Ovu sam si torticu napravila za 31. roćkas. Nekako je brzo došla ta trojka, i čini mi se da će sad krenuti sve brže i brže, dani prolaze u sekundi, a 30. rođendan kao da je bio jučer....Imali smo punu kuću prijatelja u subotu, a ja sam si nekako zaplanirala dati oduška s čokoladom i iskemijati neku turbo čokoladnu tortu, ne toliko zbog sebe, nego zbog svojih vjernih degustatora. Uslikana je kako je uslikana, jer vremena za namještanje nije bilo. Društvo se oduševilo okusom, a ja do samog kraja nisam znala kakav će biti konačni ishod torte, jer sam krenula u jednom pravcu, a završila u sasvim drugom...
Mjera za 1 biskvit (potrebno 3 biskvita), kalup promjera 23 cm
3 žlice brašna
3 žlice šećera
30 g maslaca
1 žlica kakaa u prahu
1/3 vrećice praška za pecivo
1 jaje
Preljev od bijele čokolade
200 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
Čokoladna krema
300 g tamne čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag
2 šlag fixa (ukoliko je potrebno)
20 g kakaa u prahu
Dekoracija
krokant orah
BISKVIT
Kalup pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom. Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte. Dodajte brašno i opet promiješajte. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnom i jajima. Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta. Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.
PRELJEV OD BIJELE ČOKOLADE
Vrhnje za kuhanje kuhajte do točke vrenja. Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
Stavite preljev u hladnjak na 2 do 3 sata.
ČOKOLADNA KREMA
Vrhnje za kuhanje kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u
multipraktiku. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi. Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.
Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne.
400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano
umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa,
odnosno da ne dobijete maslac smjesu. Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Nanesite pola kreme na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade. Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade. Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade. Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo. Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima. Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite.
Srećan ti rođendan draga moja... i meni se vreme prilično ubrzalo poslednjih godina mada ti imaš još godine i godine do te brojke ;)
ReplyDeleteInače torta izgleda skroz božanstveno, savršeno i ne znam šta bi još rekla...perfektno :)
Prekrasna torta!! Sretan ti rođendan :)
ReplyDeleteTorta je divna! Sretan rodjendan!
ReplyDeleteWhat a gorgeous cake!! I must have to translate this recipe!! Looks fablous!
ReplyDeletejaoo..torta je zaista divna!!!
ReplyDeleteSretan ti rođendan draga!!! sve najbolje ti želim uz ono najbitnije a to je puno ljubavi, zdravlja, smijeha i svega onoga što si ti poželiš...i naravno još puno puno finih recepata da nam prirediš :)))
Srećan rođendan!!!
ReplyDeleteDraga Jasenka,
ReplyDeletezelim ti sve najbolje za srecan rodjendan i jos puno lepih torti i slatkisa.
Saljem ti puno, puno poljubaca...
Srecan rodjendan! Divna torta!
ReplyDeleteWhat a wonderful cake! Perfect! Happy birthday dear Jasenka, I wish you all happiness and love in the world! Kisses!
ReplyDeleteImam mnogo nagradi za tebe :) Ela pri men!
ReplyDeletehappy Birthday , your cake is so beautiful !
ReplyDeleteSretan ti rođendan draga Jasenka, sve naj naj najbolje ti želim. Torta je divna, prava rođendanska ! :-)I dobro došla u najbolje godine , iz kojih ja upravo izlazim :-), prelijepe su vidjet ćeš, kao što su bile i one prije i one koje dolaze ! Sretno !!!
ReplyDeletesretan, presretan ti rođendan :) ovo je "my kind of cake" jer obožavam čokoladu :) predivna je!
ReplyDeletehvala vam puno:))))
ReplyDeleteHi Sweetie, sorry I'm so late to wish you Happy Birthday, but better latter then never! So...
ReplyDelete"Happy Birthday To You...(2X)...Happy Birthday dear Sweetie, Happy Birthday to You...I was just singing out loud (LOL LOL...my son just pop into my office and asked : "mom are you ok?" lollollol....any way, hope you had a great Birthday party, and this fantastic cake is a "must do" for me.
XOXOXO
hi darling:)) actually you`re not late, today is my B-day, so you are just right on time:)) thanky you very much, and yes, the party was great:)))
ReplyDeleteSretan rođendan draga Jasenka! Torta je prekrasna!
ReplyDeleteSrecan rodjendan!
ReplyDeleteTorta deluje BOZANSKI, nisam skoro videla sarmantniju! I fotka je extra!
Sretan rođendan:)
ReplyDeleteNi trenutak ne sumnjam da je torta bila savrseno ukusna! Sretan rodendan!
ReplyDeleteSetan rođendan ti želim! :) Torta je više nego prekrasna, a i fotografijama me stalno oduševljavaš! :)
ReplyDeletehvala vam puno cure:))
ReplyDeleteKao prvo ti želim sretan rođendan! Slike su ti mrak, a ono na njima izgleda božanstveno. Eh da mi je sad malo. Samo maličko....! ;))))
ReplyDeleteThe cake is perfect :) A little bit late - but Happy Birthday! I wish you all the best :)
ReplyDeletehi .. Ja sam iz Indonezije ... Nažalost, ako je moj hrvatski jezik je bad.I pročitati vaše artikel, to je lijepo. I ja volim svoj blog i želim da se vaši prijatelji, nadam se vašoj posjeti moj blog i ostavi komentar. ako se poteškoće u jeziku možete koristiti Google prevoditelj prevesti moj post. thank's
ReplyDeleteprijatelji.
Hi .. lijepo .. članak Sviđa mi se to. I posjetite moj blog i ostavite svoj komentar
ReplyDeleteispala je fenomenalno! dojmovi su na coolinarici... ne znam zašto ne da mi da pejstam link ovdje? :)
ReplyDelete