Wednesday, April 15, 2009

Parfe tortica od vanilije

Ova tortica je kao i sve ostale moje tortice, jednostavna, lagana i osvježavajuća. Miris i okus vanilije obožavam i savršeno se uklopio u podlogu od keksića i u kremu od slatkog vrhnja. Brzo je gotova, jedino bi bilo poželjno da prenoći u hladnjaku, pa je najbolje napraviti ju navečer. Potrebno Vam je slijedeće:

Podloga
200 g svjetlih keksića
50 g otopljenog maslaca

Krema
2 dl mlijeka
1 štapić vanilije
450 ml slatkog vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potrebno, zavisi od vrhnja
2 vrećice želatine
po želji još 100 g naribane bijele čokolade

Mlijeko prokuhajte sa štapićem vanilije, kad zakuha maknite sa vatre, poklopite i ostavite 15 tak minuta zaklopljeno. Procijedite ga i ostavite da se ohladi.
U multipraktiku sameljite keksiće, pa im dodajte otopljeni maslac, sve dobro sjedinite i malo višeod pola smjese utapkajte rukama na dno kalupa. Ja sam samo prsten od kalupa stavila na tanjur, dakle bez dna i stavila smrvljene keksiće. Koristila sam kalup promjera 20 cm, naravno može bilo koji kalup, torta će onda biti niža, tako da možete povećati smjesu kreme i keksića, a i ne morate.

Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i na kraju dodajte šećer u prahu.
Želatinu lagano zagrijte da se rastopi pa ju umiješajte u mlijeko koje se ohladilo. U istučeni šlag polako ulijevajte mlijeko, cijelo vrijeme lagano miksajući dok smjesa ne bude jednolična.
Po želji možete dodatno umiješati 100 g bijele čokolade, sitno naribane.
Pažljivo i polako iskrenite kremu na sloj keksića kako se ne bi napravila rupa na podlozi ili da se keksići ne promiješaju s kremom. Posipajte ostatkom smrvljenih keksića po površini i stavite u hladnjak preko noći. Idući dan pređite oštrim nožem oko ruba kalupa, skinite prsten i poslužite.
Bijelu čokoladu možete, a i ne morate staviti, ja sam radila jednu sa čokoladom i jednu bez, i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja, tako da niti u jednom slučaju nećete pogriješiti. Torticu možete raditi i u pravokutno plehu kao kolač, i poslužiti sa svježim voćem.


17 comments:

  1. savršena, kao i uvijek!!!!!

    ReplyDelete
  2. jako volim parfe kremice tako da mi se ovaj recept jako sviđa =) a o krasnoj sličici da i ne govorim =) ODLIČNO!!!

    ReplyDelete
  3. Volim kombinacije mljevenih keksica u podlozi i lagane kreme tj.bez margarina. Sigurna sam da su obadvije torte super (+/- bijela cokolada)!

    ReplyDelete
  4. prekrasna je! volim ovakve jednostavne i osvježavajuće tortice...

    ReplyDelete
  5. obožavam tvoje kolače i tortice, jednostavni, lagani i fini, a slike stvarno mame...

    ReplyDelete
  6. Savrsena, kao i sve tvoje tortice :))

    ReplyDelete
  7. je li to vanilolina s coolinarike? odmah sam je prepoznala jer je prekrasna :) i naravno da je tamo otišla u omiljene... jedva čekam da ju isprobam :)
    volim_kuhati

    ReplyDelete
  8. divna, divna i opet divna torta! :D

    ReplyDelete
  9. hvala cure:)
    volim_kuhati, je to je moja vanilolina:) hvala ti!

    ReplyDelete
  10. torta je super, kremasta i s okusom vanilije baš onako kako ja volim:)

    ReplyDelete
  11. joj kako mami ovako preko monitora :)
    verujem da je mnogo ukusna...

    ReplyDelete
  12. Savršena tortica! Baš si me pogodila, takve su mi omiljene! :)

    ReplyDelete
  13. Please can you put someting to traslate you recipes??
    I want undersdand not only eat with eyes

    ReplyDelete
  14. Predivna..kao uvijek od tebe!..

    ReplyDelete