Sunday, January 02, 2011

Macarons sa nadjevom od višanja i kremom od sira/ Cherry and cream cheese filled macarons

Please scroll down for English

Prije svega (i sa malim zakašnjenjem) svim blogerima i blogericama, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima na ovom blogu čestitam blagdane, koji su već debelo iza nas, ali i one koji slijede, i svako dobro u Novoj 2011. godini. Ja vam od srca želim sve ono što si i sami poželite. Vodim trku s vremenom i zato moja čestitka kasni, ali za dobre želje nikad nije kasno. Moj cijeli dan je ispunjen bebicom, većom i manjom, sitnim kućanskim poslovima, kuhanjem, šetnjom, tako da se niti ne okrenem, a već je večer i taman kad bi imala par sati mira u komadu (da nitko ništa ne traži), strgana legnem pred televizor i oduzmem se u roku od 2 minute. Tako i ovaj post pišem već tri dana, a Novu godinu nisam uspjela niti dočekati. Borila sam se i borila, ali bitka je bila izgubljena u 23 h i 30 min... Nisam čula niti pucanje, niti vatromete...ništa...mrtvo tijelo. U stvari, ne bi trebala leći, jer čim legnem gotovo je. Oprostite mi moju usporenost na blogu, ali i to će proći, ipak sam friška mama po drugi put:) Osim raznoraznih božičnih kolačića, naš blagdanski stol su obilježili i macaronsi. Radila sam ih u tjedan dana sigurno pet puta, svaki put sa drugačijim nadjevom, a ovaj mi se posebno svidio. U hladnjaku su se počela skupljati brda bjelanjaka, pa je i to bio jedan od načina kako da ih se riješim. Više o izradi i uspješnim macaronsima možete naći u jednom od mojih postova, a kao i uvijek tu su provjereni recepti sa bloga Da mi je nešto slatko i sa bloga Tartalette. Recepti su identični i ja ih se držim od prvog puta, i zaista nema greške. Za 21 punjeni kolačić vam je potrebno:

3 bjelanjka (cca 100g)
50 g kristalnog šećera
200 g šećera u prahu
110 fino mljevenih badema


Bjelanjci ne smiju biti ravno iz hladnjaka, 24 sata prije upotrebe ih razdvojite od žumanjaka, i ostavite pokrivene na sobnoj temperaturi. Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer. Morate dobiti čvrstu smjesu, poput pjene za brijanje, ali nemojte previše istući bjelanjke. Pomiješajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosijali barem dva puta) i mljevene bademe pa ih jakim pokretima ruke umiješajte u bjelanjke, da se razbiju mjehurići zraka. Znat ćete da ste dobro promiješali sastojke ako se, kad istresete žličicu smjese na tanjurić, mali repić na vrhu sam utopi u ostalo, tj. ako ne ostane čvrsto gore. Obložite plehove papirom za pečenje. Ako želite raznobojne kolačiće, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače. Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće.
Pustite ih da odstoje 1h (ne preskakati ovaj korak - tako se već prethodno malo sasuše i dobiju hrskaviju koru kasnije) i ugrijte pećnicu na 150, električnu na 130. Pecite ih 12-14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom.

KREMA OD SIRA

100 g krem sira na sobnoj temperaturi, npr. Dukatela 35 g omekšalog maslaca 60 g šećera u prahu

U zdjeli izmiksajte sve sastojke u glatku kremu, stavite ju u hladnjak da malo očvrsne. Pekarsku vrećicu sa malim okruglim nastavkom napunite kremom i nanesite deblji sloj na polovicu macaronsa.

NADJEV OD VIŠANJA

160 g višanja iz konzerve 25 g šećera 100 ml soka od višanja 15 g gustina

Na laganoj vatri otopite šećer u soku od višanja, dodajte višnje i kuhajte desetak minuta. Umiješajte gustin dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Na kremu od sira nanesite žličicu nadjeva od višanja i spojite kolačić gornjom polovicom.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
MACARONS (origin recipe for the shells is here and here), for the 21 macarons
3 egg whites (about 100 g)
50 gr granulated sugar
200 gr powdered sugar
110 gr almonds

CREAM CHEESE FILLING
100 g cream cheese, softened
60 g powdered sugar, sifted
35 g butter, softened

CHERRY FILLING
160 g sour cherries
25 g sugar
100 ml cherry juice
15 g cornstarch

Egg whites: the day before (24hrs), separate eggs and store the whites at room temperature in a covered container. Whip the egg whites, (gradually add the sugar), until they begin to rise and hold their shape. Do not overbeat your meringue. Mix well powdered sugar and almonds. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the batch carefully. Mix some colour if you wish. Test a small amount on a plate: if the tops flattens on its own, batch is ready. Fill a pastry bag with the batter and pipe small rounds onto baking paper. Preheat the oven to 150 C. Let the macarons sit out for 60 minutes to harden their shells a bit and bake for 12 to 14 minutes. Let cool completely.
For the cream cheese filling: Beat cream cheese, powdered sugar and butter in small mixer bowl until smooth. Let cool for 30 minutes.
For the cherry filling: In a medium saucepan over medium heat, dissolve the sugar in the cherry juice. Stir in cherries, and cook about 10 minutes. Add cornstarch and mix well. Let it cool, and fill the macarons with cream cheese (use pastry bag) and then with cherry filling (use teaspoon).
NOTE: For perfect macarons is very important to separate egg whites 24 hours before preparation and keep them at room temperature, and do not overbeat the meringue. Almonds must be finely chopped, sift powder sugar twice if needed. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that flows like lava. If you wish, mix some colour in batter, let them stand for one hour and bake them for 12-14 minutes (depends on owen), let them cool and fill with cream.

39 comments:

  1. Predivni su!!! Samo jednom, i to dosta davno, sam pokusala da ih napravim i to se zavrsilo poprilicno lose tako da sam odmah na samom pocetku odustala. Neki dan sam ih videla kod Nade i kontala da cu morati da se oprobam ponovo, a nakon ovih tvojih moracu definitvno ;) Fotke su me ocarale :)
    Sto se vremena tice, u potpunosti te razumem, ja sam obicno nocu pred kompom, danju sa decom i sad vise skoro da i ne funkcionisem. Cekam da mi stigne mama pa da se konacno naspavam ;)
    I da ne zaboravim, tebi i tvojim momcima zelim sve najlepse u Novoj 2011. godini!!!
    Pusa

    ReplyDelete
  2. WOW, prelepi su!
    A sta reci o fotkama osim fantasticno!!!

    Sve najbolje u Novoj godini, draga Jasenka!

    ReplyDelete
  3. Aaah, totalno te razumijem kako je biti s malom bebom. I ja padam s nogu, samo kada imam slobodnog vremena sjedam za komp a ne ispred Tv-a pa se to oduži do kasno. I zato sam konstantno neispavana. Sve najbolje u Novoj Godini!

    ReplyDelete
  4. u novije vrijeme su mnogi vidno zaludeni makcaronima. i ja probala jedne od pisatcije, sav u zelenom.

    ReplyDelete
  5. Kako su prekrasni :) ja nikako da se usudim napraviti i :) čini se jednostavno ali opet tako delikatno i komplicirano :) Želim ti sve najbolje za novu godinu i puno uživanja u kolačim, i naravno sa klincima :))

    ReplyDelete
  6. ajme, prekrasni su, nadjev savršen! fotke mi se strašno sviđaju, pogotovo ova druga. :) Tražila sam ovakve slične bijele drvene tacne, ali nigdje ih ne mogu pronaći, čini se da ću morati nešto sama improvizirati. Sve najbolje želim tebi i tvojoj obitelji! :)))

    ReplyDelete
  7. draga moja, tebi i tvojim dečkima želim sretnu i veselu novu godinu! dugo te nema, ali vraćaš se u stilu! macaronsi u presavršeni, baš kao i fotke. fenomenalno! :)

    ReplyDelete
  8. Sve najbolje tebi i svima tvojima! Macaronsi su savršeni! Ja sam ih jednom pokusala napraviti i nisu uspjeli, a onda sam odustala. Proslo je otada dosta vremena pa ću svakako morati pokusati ponovno. Saljem ti mail!

    ReplyDelete
  9. Draga Jasenka, iako se nas dve ne družimo dugo na blogu, nekako smo se mimoišle sa tvojim preseljenjem i mojim otpočinjanjem bloga, imam veliko poštovanje kada zažem na ove stranice.
    Mi smo dočekali Novu u krevetu, suprug sa groznicom, a ja sam se solidarisala i zaspala u deset sati.
    Divni su kolačići, vižala sam ih, ali treba tu majstorstva da lepo ispadnu i rerna koja perfektno peče.
    Tebi i tvojoj porodici želim srećnu Novu, da budeš jedna naspavana mama u 2011., tj. koliko je to moguće, a varjaču (koliko možeš) prepusti drugima. Pozdrav iz Zemuna!

    ReplyDelete
  10. Draga Jasenka, macarons su ti ispali savršeno u što uopće nisam sumnjala, a fotke su isto takve. Sve najbolje ti želim u 2011!

    ReplyDelete
  11. baš su ti predivni macaronsi, moj jedini pokušaj bio je neuspjeli i sad skupljam hrabrosti da ponovim, inače interesantna kombinacija punjenja

    ReplyDelete
  12. Prekrasni su, a oduševio me nadjev, oni su sami po sebi jako slatki, tako da višnje i sir sigurno prave savršenu harmoniju. Sve čestitke.

    ReplyDelete
  13. Jos se nisam odvazila isprobati macaronse, a uvijek imam brdo bjeljanjaka koje ne znam kako iskoristiti. A uz to su tako lijepi, i pruzaju mnostvo mogucnosti i varijacija.
    Stvarno je uspjeh sto si ih uspjela napraviti, vjerujem da ti nije lako u ovom razdoblju, ali i to ce brzo proci. Sve najbolje vam zelim

    ReplyDelete
  14. Draga Jasenka, ma tko bi rekao da se iza ovih divnih fotografija i još privlačnijih kolačića krije jedna umorna mama? :) Ja sigurno ne! :))Nisam ih nikad probala i nikad me nisu ni privlačili posebno, no sad se sve naglo promijenilo! Izgledaju, pa malo je reć savršeno! I probat ću! nema veze ako ne uspiju isprve! Za to postoje drugi i treći, možda još koji put... :))) I nije mi važno ni to što nemam neiskorištene bjelanjke, očekujem da ću imat žumanjke! :)) Hvala za recept i želim ti sve najbolje u novoj godini! Pusa velika!

    ReplyDelete
  15. Ovi macarons su najlepsi koje sam ja videla. A visnje su vrhunac.

    ReplyDelete
  16. ajme draga svaka ti čast.. predivni su..

    želim ti sve naj naj, zdravlja i dobrih vibri tebi , tvom muži i tvojim malim dečkima :))

    a nama dvjema želim jednu kavicu ove godine :)

    ReplyDelete
  17. Prekrasni su, savrseni...puno posla za neispavanu mamu :) pa samim tim jos vise cijenim ovakvu preciznost u izvedbi. Zelim vam sve najbolje!

    ReplyDelete
  18. Tako su nezni i medeni, ma jednostavno neodoljivi...tebi i tvojoj maloj porodici zelim puno svega lepog u Novoj godini, verujem da sa dvoje malenih oko sebe imas uvek pune ruke posla, tako da tebi pre svega zelim da se lepo odmoris i naspavkas, a kad stignes tvoji receptici ce nas uvek obradovati!;))) puno pozdrava...

    ReplyDelete
  19. Mihaela, hvala ti:) Probaj ih napraviti, uopce nisu takav bauk, u stvari na kraju cijele price su vrlo jednostavni kolacici, samo su prerazvikani. Zelim ti puno odmora kad mama dodje, mame uvijek spase stvar:)))
    Ana, hvala ti puno:)
    Jubistacha, mislim da cu i ja uskoro zamijeniti telku s kompom, ali onda za kompom izgubim pojam o vremenu:)
    just cake girl, hvala ti, a strah se da prevladati:)
    Ebba hvala ti, sto se tice daske, nisam ih vidjela ovdje u HR za kupiti, ili nisam dobro gledala, ja sam ih kupila u NL.
    Monika:)) hvala ti :))
    Vali:)))
    Jelena, jako mi je drago sto posjecujes moj blog i hvala ti na ovom komentaru, i nadam se da je muzicu bolje. Sto se tice macaronsa, nije to bas takva majstorija, ali istina je da pecnica mora biti dobra.
    Ana Marija, hvala ti puno:)
    Nina, hvala ti:)
    Dunja, istina oni su dosta slatki pa je ova kiselkasta kombinacija pun pogodak:) Hvala ti!
    Dajana, hvala ti:) Sigurna sam da bi tvoja izvedba bila savrsena, zato ih obavezno probaj napraviti!
    Lilly:)))))))))))))))), hvala ti puno!!! Pusa!
    MM Cake Design, hvala ti puno!
    Andrea, hvala ti puno i bas bih te voljela vidjeti i popiti kavicu, naravno! Budemo se dogovorile!

    ReplyDelete
  20. Sweet Green, hvala ti puno:)
    Lana:)))Pozdrav!

    ReplyDelete
  21. Stvarno su prekrasni! Nisam ih se nikada usudila raditi,a tvoji savjeti će mi itekako dobro doći :)
    Želim tebi i tvojoj obitelji sretnu i uspješnu Novu :)

    ReplyDelete
  22. Hvala, i tebi sve najbolje, i ako je za utehu, i ja sam zaspala u 23.30h nr doekavsi NG, a borila se citav sat da dobacim i dotle :))) Macarons izgledaju savrseno, secam se i onih prvih, kakvi su bili pod konac :) Sve najbolje, draga!

    ReplyDelete
  23. Draga Jasenka, prije svega tebi i tvojima želim Sretnu Novu Godinu uz najljepše želje !!
    Sigurno si sada umornija i u neodstatku vremena, ali uživaj sa svojom bebicom i sa mališom a sve drugo sigurno stigneš i kasnije :)).
    Macarons su ti predivni ! I sviđa mi se nadjev koji si stavila. Ja ih se isto još nisam uputila napraviti, čekam neku mirnu nedjelju pa da se njima pozabavim, kako će uspjeti, vidjet ćemo :)

    ReplyDelete
  24. Sve najbolje u Novoj godini želim tebi i tvojoj porodici...
    Macarons su ti savršeni, fotkice predivne...
    Inače i ja se priključujem klubu onih koji nisu dočekali ponoć... :)

    ReplyDelete
  25. Draga Jasenka želim tebi tvojoj obitelji sve najbolje u novoj godini.
    Što se macarona tiče za mene su ovo savršeni primjerci, to su moji macaroni iz snova. :)

    ReplyDelete
  26. Savrseni,sećam se kada su bili tema kuvarijacija,da su tvoji bili kao slika!Svidja mi se i ta ideja sa dva fila!

    ReplyDelete
  27. Hvala na cestitkama. i tebi i tvojim najmilijima srecni i ugodni praznici.
    Ove kolacice jos nikada nisam pravila i ne znam kada cu skupiti hrabrosti i krenuti u akciju ali kada se to desi, predpostavljam, da ce to biti po ovome receptu. Fantastican je.
    Slike su prelijepe kao i obicno.

    ReplyDelete
  28. Draga moja, sve najbolje ti želim u novoj godini i izazovima koje te čekaju s dvoje djece! Sigurna sam da ćeš vrlo brzo ući u ritam i da ćeš jednako uspješno uskladiti sve obveze s blogom. :) Macaronsi izgledaju savršeno, a jedna od mojih novogodišnjih odluka je da ću ih svakako probati napraviti. :)

    ReplyDelete
  29. Izgledaju predivno :) Definitivno moram probati! :)

    ReplyDelete
  30. Vadiš mi mast s tim macaronima!;)
    Ja samo pričam kako bih trebala napraviti ponovo poslije onog prvog i jedinog iskustva, a nikako se uhvatiti. A sad kad vidim tvoje, savršeno napravljene i poslikane uz bebu u kući, nemam teksta. Stvarno i kapa i šešir dole i moj naklon! :)

    ReplyDelete
  31. Savršeni su, baš mame...njih se još nisam usudila probati napraviti. svaka čast :)

    ReplyDelete
  32. Draga Jasenka, evo da napokon i do tebe stignem (kao da idem pješkice...:P)
    Već smo si isčestitale, ali svejedno ti opet želim puno, puno radosti s tvojom velikom i malom bebom, možda se zaleti još koja? :)

    Macarons su ti savršeni, a kako drugačije :)
    Ja se nikako odlučiti napraviti ih, ponajprije što nisam ljubitelj takve vrste slatkiša, pa mi se čini da ih ne bi radila s guštom (a i rezultat bi vjerojatno tako izgledao :) ). Međutim, oni su zaista pravi izazov, a ja izazove (i u kuhinji) volim.
    A i sad kad ih gledam, ovako savršene...mislim da ću se natjerati :)

    ReplyDelete
  33. prekrasne fotke kao i uvijek, a za macarons ne sumnjam da su bili jednako prekrasnog okusa!

    ReplyDelete
  34. delicious!
    prelijepo izgledaju, vjerujem da su jednako ukusni.

    ReplyDelete
  35. beautiful macarons with the most perfect foot on them. They look utterly delicious !

    Lovely to find your blog

    Sarah-Jane
    siliconemoulds.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. Tek sada vidim tvoje macaronse, i sta da ti kazem, sem svaka ti cast! Prvo sto toliko izgledaju slicni pravima, a drugo sto napokon imam recept za njih. Ako su ovakvi kao na fotografiji, onda su savrseni. Bravo, zaista!

    ReplyDelete
  37. NEVJEROJATNO JE GOVORITI PREDIVNO O DR. DAWNU. Ja sam Vanessa Canga. Imala sam lijepu zajednicu sa svojim suprugom i dijelila sam sreću, toplinu i pravu ljubav. Živjeli smo zajedno 10 godina i dobili dvoje djece. Prije nekoliko mjeseci počeli su nam beskrajni problemi i stalne svađe. Kuća je bila puna nesreće i moja su djeca uvijek plakala gledajući nas kako se stalno svađamo. Na kraju je otišao i prekinuo nam sve načine komunikacije s njim. Učinila sam sve što sam mogla da ga vratim jer sam ga voljela, ali bezuspješno. DR DAWN mi je priskočio u pomoć kada sam ga kontaktirala i otkrio mi je da iza problema koje imam stoji žena, a on je obećao da će mi pomoći, što je i učinio pošto sam se pridržavala njegovih radnih procedura. Moj muž nam se vratio kući i izmišljali smo stvari. Ponovno živimo sretno zajedno. DR DAWN može pomoći i vama. kontaktirajte ga putem WhatsAppa: +2349046229159
    E-pošta: dawnacuna314@gmail.com
    *Ako se želite ponovno sastati sa svojim mužem/ženom.
    *Ako želite imati miran brak/vezu.
    *Ako vam je potrebna čarolija za trudnoću/začeće.
    *Ako želite liječiti neplodnost.
    *Ako se želite osvetiti/vratiti svoju imovinu.
    *Ako želite čaroliju za unapređenje.

    ReplyDelete