonu imam svoj mali začinski svijet i nekoliko tegli cvijeća, koje mi mama uredno posadi svake godine da mi balkon bude ljepši, pošto sam na prvom katu. Ove godine sam si zasadila nekoliko vrsti začina i da kucnem u drvo, sve je još uvijek živo i služi svrsi, pošto sam poznata po tome da mi cvijeće umire u roku od tjedan dana, vodila ja brigu o njemu ili ne. A što se tiče voća, imam sreće pa mi je tržnica par koraka od zgrade i nju posjećujem svakodnevno, bez obzira treba li mi što ili ne. To mi je nekakva ruta i rutina jutarnjeg šetanja sa klincima. A na tržnici nema čega nema, da ti zastane dah od boja i mirisa, a da ne pričam o kombinacijama koje mi se vrte po glavi bez obzira radilo se o voću ili povrću. Breskve su mi jedne od omiljenijih plodova ljeta, ali volim one izrazito tvrde, mekane ne dolaze u obzir. Ovaj recept je vrlo jednostavan, brz i praktičan, možete ga kombinirati sa bilo kojim voćem, a obavezno ga poslužite uz sladoled od vanilije da užitak bude potpun.

Peach galette

Tijesto za 7 galetta promjera 14 cm

250 g brašna
125 g hladnog maslaca
1 žlica šećera
pola žličice soli
1 jaje
40 ml hladne vode

Nadjev
5 breskvi
2 vanilin šećer
1 žlica šećera
listići od dvije grančice majčine dušice
pola žličice cimeta
1 žlica krušnih mrvica

Peach galette

Breskve narežite na kockice, dodajte vanilin šećer, šećer, listiće majčine dušice, krušne mrvice i cimet. Sve dobro promiješajte i ostavite da stoji 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. U multipraktiku promiješajte brašno, sol, šećer i maslac narezan na kockice dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i vodu i miksajte dok se ne napravi kugla. Tijesto malo zamijesite rukama i što tanje ga razvaljajte. Ukoliko tijesto nećete odmah koristiti, zamotajte ga u plastičnu foliju i pospremite u hladnjak. Kalupom odrežite krugove promjera 14 cm ili po želji. Krugove pazljiv stavite na pleh. Na sredinu svakog kruga stavite nadjev, tijesto prebacite preko nadjeva, "uštipnite" mali dio tijesta i prebacite ga na desnu stranu, zalijepite prstima za tijesto na koje ste ga naslonili i tako do kraja kruga. Tijesto dobro zalijepite da se tokom pečenja ne bi odlijepilo i skinulo se sa nadjeva. Galette pecite 20 do 25 minuta ili dok ne počnu dobivati boju. Još tople posipajte secerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije, a hladne pospremite u limenu kutiju. Peach galette

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Peach galettes (for 7 galettes 14 cm wide)

Pastry

250g flour
125g cold butter, diced
1 tsp sugar
1/2 tsp salt
1 egg
40ml cold water

For the filling

5 peaches
1 tbsp vanilla sugar
1 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
1 tbsp bread crumbs
1 tbsp fresh thyme leaves

Heat oven to 190 C.Cut peaches into small cubes and toss into a medium bowl. Add sugar, vanilla sugar, cinnamon, fresh thyme leaves and bread crumbs and coat the peaches evenly. Let it stand for 15 minutes.

Add flour, butter, sugar and salt to a food processor and blitz until coarse crumbs form. Add egg and water and process until it just comes together into a ball of dough. Tip it out over a lightly floured surface and give it a few gentle kneads to bring the dough together. Use immediately or wrap tightly in plastic wrap and refrigerate until ready to use. Cut 7 circles from the crust. Roll out each circle slightly, then place on the baking sheet. Divide peaches among crusts. Fold the edge of each crust up and over peaches to form tarts. Bake 20 to 25 minutes, until pies are golden brown. Serve with vanilla ice cream.