Tuesday, January 19, 2010

Chocolate mascarpone mini cakes

ENGLISH VERSION BELOW
Obožavam mascarpone kako u kolačima, tako i u slanim jelima. Vrlo zahvalna vrsta sira koja trpi razne kombinacije, baš zbog svog neutralnog okusa. Ove tortice, osim što su dekorativne, vrlo brzo su gotove, ne peku se i potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj ukusni desert. Od slijedećih sastojaka dobila sam 4 male tortice promjera 9 cm, a ukoliko nemate metalne prstenove možete iskoristiti prazne konzerve, kojima izrežete i dno i površinu. Ovo je ujedno i moja ulaznica za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je, a tema ovog mjeseca je sir koju je izabrala Nada sa bloga Just good food.

150 g izmrvljenih Oreo keksića
60 g otopljenog maslaca
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja za šlag
1 šlag fix
1 ravna žlica želatine + 3 žlice hladne vode
100 g šećera
100 g otopljene tamne čokolade

i još 100 g otopljene tamne čokolade za dekoraciju
1 žlica ulja

Izmrvljene keksiće dobro promiješajte sa otopljenim maslacom i utisnite ih u pripremljene kalupe. Čokoladu otopite na pari, a želatinu otopite sa tri žlice hladne vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Slatko vrhnje za šlag istucite sa šlag fixom. Mascarpone i šećer dobro promiješajte. Sjedinite mikserom mascarpone i slatko vrhnje i dodajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri. Dobro izmiksajte, smjesu podijelite na dva dijela. U pola smjese dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. U svaki kalup ravnomjerno nanesite tamnu kremu, pa onda svjetlu kremu. Po želji posipajte izmrvljenim keksićima i ukrasite po želji, stavite u hladnjak na par sati da se dobro ohladi. Kad se ohlade, skinite prstenove tako da nožem prođete oko ruba kalupa. Za dekoraciju sam otopila dodatnih 100 g čokolade na pari, od pek papira izrezala trake (28 x 3,5 cm), premazala ih tankim slojem čokolade i zaljepila oko svake tortice, stavila sam u hladnjak na par minuta i nakon toga odvojila papir od čokolade.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

CHOCOLATE MASCARPONE MINI CAKES - for four 9 cm baking rings

150 g Oreo cookie crumbs
60 g melted butter
250 g mascarpone cheese
200 ml whipping cream
1 cream fix
1 tablespoon unflavored gelatin + 3 tablespoons cold water
100 g sugar
100 g melted chocolate

Decoration
100 g chocolate
1 tablespoon oil

In a small bowl combine cookie crumbs and melted butter. Press into bottom of each 9 cm baking ring. Melt the chocolate in a bowl set over barely simmering water. Place the gelatin and cold water in a small bowl and let the mixture sit for about 10 minutes. Whip the cream and cream fix until stiff. Beat mascarpone cheese and sugar until smooth and creamy. Fold whipped cream into cheese mixture, add melted gelatin and mix well. Divide the mixture into 2 equal portions. Stir melted chocolate into one of divided portion and mix well. Divide chocolate mixture evenly between the prepared baking rings. Divide white mixture evenly over chocolate mixture, decorate with cookie crumbs if you wish, and refrigerate for at least 3 hours. For decoration, melt chocolate and oil in a bowl set over barely simmering water. Using a spatula, spread the melted chocolate on a sheet of waxed paper (28 x 3,5 cm). Wrap chocolate sheets around each cake. Refrigerate them for a few minutes and then peel away the sheet of waxed paper.

30 comments:

  1. Draga moja, ovo je fenomenalno!
    Receptic za desetku, slikice ko bombonice :)))

    ReplyDelete
  2. Ajme ovo je prekrasno. Obožavam mascarpone, kao i sve sireve uostalom.
    Divim se tvojoj preciznoj izvedbi i fotografijama. :)
    Reci mi, molim te, radi li se ovdje o kalupima kao za tortu s odvojivim stranicama samo malima?
    Nisam to vidjela kod nas, a možda bi se ovo moglo napraviti i onako s bocom kako je Monika jednom objasnila?
    Predivno mi izgledaju tako male tortice i to definitivno jednom moram probati napraviti. :)

    ReplyDelete
  3. hvala cure:)
    Andrea, nisu kao kalupi za tortu, dakle ne odvajaju se stranice, a zovu se i izgledaju kao prsten i metalni su, nemaju dno. mozes slobodno raditi s konzervama, ili kako nam je Monika objasnila s plasticnim bocama. Hvala ti:)

    ReplyDelete
  4. Wow, Jasenka, I don't know what to say... I'm speechless really. So perfect cakes! Fantastic! Compliments!

    ReplyDelete
  5. nemam riječi...ovo je božanstveno...eto već 10 minuta ovdje sjedim i slinim nad fotkama, to je sve što ću reći :)

    ReplyDelete
  6. ocarana sam... predivno, prefino i prelepo...

    ReplyDelete
  7. Predivan recept,sjajne fotkice sve na vrhunskom nivou!!!

    ReplyDelete
  8. oborile su me s nogu ove tortice! savršeno, savršeno! a o fotkama da ni ne pričam... još ova čokoladni obruč, genijalno! :)

    ReplyDelete
  9. Savršeno izgledaju, zaista besprijekorno i tako su slatki što su u malenoj formi.

    ReplyDelete
  10. Timna vježba klavir, ja pregledavam vaše nove postove i otvorim tvoj i vrisnem, djete je skoro opalo sa stolca, rekla mi je da nisam normalna!
    Kaj da ti velim, upravo sam granično zavidna, kak ti to dobro izgleda!!!!! :))

    ReplyDelete
  11. What a fabulous post... can't wait to check out the rest of your blog!

    :)
    ButterYum

    ReplyDelete
  12. Absolutely gorgeous and I am sure it taste just as delicious. Great photos by the way!

    ReplyDelete
  13. what's cream fix?! i really want to make this, but what is it...? D:

    ReplyDelete
  14. I was going to ask the same thing about the cream fix.

    ReplyDelete
  15. uh što sada reći :), jednostavno sam očarana, kolačićima, izvedbom, izgledom, fotkama, ...., draga ovo ti je sve skupa savršeno !!! :)

    ReplyDelete
  16. hvala vam cure:)
    Thank you so much ButterYam and Jo :)
    I used cream fix, because my whipping cream wasn`t so stiff, but there`s no need to use it if you have a nice and stiff whipping cream, so just ignore that cream fix in the recipe.

    ReplyDelete
  17. bez riječi sam.. ti si stvarno prava umjetnica.

    ReplyDelete
  18. What beautiful, decadent little cakes and gorgeous food styling! I'd love to taste one of these.

    ReplyDelete
  19. Ja sam totalno odusevljena i receptom i izgledom kolacica i slikama. Bravo.

    ReplyDelete
  20. Apsolutno savrsenstvo!

    U svakom smislu

    ReplyDelete
  21. oh, so it's like a piping get (in the states) or even using a gelatin to firm the whipping cream.

    ReplyDelete
  22. Ajme prelijepe su ti tortice! Ma savršene!
    Htjela sam te pitati samo da li bi ovaj biskvit iz tvoje karamel torte pasao uz neku voćnu kremu? Izgleda mi jako fino, mekano, a nisam nikad jela biskvit bez bjelanjaka... Pozdrav! ps. veselim se tvojim receptima, uvijek mi daš neku inspiraciju.. Lili.

    ReplyDelete
  23. hvala cure:)
    thank you Jamie:)
    Yes, but ih you have a right (normal) whiping cream, you don`t have to use anything to firm it. I have to use it this time, only beacuse whipping cream wasn`t good.
    Hvala Lili:) Taj biskvit ti je pogodan za apsolutno sve, tako da nema brige, i predobar je:)

    ReplyDelete
  24. hej! zahvaljujući Ljilji sam došla do ove krasotice, i kako sam početnica, njena pomoć i savjeti su mi pomogli da nadmasim sva svoja ocekivanja. I tebi beskrajno hvala na predivnom receptu! Umjetnica si! Torta je bila vrhunac maminog rođendana, i opet ću ju napravit. Svi jedva cekamo!
    http://omnia.coolinarika.com/slike?tag=heavenly-cake

    ReplyDelete
  25. Neopisivo lijepo!

    ReplyDelete
  26. Prekrasno je,prava fantazija.

    ReplyDelete