Scroll down for English
Sigurna sam da nitko ne ostaje ravnodušan na šarenilo i mirise voćki koje nam dolaze na tržnice, a tko ima sreće i u vlastite vrtove. Ja živim u stanu, i na balkonu imam svoj mali začinski svijet i nekoliko tegli cvijeća, koje mi mama uredno posadi svake godine da mi balkon bude ljepši, pošto sam na prvom katu. Ove godine sam si zasadila nekoliko vrsti začina i da kucnem u drvo, sve je još uvijek živo i služi svrsi, pošto sam poznata po tome da mi cvijeće umire u roku od tjedan dana, vodila ja brigu o njemu ili ne. A što se tiče voća, imam sreće pa mi je tržnica par koraka od zgrade i nju posjećujem svakodnevno, bez obzira treba li mi što ili ne. To mi je nekakva ruta i rutina jutarnjeg šetanja sa klincima. A na tržnici nema čega nema, da ti zastane dah od boja i mirisa, a da ne pričam o kombinacijama koje mi se vrte po glavi bez obzira radilo se o voću ili povrću. Breskve su mi jedne od omiljenijih plodova ljeta, ali volim one izrazito tvrde, mekane ne dolaze u obzir. Ovaj recept je vrlo jednostavan, brz i praktičan, možete ga kombinirati sa bilo kojim voćem, a obavezno ga poslužite uz sladoled od vanilije da užitak bude potpun.
Tijesto za 7 galetta promjera 14 cm
250 g brašna125 g hladnog maslaca
1 žlica šećera
pola žličice soli
1 jaje
40 ml hladne vode
Nadjev
5 breskvi
2 vanilin šećer
1 žlica šećera
listići od dvije grančice majčine dušice
pola žličice cimeta
1 žlica krušnih mrvica
Breskve narežite na kockice, dodajte vanilin šećer, šećer, listiće majčine dušice, krušne mrvice i cimet. Sve dobro promiješajte i ostavite da stoji 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. U multipraktiku promiješajte brašno, sol, šećer i maslac narezan na kockice dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i vodu i miksajte dok se ne napravi kugla. Tijesto malo zamijesite rukama i što tanje ga razvaljajte. Ukoliko tijesto nećete odmah koristiti, zamotajte ga u plastičnu foliju i pospremite u hladnjak. Kalupom odrežite krugove promjera 14 cm ili po želji. Krugove pazljiv stavite na pleh. Na sredinu svakog kruga stavite nadjev, tijesto prebacite preko nadjeva, "uštipnite" mali dio tijesta i prebacite ga na desnu stranu, zalijepite prstima za tijesto na koje ste ga naslonili i tako do kraja kruga. Tijesto dobro zalijepite da se tokom pečenja ne bi odlijepilo i skinulo se sa nadjeva. Galette pecite 20 do 25 minuta ili dok ne počnu dobivati boju. Još tople posipajte secerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije, a hladne pospremite u limenu kutiju.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Peach galettes (for 7 galettes 14 cm wide)
250g flour
125g cold butter, diced
1 tsp sugar
1/2 tsp salt
1 egg
40ml cold water
For the filling
5 peaches1 tbsp vanilla sugar
1 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
1 tbsp bread crumbs
1 tbsp fresh thyme leaves
Heat oven to 190 C.Cut peaches into small cubes and toss into a medium bowl. Add sugar, vanilla sugar, cinnamon, fresh thyme leaves and bread crumbs and coat the peaches evenly. Let it stand for 15 minutes.
& divnih galeta, po mislima mi seta .Jos kad pogledah slike eh sto nisam na tvom kraju sveta:)
ReplyDeleteajjajajaj prekrasno Jasenka!, jao, nemaš pojma koliko obožavam tvoje recepte, tvoje fotke, jučer sam baš mjerkala tvoju roladu iz Repete-a! :)) Već odavno si trebala napisati svoju kuharicu ;))))
ReplyDeleteApsolutno se slazem sa Nevenom! :) Predivno, predivno! :) Pozdrav veeeelikiiii!!!
ReplyDeleteObradujem se svakom tvom novom postu i uživam u njemu...
ReplyDeleteovo izgleda božanstveno i rado bi sada smazala jednu uz čaj :)
divne su, obično ih radim s jabukama ali imam u planu probati i ove tvoje
ReplyDeleteRazumem te za cvece, jer i ja sam baksuz na tom polju. Nemama terasu, a zelja mi je da imam negde prostor za zacinsko bilje, pa trazim idealno mesto u stanu za to.
ReplyDeleteGalete su jako fine, ja ovakve kolace volim da jedem dok su jos vruci. I kao sto si rekla, uz kuglu sladoled su jos ukusnije.
Odlično izgledaju. Recept je spremljen!
ReplyDeletesuper način za iskoristiti ovo divno voće, jako lijepo!
ReplyDeleteDivne! Pravim nešto vrlo slično s jabukama i pouzdano znam da su ultra ukusne. Krasne slike :)
ReplyDeletePreslatke su, zaljubila sam se u ove galete sa vocem cim sam ih ugledala na fb-u...eh, ljubav na prvi pogled!;))) p.s. fale nam ovde tvoji lepi receptici i slike, srecom da mi Repete stize na kucnu adresu.:D
ReplyDeleteOh, super su galete. Ja dosada probala samo s jabukama, bilježim i ovu ideju. Za razliku od tebe ja volim mekane breskve :)
ReplyDeleteP.S. i ja volim plac, svaki dan se šetam sa svojom curicom i često tražim inspiraciju za ručak :)
Beautiful props, the background is just dreamy. I have never made a Galete, but you are inspiring me.
ReplyDeletePa ja mislim kada bi ti spremila i uslikala nesto sto najvise ne volim da jedem da bi mi izgledalo primamljivo.
ReplyDeleteGalete izgledaju bas primamljivo a slike su fenomenalne.
Predobro izgledaju, mislim da leto treba sto više iskoristiti za voće i ovakve kolače!
ReplyDeleteUvijek se razveselim kad vidim da si objavila novi post! predobro izgledaju, a sigurna sam da je kombinacija breskvi i majčine dušice božanstvena! :))
ReplyDeletePrekrasno izgledaju galete. I ja ih poznajem samo s jabukom, ali ove mi se mnogo mnogo više sviđaju! Savršene:) Prekrasne slike!!!
ReplyDeleteObožavam galette s marelicama, breskvama, nektarinama, a tvoje divno izgldaju :)
ReplyDeleteJako volim ovakve kolačiće i baš pripadaju ljetu kada imamo svo to divno voće koje možemo ovdje iskombinirati. Odlično si ih napravila, prekrasno izgledaju !
ReplyDeleteJa nemam tu sreću da imam tržnicu blizu, par puta kad sam i otišla nisam se nešto oduševila ni cijenama ni odabirom. Nema onih kumica što donose domaću robu, sve je to nakupačka roba koju nađem i u samoposluzi, samo po višim cijenama.
ReplyDeleteAli što se tiče bresaka, jednako ih volim, i svježe i u kolačima. Već sam napravila i pekmez s njima.
Breskve obožavam i nažalost, nemam ih u vrtu ali sve ostalo što mi zatreba, imam. Još je bolje nego na placu :) Ali tko nema vrt, i plac može poslužiti :) Sviđa mi se jako recept i mislim da ću ga probati ali nekako me marelice draže za to... :)
ReplyDeleteObozavam galette, pravila sam bas ovakve prije nekih 2 godine (jedan od prvih postova), ali tvoje fotke su 1000x bolje:)!
ReplyDeletemislim da ce mi ovo biti skorasnji desert..odlicno izgleda.
ReplyDeleteThese are gorgeous pics & very tempting too!!
ReplyDeleteThis is really beautiful and I'm sure it is as tasty as it is handsome. This is my first visit to your blog so I took some time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. You have created a lovely spot for your readers to visit and I really enjoyed the time I spent here. I'll definitely be back. I hope you have a great day.. Blessings...Mary
ReplyDeleteprekrasno izgledaju i mora da su preukusne :).
ReplyDeleteThanks and I have a dandy supply: How Much House Renovation Cost average cost to renovate a house
ReplyDelete