Maslinkina tema za ovaj mjesec me baš razveselila, jer volimo masline i često ih jedemo same, sa inćunima, kaparima, slanim srdelama, pršutom.....pa je tema odlična prilika za jedan pesto, odnosno namaz u koji idu neke od gore navedenih namirnica. Dakle, ovo je moja ulaznica za igru Ajme koliko nas je koju je pokrenula Monsoon. Potrebno Vam je slijedeće:
175 g crnih maslina
4 inćuna
1 žlica kapara
1 češanj češnjaka
60 ml maslinovog ulja
malo ulja za preliti površinu namaza u staklenci
Masline očistite od koštica, inćune posušite na kuhinjskom ručniku. Multipraktikom ili štapnim mikserom usitnite masline, inćune, kapare i češnjak. Kad dobijete jednoličnu smjesu dodajte maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Premjestite namaz u staklenku, prekrijte površinu sa malo maslinovog ulja i dobro zatvorite. Takav namaz može stajati u hladnjaku do 7 dana. Možete ga koristiti u jelima, i samostalno kao namaz na krekerima, kruhu...Od ove količine namirnica, ja sam dobila jednu malu staklenku koja je na slici.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Black olive tapenade
Black olive tapenade
Ingredients
175 g black olives
4 anchovy fillets, drained on paper towel
175 g black olives
4 anchovy fillets, drained on paper towel
1 tbs capers
1 garlic clove
1 garlic clove
60ml olive oil, plus extra to cover the tapenade surface
Place the olives, anchovy, capers and garlic in the bowl of a food processor and process until finely chopped. Gradually add the oil until well combined and a smooth paste forms.
Transfer to an airtight container and pour over extra oil to cover the tapenade surface. Store in freezer up to one week. It can be used as an appetizer when served with crackers or bread, and in recipes for main dishes.
Transfer to an airtight container and pour over extra oil to cover the tapenade surface. Store in freezer up to one week. It can be used as an appetizer when served with crackers or bread, and in recipes for main dishes.
već si zamišljam ovaj namaz na nekom toplom hrskavom kruhu i čašicu vina... joj .. tko će sad raditi? :)
ReplyDeleteOvo mi je jedan od najdražih namaza na svijetu! :)A ti si ga i prekrasno prezentirala s izvrsnim fotografijama. :)
ReplyDeletefantasticno!
ReplyDeleteMeni odmah jedno parcence :))
ReplyDeleteyum yum yum :-)
ReplyDeletenisam baš ljubitelj maslina, ali volim okus koji daju jelima... ovo tako dobro izgleda da bi se možda čak i meni svidjelo :)
ReplyDeleteWonderful tepanade! Complimenti! Kisses!
ReplyDeleteSavršeno!
ReplyDeleteiako ne volim masline, ovaj namaz mi na fantastičnim fotkama djeluje čak i primamljivo :))
ReplyDeletehvala cure:)))
ReplyDeleteIzvrsno!
ReplyDeleteobozavam tapenadu. tvoje su fotke toliko realisticne da skoro mogu osjetiti njen okus u ustima dok ih gledam.:)
ReplyDeletelook real good!!
ReplyDeletebaciuss