Monday, March 16, 2009

Gingerbread cookies





Moji omiljeni keksići...Njihovom mirisu nitko još nije odolio....


Tijesto za 40 gingera (veliki kalupi)
750 g brašna
1 prašak za pecivo
5 g mljevenog djumbira
3 g mljevenog muškatnog oraščica
2 g pimenta
2 g cimeta
205 g maslaca sobne temperature
235 ml melase (med ili javorov sirup kao zamjena)
220 g smeđeg šecera (što tamniji)
120 ml vode
1 jaje
par kapi arome vanilije


Ukrašavanje
150 g šećera u prahu
sok od limuna
jestive boje, bijela,
crvena, zelena
Stakleni trbuščići dolaze odavdje hvala uni64!




Brašno, prašak za pecivo, djumbir, muškat, cimet i piment dobro promiješajte u posudi. Maslac, melasu, šećer, vodu i jaje te vaniliju izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu
smjesu. Malo po malo dodavajte smjesu od brašna i zamijesite tijesto u posudi. Tijesto ce biti prhko i razdvajati se, ali upravo takvo treba biti. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela, svaki zamotajte u foliju i stavite u hladnjak najmanje tri sata. To je jako bitno kako bi ga poslije mogli lijepo razvaljati.
Pleh obložite pek papirom.Površinu na kojoj ćete valjati tijesto dobro pobrašnite, tako i tijesto, valjak i modlice da se ne bi ljepilo i da ih možete odvojiti od površine. Stavljajte na pleh i u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva desetak minuta. Nemojte ih prepeci, oni još moraju biti mekani kad ih izvadite van, da ne pomislite da nisu dovoljno peceni.
Ohladite dobro prije ukrašavanja.

UKRAŠAVANJE
Umiješati šećer u prahu i limunov sok. Podijelite u tri posude, jedna je bijela, u drugu umiješate crvenu - nijansa po želji i u treću zelenu. Svaku stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i počnite sa ukrašavanjem sasvim hladnih keksica.
Ostavite preko noci da se glazura stvrdne.
Od navedene količine tijesta izaći ce vam puno keksića, pa u startu možete prepoloviti kolicine.
Za melasu je jako dobro zamjena med ili javorov sirup.
puta. Bitno je da se keksici ne prepeku, moraju biti još mekani kad ih izvadite iz pećnice i dobro ohladiti prije ukrašavanja.



2 comments: