ENGLISH VERSION BELOW
Obožavam mascarpone kako u kolačima, tako i u slanim jelima. Vrlo zahvalna vrsta sira koja trpi razne kombinacije, baš zbog svog neutralnog okusa. Ove tortice, osim što su dekorativne, vrlo brzo su gotove, ne peku se i potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj ukusni desert. Od slijedećih sastojaka dobila sam 4 male tortice promjera 9 cm, a ukoliko nemate metalne prstenove možete iskoristiti prazne konzerve, kojima izrežete i dno i površinu. Ovo je ujedno i moja ulaznica za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je, a tema ovog mjeseca je sir koju je izabrala Nada sa bloga Just good food.
150 g izmrvljenih Oreo keksića
60 g otopljenog maslaca
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja za šlag
1 šlag fix
1 ravna žlica želatine + 3 žlice hladne vode
100 g šećera
100 g otopljene tamne čokolade
i još 100 g otopljene tamne čokolade za dekoraciju
1 žlica ulja
Izmrvljene keksiće dobro promiješajte sa otopljenim maslacom i utisnite ih u pripremljene kalupe. Čokoladu otopite na pari, a želatinu otopite sa tri žlice hladne vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Slatko vrhnje za šlag istucite sa šlag fixom. Mascarpone i šećer dobro promiješajte. Sjedinite mikserom mascarpone i slatko vrhnje i dodajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri. Dobro izmiksajte, smjesu podijelite na dva dijela. U pola smjese dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. U svaki kalup ravnomjerno nanesite tamnu kremu, pa onda svjetlu kremu. Po želji posipajte izmrvljenim keksićima i ukrasite po želji, stavite u hladnjak na par sati da se dobro ohladi. Kad se ohlade, skinite prstenove tako da nožem prođete oko ruba kalupa. Za dekoraciju sam otopila dodatnih 100 g čokolade na pari, od pek papira izrezala trake (28 x 3,5 cm), premazala ih tankim slojem čokolade i zaljepila oko svake tortice, stavila sam u hladnjak na par minuta i nakon toga odvojila papir od čokolade.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
CHOCOLATE MASCARPONE MINI CAKES - for four 9 cm baking rings
150 g Oreo cookie crumbs
60 g melted butter
250 g mascarpone cheese
200 ml whipping cream
1 cream fix
1 tablespoon unflavored gelatin + 3 tablespoons cold water
100 g sugar
100 g melted chocolate
Decoration
100 g chocolate
1 tablespoon oil
In a small bowl combine cookie crumbs and melted butter. Press into bottom of each 9 cm baking ring. Melt the chocolate in a bowl set over barely simmering water. Place the gelatin and cold water in a small bowl and let the mixture sit for about 10 minutes. Whip the cream and cream fix until stiff. Beat mascarpone cheese and sugar until smooth and creamy. Fold whipped cream into cheese mixture, add melted gelatin and mix well. Divide the mixture into 2 equal portions. Stir melted chocolate into one of divided portion and mix well. Divide chocolate mixture evenly between the prepared baking rings. Divide white mixture evenly over chocolate mixture, decorate with cookie crumbs if you wish, and refrigerate for at least 3 hours. For decoration, melt chocolate and oil in a bowl set over barely simmering water. Using a spatula, spread the melted chocolate on a sheet of waxed paper (28 x 3,5 cm). Wrap chocolate sheets around each cake. Refrigerate them for a few minutes and then peel away the sheet of waxed paper.
Tuesday, January 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Draga moja, ovo je fenomenalno!
ReplyDeleteReceptic za desetku, slikice ko bombonice :)))
Ajoj! Ovo je fantastično krasno !!
ReplyDeleteAjme ovo je prekrasno. Obožavam mascarpone, kao i sve sireve uostalom.
ReplyDeleteDivim se tvojoj preciznoj izvedbi i fotografijama. :)
Reci mi, molim te, radi li se ovdje o kalupima kao za tortu s odvojivim stranicama samo malima?
Nisam to vidjela kod nas, a možda bi se ovo moglo napraviti i onako s bocom kako je Monika jednom objasnila?
Predivno mi izgledaju tako male tortice i to definitivno jednom moram probati napraviti. :)
hvala cure:)
ReplyDeleteAndrea, nisu kao kalupi za tortu, dakle ne odvajaju se stranice, a zovu se i izgledaju kao prsten i metalni su, nemaju dno. mozes slobodno raditi s konzervama, ili kako nam je Monika objasnila s plasticnim bocama. Hvala ti:)
Wow, Jasenka, I don't know what to say... I'm speechless really. So perfect cakes! Fantastic! Compliments!
ReplyDeletenemam riječi...ovo je božanstveno...eto već 10 minuta ovdje sjedim i slinim nad fotkama, to je sve što ću reći :)
ReplyDeleteocarana sam... predivno, prefino i prelepo...
ReplyDeleteBez teksta sam...čarobno je...
ReplyDeletePredivan recept,sjajne fotkice sve na vrhunskom nivou!!!
ReplyDeleteoborile su me s nogu ove tortice! savršeno, savršeno! a o fotkama da ni ne pričam... još ova čokoladni obruč, genijalno! :)
ReplyDeleteSavršeno izgledaju, zaista besprijekorno i tako su slatki što su u malenoj formi.
ReplyDeleteTimna vježba klavir, ja pregledavam vaše nove postove i otvorim tvoj i vrisnem, djete je skoro opalo sa stolca, rekla mi je da nisam normalna!
ReplyDeleteKaj da ti velim, upravo sam granično zavidna, kak ti to dobro izgleda!!!!! :))
What a fabulous post... can't wait to check out the rest of your blog!
ReplyDelete:)
ButterYum
what is cream fix
ReplyDeleteAbsolutely gorgeous and I am sure it taste just as delicious. Great photos by the way!
ReplyDeletewhat's cream fix?! i really want to make this, but what is it...? D:
ReplyDeleteI was going to ask the same thing about the cream fix.
ReplyDeleteuh što sada reći :), jednostavno sam očarana, kolačićima, izvedbom, izgledom, fotkama, ...., draga ovo ti je sve skupa savršeno !!! :)
ReplyDeletehvala vam cure:)
ReplyDeleteThank you so much ButterYam and Jo :)
I used cream fix, because my whipping cream wasn`t so stiff, but there`s no need to use it if you have a nice and stiff whipping cream, so just ignore that cream fix in the recipe.
bez riječi sam.. ti si stvarno prava umjetnica.
ReplyDeleteSüper bir lezzet!
ReplyDeleteWhat beautiful, decadent little cakes and gorgeous food styling! I'd love to taste one of these.
ReplyDeleteJa sam totalno odusevljena i receptom i izgledom kolacica i slikama. Bravo.
ReplyDeleteApsolutno savrsenstvo!
ReplyDeleteU svakom smislu
oh, so it's like a piping get (in the states) or even using a gelatin to firm the whipping cream.
ReplyDeleteAjme prelijepe su ti tortice! Ma savršene!
ReplyDeleteHtjela sam te pitati samo da li bi ovaj biskvit iz tvoje karamel torte pasao uz neku voćnu kremu? Izgleda mi jako fino, mekano, a nisam nikad jela biskvit bez bjelanjaka... Pozdrav! ps. veselim se tvojim receptima, uvijek mi daš neku inspiraciju.. Lili.
hvala cure:)
ReplyDeletethank you Jamie:)
Yes, but ih you have a right (normal) whiping cream, you don`t have to use anything to firm it. I have to use it this time, only beacuse whipping cream wasn`t good.
Hvala Lili:) Taj biskvit ti je pogodan za apsolutno sve, tako da nema brige, i predobar je:)
hej! zahvaljujući Ljilji sam došla do ove krasotice, i kako sam početnica, njena pomoć i savjeti su mi pomogli da nadmasim sva svoja ocekivanja. I tebi beskrajno hvala na predivnom receptu! Umjetnica si! Torta je bila vrhunac maminog rođendana, i opet ću ju napravit. Svi jedva cekamo!
ReplyDeletehttp://omnia.coolinarika.com/slike?tag=heavenly-cake
Neopisivo lijepo!
ReplyDeletePrekrasno je,prava fantazija.
ReplyDelete