Monday, March 29, 2010

Mediterranean chicken casserole

ENGLISH VERSION BELOW
Evo, odmah ću na početku napisati kako ovo jelo nije ostavilo nikakav poseban utisak na mene, odnosno nije ništa puno drugačije od onog što inače napravim i sama kad mi treba neko brzo jelo, samo npr. bez boba ili sa nekim drugim povrćem, i nikad ovo ne poslužujem uz tjesteninu već uz rižu. Dakle, ništa posebno, čak nema niti neki posebno dotjeran okus, kao da nešto fali, a ne znam što i sigurna sam da ga više u ovoj varijanti neću raditi. Ne mislim sa tim da je sad to toliko loše da se ne može jesti, nego jednostavno nije ispunilo moja očekivanja, za razliku od pašticade koja bi to sigurno. Recept je preuzet sa taste.com.au i potrebno vam je slijedeće:

2 žlice maslinovog ulja
8 pilećih bataka
1 luk, na sitno nasjeckan
3 štapića celera, isjeckanih na komadiće od 2 cm

2 češnja češnjaka, propasirana
200 g šampinjona u listićima
800 g paradajza iz konzerve
1 pileća kocka za juhu

150 g boba
1 žličica svježe majčine dušice
svježe mljeveni papar
200 g tjestenine po želji

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U tavi zagrijte ulje, dodajte batake i popecite ih sa svake strane dok ne dobiju smeđu boju, oko 5 minuta. Prebacite piletinu u vatrostalnu posudu zapremnine dvije litre. Stavite luk i celer u tavu, popržite dok ne omekša, cca 5 minuta. Dodajte češnjak i gljive i pržite dok gljive ne omekšaju. Dodajte paradajz i kocku za juhu i zakuhajte. Maknite sa vatre i prelijte smjesu preko bataka. Poklopite posudu ili ju prekrijte aluminijskom folijom i ostavite da se peče oko 35 minuta. Dodajte bob i pola količine majčine dušice i pecite još 10tak minuta ili dok bob ne omekša. Popaprite, dodajte ostatak majčine dušice i poslužite uz tjesteninu ili neki drugi prilog.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Mediterranean chicken casserole -
adapted from taste.com.au

Ingredients (serves 4)
2 tsp olive oil
8 chicken lovely legs
1 large brown onion, halved, thinly sliced
3 celery sticks, trimmed, cut into 2cm-thick slices
2 garlic cloves, crushed
200g button mushrooms, thickly sliced
2 x 400g cans diced Italian tomatoes
1 chicken stock cube (Massel brand)
150g (1 cup) frozen broad beans, thawed, peeled
1 tbs fresh thyme leaves
Freshly ground black pepper
200g dried spiral pasta, optional, to serve

Preheat oven to 180°C. Heat the oil in a non-stick frying pan over medium heat. Add the chicken and cook, turning occasionally, for 5 minutes or until brown all over. Transfer chicken to a 2L (8-cup) capacity ovenproof casserole dish.
Add onion and celery to the frying pan and cook, stirring, for 5 minutes or until soft. Add garlic and mushroom and cook, stirring, for 2 minutes or until mushroom is tender. Add tomato and stock cube and bring to the boil. Remove from heat. Add to casserole dish with the chicken.
Cover the casserole dish with a tight-fitting lid or foil. Bake in oven for 35 minutes or until chicken is tender. Add broad beans and half the thyme and cook for a further 10 minutes or until broad beans are tender. Remove from oven. Taste and season with pepper.
Meanwhile, cook the pasta in a large saucepan of boiling water following packet directions or until al dente. Drain well.
Spoon casserole into a large serving bowl. Sprinkle with remaining thyme and serve with pasta, if desired.

14 comments:

  1. Kako sam dobro izgleda. I mene je pomalo razočaralo što nije komplikovano, što je sasvim svakodnevno, ali mi je bilo vrlo ukusno. ni ja ne bi poslužila uz tjesteninu već uz rižu ili solo (meni je bilo dovoljno malo kruha za umočiti u saft).

    ReplyDelete
  2. To sa ocekivanjima ume da bude problem, stvoris neku sliku u glavi, a ono ne ispadne tako. Meni je bob ostao tvrd pa je to glavni krivac sto ne mogu da kazem da je jelo super, a sve drugo mi jeste super. Ja ne pravim te "duboke" paradajz prelive, i ovo mi je bilo bas fino :)

    Mozda je izazovnije da se u ovim igrama pravi nesto neobicno, sto ce stoviriti neku dozu strepnje "hocu li ja ovo moci?" ali zato i imamo glasanje. Meni je sasvim ok da nekad pravimo i nesto ovako. Iako ovo NIJE bio moj predlog, da ne bude zabune :)

    Slicice su tople :)

    ReplyDelete
  3. Ovo lijepo i dobro izgleda iako kažeš da nije okusom ispunilo očekivanja. Po sastojcima također djeluje dobro, meni se svi sviđaju, pogotovo što je tu bob, i odlučila bih se na isprobavanje ove kombinacije. Ok, probala si, lijepo si ga pripremila, zbilja odlično izgleda ! i sličice su jako lijepe !!

    ReplyDelete
  4. Znam o čemu govoriš. :) Meni je pak godilo, najiskrenije priznajem da nešto radim malo s lijevim palcem, a da se ne iskilavim, a da dobro izgleda (čak me za promjenu ni fotke nisu zafrkavale). Ja volim bob i volim ga u svim takvim jelima s mesom i povrćem i u pravilu ubacim u lonac ono što otg časa imam i to mi bude odličan i brz obrok ( vrlo često se poslužim i express loncem).
    Šteta što vam se nije baš pretjerano svidjelo, ali fotke su zato mrak! :)

    ReplyDelete
  5. fotke su ti stvarno fenomenalne! meni se nije baš dopalo kako ovo jelo izgleda i u startu mi se nije dalo s fotkama mučit. što se tiče okusa, slažem se. ja sam bila razočarana iz više razloga. pročitat ćeš u postu uostalom :) sve u svemu, jako lijepo si nam prezentirala ovo jelo!

    ReplyDelete
  6. Fantastično! Šta bih još mogla reći. Na kraju što mora biti komplicirano!?

    ReplyDelete
  7. I love this! I'll definitely have to give it a try.

    ReplyDelete
  8. Divne fotke! Meni je jelo bilo fino, ali istina, totalno svakodnevno, slične saftiće stalno radim, samo bez pećnice. Tak da nisam imala ni tremu nit sam se bojala da neće uspjet.

    ReplyDelete
  9. Predobro izgleda,ja nisam do sada nikada jela bob,neznam da li bi se mojima svidelo.Ali vredi svasta probati.

    ReplyDelete
  10. Fotke su ti stvarno očaravajuće. Bez obzira što jelo nije ispunilo tvoja očekivanja sigurna sam da je bilo ukusno jer predobro izgleda. :)

    ReplyDelete
  11. Meni se svidelo ovo jelo :) Ali nisam stavila bob. Volela bih da probam mali bob, jer sam cula da je mnogo drugaciji od ovog matorog.

    I bez obzira na to sto si napisala, ja bih opet na osnovu tvojih slika htela da napravim ovo jelo.

    ReplyDelete
  12. Great article, i have a few recipes from these parts that I learned from my grandpa. They are at http://the-mediterranean-region-and-all-its-beatuy.com/mediterranean-recipes/ but i never seen this one.btw, love the food,will try this recipe

    ReplyDelete