Konačno sam dočekala priliku da ponovim Unine staklenjake, ali u Uskršnjoj verziji. Za Božić sam se oduševila, radila sam sa svojim osnovnim tijestom za keksiće, ali i sa tijestom za gingerbread keksiće i oduševljena sam izgledom obje vrste tijesta nakon pečenja jer odlično podnose staklo i zagrijavanje stakla, odnosno bombona na visokoj temperaturi u pećnici. I počelo je igranje, mališa je opet oduševljen, a kako voli bombone i kekse, ovo je za njega dobitna kombinacija, 2 u 1....Naravno štrik i kvačice su i ovaj put bili neizbježni....
Za tijesto vam je potrebno:
500 g brašna
200 g šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
250 g maslaca ili margarina
500 g brašna
200 g šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
250 g maslaca ili margarina
naribana limunova korica
Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte narezani maslac ili margarin i rukama mrvite smjesu. Dodajte jaja i šećer, te limunovu koricu i zamijesite glatko tijesto, stavite ga u hladnjak na pola sata.
Razvaljajte, ali ne jako tanko ako ćete od te smjese raditi staklenjake i modlama vadite razne oblike i stavljajte na pleh sa pek papirom. Bombone, lizalice (ali ne one sa punjenjem) stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i batom za meso ih usitnite. Stavljajte u izrezane oblike keksića, što više to bolje, ali nemojte stavljati jako blizu ruba keksića, i nemojte štedjeti na bombonima.
Više i preciznije o samoj pripremi staklenjaka pogledajte ovdje kod Une64.
Pecite ih na 200 stupnjeva 10 minuta. Bombončići će se otopiti, a tijesto ne smije potamniti.
Keksiće ostavite da se ohlade i bomboni stvrdnu i pažljivo ih maknite sa pleha i stavite na čisti pek papir, najbolje ih je držati u hladnjaku.
Od istog tijesta sam radila i zečeke, mrkve i jaja, iscrtavala sam šećerom u prahu promiješanim sa sokom od limuna i raznim jestivim bojama za kolače.
Keksiće ostavite da se ohlade i bomboni stvrdnu i pažljivo ih maknite sa pleha i stavite na čisti pek papir, najbolje ih je držati u hladnjaku.
Od istog tijesta sam radila i zečeke, mrkve i jaja, iscrtavala sam šećerom u prahu promiješanim sa sokom od limuna i raznim jestivim bojama za kolače.
Keksići mogu dugo stajati, a u njih možete stavljati začine po želji.
Preslatko! A strik i kvacice kad ti vidim, svaki put se iznova odusevim! Super ideja!
ReplyDeletegenijalni su mi ovi staklenjaci...ja ih se spremam napraviti već sto godina pa nikako...uff :)
ReplyDeletepredivno, predivno, predivno...
ReplyDeletehehe, preslatko:) super su mi tvoje fotke "okupane suncem" :)))
ReplyDeleteVrednice!
ReplyDeletePreslatki su keksici, ne znam koju slicicu pre da gledam.
Uvak mastovita i kreativna!!!Jaco ostavila sam ti nagradu na mom blogu.Ako hoces uzmi je!
ReplyDeletehvala cure:)
ReplyDeleteVera hvala ti puno!!!!
kako je ovo lepo, baš mi se sviđa.
ReplyDelete