I opet jedni keksići, oni su definitivno moj izazov i inspiracija. Obožavam raditi torte, ali keksići su još uvijek na prvom mjestu. I moram reći da neki ne ispadnu savršeni iz prvog pokušaja, pa slijedi drugi pokušaj i ostali zahvati. Čim zamijesim tijesto odmah vidim da li će biti dobro ili ne, ali većinom pogodim u sridu kao npr. ove. I kad ih krenem raditi moram imati u glavi kako ću ih oblikovati, jer različiti oblici traže drugačije sastojke. Već sam se toliko ispraksirala s tim keksićima, odnosno sa tijestima za njih da bi i u snu mogla recitirati omjer sastojaka:) Sa ovima sam posebno zadovoljna, dodatak bijele čokolade bio je točka na i, a kako mi je mikser još uvijek na popravku, multipraktik mu je dostojna zamjena, ali naravno sve se može raditi i ručno. I ovdje vrijedi manje je više, minimum sastojaka koji garantira savršen rezultat.
Za cca 100 malih kockica potrebno Vam je: / For about 100 cookies you need:
100 g bijele čokolade/100 g white chocolate
500 g brašna/500 g flour
150 g šećera/150 g sugar
200 g maslaca/200 g butter
1 jaje/1 egg
Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo ohladi. Brašno i šećer promiješajte u multipraktiku, ili kuhačom, ako ćete tijesto mijesiti ručno. Maslac koji mora biti hladan izrežite na listiće i dodajte ga brašnu i miksajte, odnosno rukama izradite maslac s brašnom i šećerom. Dodajte jaje i opet promiksajte, odnosno izradite rukama. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro promiješajte. Ako koristite multipraktik, miksajte dok sam ne napravi kuglu. Smjesu podijelite na dva dijela, zamotajte svako tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, plehove obložite pek papirom. Tijesto izvadite iz hladnjaka, malo ga još premjesite rukama, pa svako oblikujte u pravokutnik 23 X 6 cm, rukama, ne valjkom jer će se malo mrviti, ali ćete ga bez problema rukama ukrotiti.
Melt chocolate over hot water, and let it cool. In food procesor mix flour and sugar. Cut butter in small pieces, add to the floor mixture and mix well. Add egg and mix, then add melted chocolate and mix until combined. Make two balls, wrap in plastic and refrigerate dough for one hour.
Preheat owen to 180 C, cover baking plate with baking paper.
Form doughs into 23X6 cm rectangles, use hands.
Stavite prvi pravokutnik na dasku za rezanje i odrežite kriškicu debljine pola cm, ili po želji deblje ili tanje, i taj pravokutnik kojeg ste odrezali prerežite još na pola da dobijete dvije jednake kockice. Ako su krajevi neravni malo ih prerežite nožem. Isto učinite s drugim tijestom odnosno pravokutnikom. Slažite na pleh, ne morate raditi velike razmake jer ne narastu, odnosno ne šire se, i pecite ih cca 7 do 10 minuta, ovisno o pećnici, bitno je da ostanu svijetli, ne smiju pozlatiti. Kad se ohlade pospremite ih u limenu kutiju.
Cut the first rectangle on 1/2 cm thick pieces using sharp knife, and each piece then cut on half, so you get 2 cubes from each piece. Cut the ends a bit to flat them if needed. Place them on the baking sheet, and bake for 7 to 10 minutes. Then cut the second rectangle. Be careful, they shouldn`t get brown or gold. Keep them in airtight container.
Jooj, opet neki divni keksići uz to i sa čokoladom mmmmmm! Prekrasno!
ReplyDeletePrelepi su, stvarno si keks-master :)
ReplyDeleteajme, jao više niti ne znam što da kažem, fotke su ti zaista prekrasne, a za keksiće nemam riječi, osim samo pohvale i pohvale..trebala bi polako kakav mali umjetnički dučančić sa keksima otvoriti, tipa one trgovinice sa čokolatinima ;))
ReplyDeletepredivne su ti fotke a i keksici naravno... ma savrseni su...
ReplyDeleteI ovi su predivni. Svaka ti čast. Slažem se s Mariglod, trebala bi ducancic otvoriti. :)
ReplyDeletePrekrasno sa!
ReplyDeleteSuper ideja s bijelom cokoladom. Ovo ce se svidjeti cak i onima koji ne vole same keksice :)
ReplyDeleteKoja divota! Predivni keksići, predivne slike divno su se uklopili s pozadinom bloga!
ReplyDeleteOdlične fotografije :)
ReplyDeleteThese cookies are so cute! I love the background 2! Thanks for all the visits and comments! XO
ReplyDeletefenomenalni keksići i fantastične fotke! ostadoh bez eksta :)
ReplyDeletefotke su fenomenalne, baš se lijepo uklapaju u sam design bloga... a keksići su mi fantazija! bijela čokolada - mmm :)
ReplyDeletei još jedni keksići koji su božanstvenog izgleda, a vjerujem i okusa
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMy dear I have award for you in my blog, come to take it!
ReplyDeleteJao kako su krasni. Ovo definitivno moram isprobati!
ReplyDeletehvala vam cure:)
ReplyDeleteHvala Maria:))), thanks Nina:)
Neko vreme nisam imala pristupa internetu pa sam propustila prethodnih par postova :) Moram ti reci da sam skroz odusevljena! I ove, i fotke crno belih keksica... ne zna se koje su lepse!
ReplyDeletePrekrasne fotografije, opet tako nježne i romantične! Sigurna sam da su i keksi jako fini al mene su sad baš oduševile boje na slikama. :)
ReplyDeletehvala Maria i Andrea:)))
ReplyDeleteThese looks so delicate! I'm impressed! I heart white chocolate!
ReplyDeleteThese cookies look absolutely fab... Is there any possibility of translating this recipe into English (relatively Polish, Russian or German ;))? I'd be indeed very grateful.
ReplyDeleteMaravilhosos biscoitos! :D
ReplyDeleteObozavam ti ovu fotku :))
ReplyDeleteZašto je u hrvatskom jeziku napisano 23x6cm i u engleskom 23x17cm? ;)
ReplyDeletestamparska greska :)
ReplyDeleteOk :)
ReplyDelete