Sunday, October 09, 2011

Cheesecake od bundeve/Pumpkin cheesecake

Scroll down for English

Pumpkin cheesecake

Ako volite bundevu, onda će Vam se ovaj recept sigurno svidjeti, a ako ne volite onda definitvno nemojte eksperimentirati, jer možda Vam se ne bi svidjela ova kombinacija okusa. Ja ju volim u svim oblicima, u slanim jelima i kolačima, a nekako mi je najdraža onako ravno iz pećnice. A bundeva iz pećnice me uvijek vrati u djetinjstvo. Kako sam dobila od svoje bake četiri poveće bundeve turkinje, odlučila sam ih iskoristiti na najbolji mogući način. Bilo ih je u juhama, njokima, varivima, kolačima, kruhu i svim mogućim desertima. Svi znamo koliko je zdrava, pa nemojte oklijevati niti trenutak da ju negdje iskoristite. Koštice očistite, osušite i prepržite ih na tavi ili u pećnici. Obično ih stavim u voćne kašice mlađem sinu, a mi veći ih grickamo onako usput. Bazu ovog recepta, odnosno kremu sa sirom sam uzela sa ovog bloga, s tim da sam povećala dozu bundeve za sto grama. Karamel umak je nastao kombinacijom nekoliko recepata sa neta, i tu se isto može poprilično eksperimentirati dodavanjem raznih začina, a ja sam u ovom slučaju upotrijebila ekstrakt i štapić vanilije. Jesen je tu, moje najomiljenije doba, rame uz rame zimi, pa uživajte u svim njezinim plodovima.
Kad sam već tu nakon debelih tri mjeseca, htjela bih se zahvaliti našoj Andrei sa bloga Shangri La Food i Tadeji koje su nas okupile jučer na našem mini blogosusretu, pozdravljam sve cure koje sam jučer upoznala i naravno one koje već znam od prije i nadam se da će nam ovo postati tradicija. Jako mi je drago da smo se vidjele i nadam se da se vidimo uskoro. A sada idemo na recept.

Pumpkin cheesecake

Za podlogu od kesića (kalup promjera 23 cm)
200 g keksića
100 g maslaca
1 žličica muškatnog oraščića
1 žlica gorkog kakaa u prahu

Za kremu od sira (preuzeto sa bloga Let them it cake)
500 g pirea od bundeve sobne temperature
500 g krem sira (Dukatela, ABC....) sobne temperature
220 g smeđeg šećera
3 jaja sobne temperature
1 žličica cimeta
1 žličicamuškatnog oraščića
1 žličica đumbira
3 žličice ekstrata vanilije

Za karamel umak
200 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
30 g malsca
mahuna vanilije
1 žličica ekstrakta vanilije


Caramel sauce

Keksiće usitnite u multipraktiku, dodajte kakao i muškatni oraščić i sve dobro promiješajte. Dodajte otopljeni maslac i sve još jednom dobro promiješajte. Smjesu utisnite u kalup koji ste omotali aluminijskom folijom, kako za vrijeme pečenja voda iz pleha ne bi ušla u kalup. Kalup stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Bundevu koje ste prethodno narezali na komade i pekli u pećnici 45 minuta na 190 stupnjeva usitnite u pire.
Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva. Krem sir i šećer miksajte dok se sav šećer ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta smjesu dobro promiješajte i miksajte još dvije minute.
Dodajte pire od bundeve, začine i vaniliju i miksajte još dvije minute. Kalup stavite u višlji pleh u koji ste stavili dvije litre vruće vode i pecite 90 minuta. Nakon 90 minuta isključite pećnicu, otvorite ju do pola i ostavite kolač da se hladi još sat vremena. Nakon toga maknite foliju i stavite kolač da se hladi u hladnjaku preko noći.

Pumpkin cheesecake

Za karamel umak šećer stavite u visoku posudu sa debljim dnom, miješajte dok se šećer ne počne topiti, zatim prestanite miješati i kuhajte dok šećer ne dobije smeđu boju. Maknite ga sa vatre, lagano usipajte slatko vrhnje, budite oprezni jer će šećer početi prskati i stvarati će se mjehurići. Dodajte maslac, vaniliju i sjemenke vanilije i sve dobro promiješajte i kuhajte par minuta na laganoj vatri dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite da se ohladi i pospremite u hladnjak. Prije upotrebe možete ga malo otopiti u mikrovalnoj. Cheesecake premažite dobivenim karamelom i posipajte prženim komadićima lješnjaka.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Pumpkin cheesecake (for the 23 cm springform pan)

For the cookie crust
200 g cookie crumbs
100 g melted butter
1 tsp nutmeg, grounded
1 tbsp cocoa powder

Cheesecake (adapted from Let them eat cake)
500 g cream cheese, softened

220 g brown sugar
3 eggs
500 g pure pumpkin
3 teaspoons vanilla extract
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground nutmeg

Caramel sauce
200 g sugar
200 ml heavy cream
30 g butter
1 vanilla pod
1 tsp vanilla extract
pinch of sea salt

In a small bowl combine cookie crumbs, cocoa powder, nutmeg and melted butter. Press onto bottom of 23 cm springform pan. Let cool in fridge. For the filling, beat the cream cheese and brown sugar together until creamy. Add eggs, one at a time, mixing after each addition, then beat for 2 minutes. Add pumpkin, spices and vanilla and beat for another 2 minutes. Pour filling into cooled crust. Place foil-wrapped pan on a baking sheet and fill with 2 l of water. Bake for 1 hour 30. Sides of filling should look puffy and centre should still jiggle and look slightly wet. Turn off the oven, leave the door open a crack and leave the cheesecake in the oven to cool for another hour. Remove cheesecake from oven, lift out of water bath and chill cheesecake overnight. In a heavy skillet heat the sugar over medium heat. Stir gently until the sugar starts to melt. When it does, stop stirring but continue to cook the sugar, swirling the skillet occasionally to ensure the sugar melts evenly. The caramel is done when it turns dark amber. Stir in the cream. Be careful, the mixture will spatter. Continue cooking until all the caramel has dissolved. Stir in butter, sea salt and vanilla.
Drizzle a sauce over cheesecake. Sprinkle with chopped hazelnuts.

35 comments:

  1. Bas ti je lepo ispao. I mi ga jako volimo, obovezno ga napravim za Dan zahvalnosti. Pravi jesenji kolac :)))

    ReplyDelete
  2. uuuh, prekrasan je, pogotovo mi se sviđa sa ovom kombinacijom karamel umaka i popečenih lješnjaka! radila sam ga baš ovo ljeto jer je dragi posadio bundeve u vrtu (zato jer ih mi obožavamo!) i fantastično su rodile tako da su neke bile već zrele i za pobrat u 8. mjesecu. :) Mislim da mi je od prošle godine bundeva jedna od najdražih namirnica, baš smo danas guštali u njokima od bundeve. :)

    ReplyDelete
  3. What a STUNNING photo! I was just thinking about making pumpkin cheesecake the other day... so glad you posted this recipe.

    :)
    ButterYum

    ReplyDelete
  4. Lepo zigleda..sasvim ukusan.Cheescake sa bundevom sam prvi put pravila tu skoro naletevsi na njega na nekom americkom blogu:) Imogu samo d apotvrdim da sam se prijatno iznenadila i u slast ga pojela;)

    ReplyDelete
  5. Volim bundevu, više u slanim nego slatkim kombinacijama. Sviđa mi se karamel preljev, mislim da je to izvrstan dodatak. I ja bih se zahvalila Andrei i Tadeji što su se potrudile da nas okupe. Baš mi je drago da sam tebe (i sve ostale cure) upoznala. Nadam se da ćemo se nastaviti družiti!

    ReplyDelete
  6. Volim bundevu u svim varijantama,možda najviše u testu.Pravila sam i cheesecake,ali nisam se setila da ga ovako obogatim karamel prelivom.

    ReplyDelete
  7. Odlično izgleda, volim bundevu na sve načine

    ReplyDelete
  8. Jasenka, prekrasan je ovaj čiz, mislila sam is ama raditi sa bundevom uskoro, u toj kombinaciji ga još nisam probala. Imam doma dvije kantice kondenziranog mlijeka pa možda nešto skombiniram, ali spremam si i ovaj tvoj recept. Slike su predivne!

    ReplyDelete
  9. Cheesecake sa bundevom nikada nisam pravila. Fotografije su veoma inspirativne i kolač izgleda vrlo privlačno, možda se i odvažim da ga isprobam:)

    ReplyDelete
  10. Ljiljo, Ebba, hvala vam:)
    ButterYum, thank you:)
    Dzoli, hvala ti, bundeva se bas mora voljeti za ovaj kolac, jer daje skroz drugu dimenziju, nego u ostalim kolacima.
    Ljubice:)
    Irena, Marija, hvala vam, karamel je ovdje tocka na i:)
    Tamara, hvala ti, sigurna sam da bi ti se svidio, a kombinacija sa mlijekom bi bila i moja opcija kad bih ga isla drugi put raditi:)
    Majo, hvala ti, obavezno probaj ako ljubis bundevu:)

    ReplyDelete
  11. Cheesecake sa bundevom je pravo otkriće. Krasna je ova tvoja tortica.

    ReplyDelete
  12. Obožavam bundevu i gledala sam već neke recepte za cheesecake pa ću spremiti i ovaj tvoj. Izgleda prekrasno!

    ReplyDelete
  13. bundevu nit volim ni mrzim al ovaj tvoj cheesecake rado bi probala, fotografije mame!!

    ReplyDelete
  14. Prekrasan blog sa divnim receptima, sve pohvale!

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  15. Nedostajala si mi svojim receptima! :) I divnim fotkama!
    Odlican cheesecake. Mi smo svake godine do sada imali brdo bundeva koje smo uglavnom pekli u rerni... Ove godine sam planirala probati dosta novih recepata, a bundeve nisu rodile. :(

    ReplyDelete
  16. Predivno, ne skidam oka s ove torte.

    ReplyDelete
  17. Ne volim bundevu, ali mi je neizmerno drago sto opet pises:)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. kako je lijepo opet te čitati! :) cheesecake s bundevom još nisam probala ali na tapeti mi je već neko vrijeme. kolikog god glupo zvučalo, iako živim praktički na selu, ne mogu se domoć nekakve buče ni za lijek. do sam da samo jednom uspjela iskamčit jednu onu domesticus vulgaris za bučnicu i to je to. a tako bih probala ovaj cheese...fotke mrak!

    ReplyDelete
  19. Looks beautiful! I love the recipe for the sauce. Cheers!

    ReplyDelete
  20. i like your pictures and i would like you to invite to share them on tastingspot.com

    ReplyDelete
  21. Jasenka, pa nadam se da će neka od vas objaviti post o tom mini susretu da i mi ovde vas iz Srbije vidimo kako ste nam slatke.

    Bundevu jako volim, ali osim bundevare-pite sa bundevom nemamnaviku da je koristim, osim kad je jedem pečenu ili kuvanu. Karamel sam pravila i to je savršenstvo.

    ReplyDelete
  22. Wow, kako mocno izgleda. Ma ja odavno planiram napraviti ovako nesto i nekako mi uvijek izmakne.
    I ja bundevu jedem i u svim mogucim varijantama :-) Divne slike i divan recept.

    ReplyDelete
  23. Hvala cure:)
    Jelena, imali smo par fotografa:) i nadam se da ce biti nekih fotkica:)
    Lulu, thank you:)

    ReplyDelete
  24. Predivan post, jako mi je falilo što te nema...
    Fotke čarobne a recept super... ovaj karamel bih sad odmah išla praviti ;)

    ReplyDelete
  25. Jeeee, novi post!!! :)
    Obožavam bundevu i u slanim i u slatkim varijantama. Radila sam i tortu sa sirom i bundevom, al ovaj dodatak karamela i lješnjaka me oborio s nogu. Fotke divne!

    ReplyDelete
  26. U pravo vrijeme mi je došao ovaj recept. Nakon što bundevu vrijedno smještam u juhu i neke slane kombinacije tražim gdje bih je mogla smjestiti u slatkom izdanju i evo ga - bingo ! :)
    Odličan recept, sa ovim začinima do ovdje mi miriše. A izgleda baš prekrasno !

    ReplyDelete
  27. Bas ti je predivan, inače bundeva mi je jedna od omiljenih!

    ReplyDelete
  28. Onaj komad torte me upravo onako hipnotizira i tjera me da mu se vratim i da gledam one rupice u nadjevu. Kao pjena! :))))

    Bundevu nit sam jela, nit sam mirisala sve do onog trenutka dok nisam napravila kiflice od bundeve. E, od tada, druga priča.

    Voljela bih je napraviti ali me plaše oni 90 minuta pečenja, plus hlađenje. Ko bi dočekao?

    ReplyDelete
  29. Hvala cure:)
    Natasa:))), strpljen -spasen:))) Hvala ti!

    ReplyDelete
  30. I ja sam tikve otkrila poprilično kasno. U dalmaciji se one ne jedu i meni su do prije par godina predstavljale čistu egzotku.
    Sada ih često kosristim u sezoni, a najdraža mi je krem juha od bundeve.
    Volim je i u slatkim kombinacijama i ovaj tvoj cheesecake ću svakako isprobati. :)

    ReplyDelete
  31. Stvarno predivno izgleda!Ovo je pravo vreme za ovakav čizkejk!Fotkice kao i uvek vrhunske!

    ReplyDelete
  32. Fino i fino čak malo egzotično moram priznati iako volim bundevu.

    ReplyDelete
  33. This was a hit during thanksgiving and a repeat was requested for Christmas dinner.Thank you for the recipe

    ReplyDelete
  34. Alisa, thank you so much, I`m so glad you liked it:)

    ReplyDelete