Saturday, November 19, 2011

Čokoladna torta bez brašna sa chantilly kremom i glaziranim kruškama by Sweet Sensation/Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

For English version click here and scroll down
Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

Kad je naša Monika sa bloga Sweet Sensation objavila recept za ovu tortu odmah sam ju stavila na spisak za isprobavanje, ali sam mislila kako ću je kombinirati sa nekim drugim voćem jer su mi kruške i tučeno slatko vrhnje bile nekako nespojiva kombinacija. I sva sreća da nisam, jer su glazirane kruške ono što čini ovu tortu posebnom i drugačijom. Oduševile su me toliko da su i meni rame uz rame kombinaciji naranče i čokolade. O biskvitu je suvišno govoriti, Monchi vam je sve već objasnila:) Osim okusa osvojio me i izgled, volim ovako obične, a opet tako elegantne torte. Dakle, ako već niste toplo preporučam da probate ovaj recept, a Moniki hvala što ga je podijelila sa nama.

Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

140g smeđeg šećera
140 g maslaca sobne temperature

6 velikih jaja

prstohvat soli

340g tamne čokolade

1 žličica ekstrakta vanilije

2 žlice ruma


Kalup za tortu promjera 24cm namastite i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke uz dodatak soli istucite u čvrst snijeg.
Čokoladu otopite na pari. Maslac i šećer izradite ručnim mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući između svakog dodavanja dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, umiješajte rum i vaniliju te na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u kalup i pecite 40 minuta. Tortu ohladite na sobnu temperaturu i premijestite na tacnu.

Pears

Chantilly krema:
300ml slatkog vrhnja

1 mahuna vanilije
1 žlica vanilin šećera

Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke pa ih zajedno s vanilin šećerom ih dodajte slatkom vrhnju. Sve zajedno izradite ručnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete mekanu kremu.

Flourless Chocolate Cake with Chantilly Cream and Glazed Pears

Glazirane kruške:
2 kruške
1 žlica maslaca
2 žlice limunovog soka
2 žlice šećera
1 mahuna vanilije
1 žlica ruma


Kruške ogulite i prerežite na četvrtine te izvadite koštice. Nakapajte ih limunovim sokom kako ne bi potamnile. U teflonskoj tavi otopite maslac, dodajte kruške i pirjajte sa svih strana 5 minuta na srednje jakoj vatri. Mahunu vanilije prepolovite i izvadite sjemenke. Kruške pospite šećerom, dodajte sjemenke i mahunu vanilije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte rum i malo limunovog soka, maknite s vatre i ohladite na sobnu temperaturu.

Za posluživanje:
kakao u prahu
pecan orasi
listići mente

Površinu ohlađene torte premažite kremom. Pospite je sa kakaom pa na nju aranžirajte kruške. Ukrasite pecan orasima i listićima mente.

43 comments:

  1. I mene je torta privukla... Zaista lepo izgleda i kod tebe i kod Monike! :)

    ReplyDelete
  2. torta je stvarno prelijepa i u tvojoj izvedbi!

    ReplyDelete
  3. kad si mi rekla da si napravila ovu tortu jedva sam čekala da vidim fotke. i točno su onakve kakvima sam ih zamišljala - lijepe, romantične, nježne, prekrasne! torta u tvojoj izvedbi stvarno izgleda sjajno, ali meni je još draže to što si ipak odlučila napraviti glazirane kruške i poslužiti ih uz tortu i što vam se kombinacija svidjela.

    ReplyDelete
  4. Jasenka, predivno! Več sam se divila Monikinoj torti a i ova tvoja je fenomenalna!! :) Fotke, izgled....super. I ja bi....barem jedan komadič..:D

    Pozdrav,
    C&T

    ReplyDelete
  5. you baffle me! This looks so gorgeous! I just wish i was there... with my trusting fork!

    ReplyDelete
  6. Torta me oduševila kod Monike i sad ponovno kod tebe. Prekrasna je i sigurno prefina.

    ReplyDelete
  7. Mene oduševljeva dodatak krušaka u kolače ili torte a ovo je prava fantazija.

    ReplyDelete
  8. Cake is amazing, Jasenka! I love the combination of chocolate and pears, served and prepared by you is irresistible! :)

    ReplyDelete
  9. Šta reći a ne ponavljati se... fantastično nema šta :)

    ReplyDelete
  10. Kako zaista fine torte ionako uvijek radim bez brašna (orasi, jaja), torta mi nije novost. No, ovakav ukras od krušaka jest i zaista mi se jako sviđa. Mora da je sve skupa ubitačno fina kombinacija. A i krasno izgleda.

    ReplyDelete
  11. Hvala cure, preporucujem da ju sto prije napravite:)
    Monika, hvala ti, bas mi je drago da ti se svidja moja izvedba:)
    Jesica, thank you!
    Eva, thank you, you`re so kind:)

    ReplyDelete
  12. predivna! i u monikinoj i u tvojoj izvedbi, zbilja mami :))
    fotke i opet krasne.

    ReplyDelete
  13. Stvarno ostavlja bez reči.Predivna fotkica odlična kombinacija!!!

    ReplyDelete
  14. What a gorgeous cake! A wonderful autumn treat. The pictures are so enjoyable too and I love your cakestand.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  15. Prekrasna je! A kombinacija krušaka i čokolade jako primamljiva!!!

    ReplyDelete
  16. Božanstveno izgleda,joj tvoje slike.....Divno!

    ReplyDelete
  17. Ova torta me privukla kod Monike, a sada me ponovno privukla ovdje kod tebe. Super si je napravila, tako lijepo izgleda !

    ReplyDelete
  18. Predivno ti je ispala! Sad em još više privukla :)

    ReplyDelete
  19. stvarno prelijepe fotografije a kombinacija budi znatizelju.
    tuceno slatko vrhnje mi nije pri vrhu omiljenih namirnica ali nakon sto sam procitala tvoju usporedbu ove kombinacije s onom: naranca-cokolada, odmah sam odlucila isprobati ovu tortu.
    je li ovaj recept varijacija jamievog tarta od cokolade s kruskama?

    ReplyDelete
  20. Mare, hvala ti:) Ne znam za Jamievu varijaciju, ja sam je preuzela sa Monikinog bloga, a ona sa bloga od Marthe Stewart. Gore u ti linkovi. Sigurna sam da ce ti se svidjeti:)

    ReplyDelete
  21. I just love it! Almost can smell it through the screen :))
    Greetings from Poland :)

    ReplyDelete
  22. savršeno si je napravila baš kao i monika, svaka čast, predivne slike

    ReplyDelete
  23. Splendid! That cake looks so beautiful. I bet it tastes even better than it looks.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  24. What a delicious looking cake. What a wonderful photo. I am ready for a slice right now.
    I stopped by to wish you and your family a very merry Christmas!

    ReplyDelete
  25. delicious looking cake looks wonderful happy holidays

    ReplyDelete
  26. Samo veliko UHHH i za recept i za fotke! :)
    Sretan Božić tebi i obitelji! :)

    ReplyDelete
  27. Hi dear, Merry Christmas and Happy New Year! I wush you all the best :) Kisses

    ReplyDelete
  28. Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! :)

    ReplyDelete
  29. dobar recept i odlične fotke... sve najbolje za novu godinu :))

    ReplyDelete
  30. wooooooooooow che delizia! complimenti, un bacio :)
    ps: ho realizzato un nuovo concorso "Fashion Food": in premio 100 euro di shopping! Ti aspetto :)

    ReplyDelete
  31. Dekoracije je prelepa, zaista, nemam reciiii...odusevljena sam..

    ReplyDelete
  32. Greetings from California! I stopped by to say hello and catch up on your blog. I love pears and I love chocolate. You have the perfect dessert here! Hugs!

    ReplyDelete
  33. good evening
    I invite you to visit Blogspot Directory
    I am a member of Directory Blogspot and I think this community could also interest you.
    We would be pleased to welcome
    To find out, click on the link below: http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    very cordially
    Chris

    ReplyDelete
  34. Ovo je savršenstvo!

    A fotke su fenomenalne!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. Savršeno - od dekoracije do ukusa. I ja stavljam na svoju listu za izradu :))
    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete