Saturday, April 04, 2009

Tortica od kave


Opet jedna jednostavna tortica, koja ljubitelje kave neće ostaviti ravnodušnima...Lagana krema od tučenog vrhnja i kave, sočni biskvit od kakaa, kombinacija koja obećaje....

Za biskvit, promjer kalupa 20 cm, moze i veći kalup, ali tada će biti niža.
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
2 velike žlice kave instant ili u granulama
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
malo ruma za poprskati biskvit

Krema
1 čajna žličica instant kave ili kave
u granulama
1 velika žlica kipuće vode
500 ml vrhnja za šlag
1 puna žlica šećera u prahu
2 vanilin šećera
po potrebi šlag fix (ja sam stavila 2 komada), ovdje vrhnje nije kao ono u HR pa obavezno moram miksati sa šlag fixom

Dekoracija
malo naribane čokolade ili čokolade u komadićima


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite, možete koristi i veći kalup, torta će biti niža, ali ništa ne treba mijenjati kolicinu sastojaka za biskvit. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.
Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, zatim kavu, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka. Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom, ukoliko koristite veći kalup, vrijeme pečenja ce biti znantno kraće. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prođite oko ruba kalupa i maknite prsten, biskvi prerežite po pola, poprskajte po želji sa malo ruma i pripremite kremu.


U mikrovalnu stavite u manju posudicu jednu žlicu vode, zagrijte do vrenja i promiješajte sa malom žličicom kave, pazite da ne ostanu grudice. Vrhnje za šlag čvrsto istucite, ako je potrebno i ovisno o vrsti vrhnja, istucite ga sa šlagfixom i vanilin šećerom. Kad je šlag čvrst dodajte punu žlicu šećera u prahu i otopljenu kavu. Sve dobro promiješajte. Sa nešto više od pola smjese namažite na biskvit, poklopite drugim biskvitom, a ostatkom šlaga
premažite cijelu tortu i ukrasite po želji.



Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite. Ja sam ju radila dan prije, pa sam ju idući dan još dodatno premazala sa 2 dl vrhnja za šlag.


10 comments:

  1. Ja sam od onih čudnih ljudi koji ne piju kavu. Ali obožavam aromu kave u kolačima, pralinama, sladoledu... Zato mi se ova tortica jako sviđa:)

    ReplyDelete
  2. Tortica je fantasticna!San Snova!

    ReplyDelete
  3. Savršna tortica! Obožavam ovakve fine biskvite, lagane kreme i okus kave! :)

    ReplyDelete
  4. baš su mi nekako veličanstvene tvoje torte....ova bi mi se 100% svidjela, volim kavu i njen miris u kolačima! ;)

    ReplyDelete
  5. Mljac, torta sa kafom... Prelepo izgleda, stvarno!

    ReplyDelete
  6. tortica je predivna, a kombinacija zaista obećava pravo zadovoljstvo! :)

    ReplyDelete
  7. Malo je reći da kavu volim, bez nje bi moj živit bio duga polusnena patnja! :)
    Slažem se s curama, torta jako lijepo i privlačno izgleda. :)

    ReplyDelete
  8. Hopa, malo sam se udebljo ovih dana i mislio malo na laganiju hranu prec, ali... njami... moram isprobati to ;-)
    obozavam kavu i sve oko nje... dosta sam napravio slstice sa kavom i espressom.
    ovdje na www.kava.hr/Recepti_s_kavom.html imate jos recepata vezano uz kavu. deserti, jela, i napitke.


    lijepi pozdrav!

    ReplyDelete