Sunday, November 06, 2011

Cupcakes od vanilije sa frostingom od bjelanjaka i šećera/Vanilla cupcakes with meringue frosting

Scroll down for English
Yellow meringue cupcakes

Primjećujem da se svi žalimo na nedostatak vremena, ili pak na to kako nam vrijeme brzo prolazi. Mene muči oboje, makar više ono drugo. Vrijeme mi tako ludo prolazi, da doslovno niti glavu ne okrenem. O toj prolaznosti razmišljam već duže vrijeme, ali jučer me je zdrmala jer je naše malo bićence navršilo godinu dana, a kao da smo jučer došli iz rodilišta. Od one male sićušne i mršave štruce dobili smo malca koji već sad ima čvrst i nepokolebljiv karakter, snažnu volju i naravno tvrdu glavu, skroz je na svog brata. A kad se sjetim da mu je brat školarac, hvala me panika, jer uskoro će srednja škola, pa fakultet, a ja ću se opet šokirati kako vrijeme brzo prolazi. Dakle, ovaj vikend smo slavili bebin roćkas (mislim da naša beba misli da se zove beba, jer ga skoro pa i ne zovemo po imenu, već ga svi zovemo beba:))), i ovo su jedni od kolačića kojima smo se sladili. Beba je prvi put okusila nešto što nije bljutavo i bio je oduševljen, odmah je prošla nervoza i dan je odmah bio ljepši. Kažu da je na mamu, za svoju dob pojeo je popriličan komad torte. Kako uvijek imam viška bjelanjaka u hladnjaku, tražila sam neki recept da ih iskoristim, i da budu u skladu sa temom :). Recept sam preuzela sa bloga La Mia Vita Dolce, jedino što sam ja izbacila med, nisam izdubila kolačiće i u šaum nisam stavila cream of tartar jer ga nemam. Kolačići su ukusni, dekorativni, sočni i ako imate viška bjelanjaka pun pogodak za iskoristiti ih.

Za 12 komada potrebno je:

185 g brašna
1 žličica praška za pecivo
125 g omekšalog maslaca
165 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica meda
2 jaja
125 ml mlijeka

Frosting od bjelanjaka i šećera
220 g šećera
60 ml vode
1/4 žličice cream of tartar
3 bjelanjka

Yellow meringue cupcakes

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama. Brašno i prašak za pecivo prosijte i promiješajte. Mikserom izradite maslac, šećer, vaniliju i med dok ne dobijete kremastu i jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro promiješajte smjesu. Dodajte pola količine brašna i pola količine mlijeka i promiješajte. Zatim dodajte ostatk brašna i mlijeka, promiješajte i podijelite smjesu ravnomjerno između 12 kalupa. Pecite ih 20 do 25 minuta, probajte testerom ili čačkalicom da li su pečeni. Ako čačkalica izađe čista, kolačići su pečeni. Ostavite da se malo ohlade pa ih izvadite iz kalupa.
Za frosting bjelanjke sa prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrstu, sjajnu smjesu. U međuvremenu šećer i vodu stavite na jaku vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. Ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i kuhajte još 3 minute. Smanjite mikser i polako dodavajte smjesu od šećera u bjelanjke, miksajte dok ne dobijete ljepljivu, gustu i sjajnu smjesu.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa nastavkom promjera 3 cm, ukrasite kolačiće i na kraju ih posipajte šećerom u boji.

Yellow meringue cupcakes

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Vanilla cupcakes with meringue icing (adapted from La Mia Vita Dolce)

Makes 12 cupcakes

185 g all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
125 g butter, softened
165 g sugar
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon honey
2 eggs
125 ml milk

Preheat oven to 160° C. Line tin with paper cases. Using a fine mesh sieve, sift flour and baking powder into a small bowl, whisk to combine, set aside. In the bowl of an electric stand mixer fitted with the paddle attachment on medium speed, beat the butter, sugar, vanilla and honey until light and creamy. Add the eggs one at a time, beating until well combined after each addition. Add the flour mixture in two additions, alternating with the milk, and beating until just combined after each. Divide batter evenly among cups. Bake, rotating tins halfway through, until a cake tester inserted in centres comes out clean, 20 to 25 minutes.Transfer tin to a wire rack to cool for 5 minutes, remove cupcakes from tin and return to wire rack to cool completely.

Meringue frosting
220 g sugar
60 ml water
¼ teaspoon cream of tartar
3 egg whites

Place the sugar, water and cream of tartar into a small-sized saucepan, set over high heat and stir until the sugar is dissolved. Bring to the boil and then reduce heat to low and simmer for 3 minutes. In the bowl of an electric stand mixer fitted with the whisk attachment on high speed, whisk the egg whites until soft peaks form. While the motor is running, gradually add the sugar mixture and whisk until thick and glossy. Transfer the meringue icing to a pastry bag fitted with 3-cm plain tip. Pipe icing onto cupcakes and sprinkle with sugar granules.

29 comments:

  1. Bebi koja to više nije :) želim srećan rođendan, puno smeha i lepih ukusa :) a mami... joj... šta da ti kažem, kao i uvek oboriš me s nogu izradom, fotke tako lepe i nežne... ma sve savršeno do najsitnijeg detalja!

    ReplyDelete
  2. sretan rođendan i svee najbolje bebi Neu! Mogu si već zamisliti kako je guštao u ovom muffiniću :DDD, e, ali ja sam stvarno zaljubljena u tvoje fotografije, zaista su prekrasne i uvijek posebne!

    ReplyDelete
  3. Sretan rođendan Bebi :) još se sjećam onog posta kad si pisala da se vraćate u Zagreb ne troje nego četvero :)) A cupcakesi mi izgledaju tako sanjivo i prekrasno, savršeno za proslav 1. rođendana :) čuvam ovu kremu od bjelanjaka jer ih ja uvijek imam viška :)

    ReplyDelete
  4. Ne mogu vjerovati da mu je Prvi rodendan ??!!!:)
    Sretno mu i dalje bilo ,njegovo predivno djetinjstvo,da nam poraste u lijepog i zdravpog djecaka ,a po slikama vidim da je na pravom putu !!!..blago tebi imas 3 divna muksetira u kuci :)!!!!!

    ReplyDelete
  5. Iskrene rođendanske čestitke malenome, bebi :) !! Uz najljepše želje koje mu šaljem divim se i prekrasnim muffinima. Sigurno su sočni, dobri, ukusni,...., i slavljenik je to dokazao kada je pojeo dobar komad, a izgledaju baš prekrasno !
    I moram reći da mi je stalak odličan , baš za kompletan doživljaj !

    ReplyDelete
  6. Maslinka, hvala ti :)
    Nevena, hvala ti:) Neo se izgusato u torti da nije niti stigao do ovih kolacica:)))
    Just Cake Girl, kao da je post bio jucer, jel da?:) Hvala ti!
    Mirjana, vidis kako je to brzo proslo:) Hvala ti puuuunooo!
    Branka, hvala ti puno! Stalak za muffine je jos jedna uspomena iz Nizozemske:)

    ReplyDelete
  7. Vašoj bebi sretan rođendan :))

    Zbog šećera u mojoj obožavanoj plavoj boji ću ti "oprostiti" frosting od bjelanjaka koji ne volim. Fotke su čarobne.

    ReplyDelete
  8. Neka je srećan rođendanko! Uživaj u svakom sekundu dok odrastaju - jer to tako brzo prolazi! I baš kao što si rekla: jedan tren rastu prvi zubići, sledeći - biraju srednju školu...

    ReplyDelete
  9. Mogu samo da akzem.Na ovome bi ti pozavidela i Martha;))Predivni su;))

    ReplyDelete
  10. Eh, sretne li i zadovoljne bebe! Kolačići izgledaju božanstveno i veselo, baš prava stvar za mala ustašca. Ali bome i za velika:)

    ReplyDelete
  11. divne fotografije..uvijek tako čiste, prozračne, svijetle - a ne preeksponirane. divno!
    cupcakesi izgledaju fantastično!

    ReplyDelete
  12. Srećan rođendan Bebi:))i još mnogo ih ovako lepo slavioli:))Divni su ti mafini!

    ReplyDelete
  13. Sretan rođendan Neu, kao što i sama kažeš vrijeme stvarno brzo prolazi kad pogledaš klince kako rastu. Uvijek se zapitam zar već imaju toliko godina, kad je sve to prošlo....
    Muffini izgledaju odlično, a slike kao i uvijek predivne

    ReplyDelete
  14. The Muffins and photos are very delicate and beautiful! :)

    ReplyDelete
  15. Ma, kako su lepi! Sretan, sretan rođendan želim vaši Bebi :)! Ima super mamu :), koja peče/kuha predivne stvari i radi prekrasne fotke :)

    Pozdrav,
    C&T

    ReplyDelete
  16. Izgledaju apsolutno predivno!!

    ReplyDelete
  17. i vidiš...znala sam da sam nešto zaboravila!
    sretan rođendan bebi - Bebi :))
    neka ga prati sunce, zdravlje, sreća, neka se puno smije, fino jede i uživa u djetinjstvu.
    :)

    ReplyDelete
  18. Cestitke Jasenka, Your Cupcakes recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. Congrats again!! :) To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/466?source=blog

    ReplyDelete
  19. Hej, srecan rodjendan nasem malom drugaru!!! :) I neka bude na mamu - moj utisak je da bi to bio samo kompliment. :)
    Kolacic su predivni! Stvarno super izgledaju!!! :)

    ReplyDelete
  20. What`s for dessert? hvala ti, vec sam primjetila da ne ljubis saum:)))
    Opasna, tocno tako, hvala ti:)
    Dzoli, hvala ti puno:)
    Κάθαρσις, hvala ti:)
    Moonea, hvala ti:)
    stocicu postavi se, Marija, hvala vam:)
    Eva, thank you!
    C&T, hvala ti:))))
    Majo, hvala ti:)
    Miki, hvala ti puno!!!

    ReplyDelete
  21. Čestitke malenome na roćkasu!
    I meni u posljednjih nekoliko mjeseci vrijeme suludo brzo prolazi.
    Sviđaju mi se ovi cupcakesi, imam doma cream of tartar, stigao od preko bare pa bih ga baš mogla iskoristiti za ovaj receptić

    ReplyDelete
  22. it look very pretty! nice to find you :*

    ReplyDelete
  23. Kako vrijeme brzo prolazi a i beba raste ,a mama bi htijela malčice i vratiti vrijeme ,takva sam i ja jer tako prebrzo rastu.Prekrasne slikice tako nježne.

    ReplyDelete
  24. Pravi medenjaci. Meni se takodje čini da je bilo kao juče kada su moja deca bila mala...:)

    ReplyDelete
  25. Preslatko.Mama se bas potrudila da i u nedostatku vremena napravi nesto jako lijepo. Srecan rodjendan bebi :-)

    ReplyDelete
  26. Sretan rođendan bebi. Razumijem te u potpunosti kada kažeš kako vrijeme prolazi. Odlični cupcakesi. Prekrasan stalak!

    ReplyDelete
  27. Bebaču sretan rođendan a bome i mami:)) Svi ste se lijepo počastili, vidim. Kolačići su divni!!!
    Čudo jedno, ja još nikada nisam pravila Cupcakes:) Meni se jednostavno ne da! Ali, ovi izgledaju fenomenalno!!!
    A da vrijeme prolezi znam i sama se čudim u šta su mi prošle godine!!

    ReplyDelete
  28. i moje malo biće će uskoro imati godinu dana, tako da točno znam kako se osjećaš!! sretan rođendan tvojoj maloj velikoj bebi!

    ReplyDelete
  29. NEVJEROJATNO JE GOVORITI PREDIVNO O DR. DAWNU. Ja sam Vanessa Canga. Imala sam lijepu zajednicu sa svojim suprugom i dijelila sam sreću, toplinu i pravu ljubav. Živjeli smo zajedno 10 godina i dobili dvoje djece. Prije nekoliko mjeseci počeli su nam beskrajni problemi i stalne svađe. Kuća je bila puna nesreće i moja su djeca uvijek plakala gledajući nas kako se stalno svađamo. Na kraju je otišao i prekinuo nam sve načine komunikacije s njim. Učinila sam sve što sam mogla da ga vratim jer sam ga voljela, ali bezuspješno. DR DAWN mi je priskočio u pomoć kada sam ga kontaktirala i otkrio mi je da iza problema koje imam stoji žena, a on je obećao da će mi pomoći, što je i učinio pošto sam se pridržavala njegovih radnih procedura. Moj muž nam se vratio kući i izmišljali smo stvari. Ponovno živimo sretno zajedno. DR DAWN može pomoći i vama. kontaktirajte ga putem WhatsAppa: +2349046229159
    E-pošta: dawnacuna314@gmail.com
    *Ako se želite ponovno sastati sa svojim mužem/ženom.
    *Ako želite imati miran brak/vezu.
    *Ako vam je potrebna čarolija za trudnoću/začeće.
    *Ako želite liječiti neplodnost.
    *Ako se želite osvetiti/vratiti svoju imovinu.
    *Ako želite čaroliju za unapređenje.

    ReplyDelete