Sigurno se pitate zašto sam ih nazvala keksići kad izgledaju kao male pitice, i pretpostaviti je da je tijesto kao za pitu, ali nije. Tijesto je moje omiljeno za keksiće (keksići s marmeladom i linoladom) i ono je baza za većinu mojih keksića. Koliko je dobro, uvjerila sam se još jednom, jer odlično podnosi svakakve kombinacije, i doista je vrlo podatno. Rezulat je bio fantastičan, nadjev od višanja u tom mekanom, prhkom i finom tijestu, koje je svakim danom sve mekše i mekše...
Potrebno Vam je za cca 35 keksića:
500 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica cimeta
Nadjev od višanja
400 g višanja, konzerviranih ili svježih
50 g šećera
100 ml soka od višanja
pola čajne žličice cimeta
25 g gustina
i još...
šecer u prahu
Višnje ako su iz kompota dobro ocijedite i sačuvajte 100 ml soka. Stavite ih u posudu sa cimetom, šećerom i sokom i kuhajte dok se sav šećer ne rastopi. Izmiksajte štapnim mikserom, ali ne kao pire, nego krupnije. Na kraju dodajte gustin, dobro promiješajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se smjesa skroz ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Pola količine tijesta premjesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte na debljinu cca pola cm, i nožem režite pravokutnike 5X9 cm. Na svaki pravokutnik stavite po 2 žlicice smjese, ili po želji više, ravnomjerno od kraja do kraja, zarolajte tako da vam zadnji kraj tijesta samo malo prelazi prvi dio, kako vam ne bi bile predebele rolice. Dakle, rolica bi trebala imati samo jedan sloj tijesta, osim malog dijela gdje se spaja kraj tijesta. Prstima malo stisnite taj kraj tijesta da se slijepi i taj dio stavljajte kao donji dio rolice da se peče. Ako je potrebno malo s rukama oblikujte rolicu i pritisnite da se nadjev vidi i sa strane. Svaku nožem 3 do 4 puta zarežite po površini.
Potrebno Vam je za cca 35 keksića:
500 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica cimeta
Nadjev od višanja
400 g višanja, konzerviranih ili svježih
50 g šećera
100 ml soka od višanja
pola čajne žličice cimeta
25 g gustina
i još...
šecer u prahu
Brašno promiješajte sa praškom za pecivo i cimetom, te rukama izmrvite maslac sa smjesom od brašna. Dodajte jaja i šećer, zamijesite glatko tijesto i podijelite ga u dva dijela. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Višnje ako su iz kompota dobro ocijedite i sačuvajte 100 ml soka. Stavite ih u posudu sa cimetom, šećerom i sokom i kuhajte dok se sav šećer ne rastopi. Izmiksajte štapnim mikserom, ali ne kao pire, nego krupnije. Na kraju dodajte gustin, dobro promiješajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se smjesa skroz ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Pola količine tijesta premjesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte na debljinu cca pola cm, i nožem režite pravokutnike 5X9 cm. Na svaki pravokutnik stavite po 2 žlicice smjese, ili po želji više, ravnomjerno od kraja do kraja, zarolajte tako da vam zadnji kraj tijesta samo malo prelazi prvi dio, kako vam ne bi bile predebele rolice. Dakle, rolica bi trebala imati samo jedan sloj tijesta, osim malog dijela gdje se spaja kraj tijesta. Prstima malo stisnite taj kraj tijesta da se slijepi i taj dio stavljajte kao donji dio rolice da se peče. Ako je potrebno malo s rukama oblikujte rolicu i pritisnite da se nadjev vidi i sa strane. Svaku nožem 3 do 4 puta zarežite po površini.
Pecite cca 10 minuta, ovisno o pećnici, tijesto ne smije potamniti, iako je tijesto tamnije boje od cimeta. Još moraju biti mekani kad ih izvadite. Ostavite da se ohlade i pospremite ih u limenu kutiju, ali nemojte ih slagati jedan na drugog da se ne slijepe, nego izmedju stavite pek papir. Posipajte ih šećerom u prahu.
Keksici su još mekaniji idući dan, tako da i ako stoje na zraku, a ne u limenoj kutiji oni se neće osušiti. Nadjev možete kombinirati po želji, možete staviti skoro svaku vrstu voća, marmeladu, vocne umake....
Keksici su još mekaniji idući dan, tako da i ako stoje na zraku, a ne u limenoj kutiji oni se neće osušiti. Nadjev možete kombinirati po želji, možete staviti skoro svaku vrstu voća, marmeladu, vocne umake....
zaista si carica za keksiće... predivno...
ReplyDeletemmm..višnje u keksu..odlično!
ReplyDeletestvarno volim ovakve keksiće....ovaj deluje tako ukusno!
ReplyDeletee ovi s višnjom bi lako mogli biti moj favorit:) samo trebalo bi ih probati! :D
ReplyDeletePa lepo sam ja rekla da si majstor za keksice. I ovi su savrseni :)
ReplyDeleteideeeeš! keksići su zakon...kombinacija je savršena...idu na probu vrlo skoro :)))
ReplyDeleteOvo me jako podsjeća na one štrudlice koje proizvodi Lasta iz Čapljine. Probat ću ih prvom prilokom jer višenje volim u kolačima zbog kontrasta okusa slatkog i kiselog. Krasne, osunčane i proljetne fotografije.:)
ReplyDeleteUpravo htjedoh napisati da me keksići podsjećaju na one štrudlice što se mogu kupiti u dućanu kada pročitah Andrein komentar i šta drugo dodati nego potpisujem sve!
ReplyDeletemeni izgledaju idealno!
ReplyDeleteUh, i mene su podsjetili na one štrudlice. Savršeno!
ReplyDeleteHi, I have a award for you in my blog, come to take it! :)
ReplyDeleteDivni keksići kao i uvijek , kao i sve ostale slastice i recepti koje dijeliš sa nama , prekrasno i hvala !!
ReplyDeleteVery, very sweet corner blog!
ReplyDeleteCongratulations!
Nina from California!
Fantastične !!! Stvarno si majstorica, nema ti ravne :)
ReplyDeleteSavršeno! Svaka čast majstorice!
ReplyDeletea joooooj a ja bi tako nesto slatko sad :)
ReplyDeleteprekrasni su :) stvarno malo podsjećaju na one štrudlice koje ima za kupiti :) ali ipak je ovo puno bolje :)
ReplyDeleteDivno! Izgledom me jako potsecaju na kupovne strudlice Medela.
ReplyDeleteThanks for this blog ..Streamline your operations by hiring a Workflow Consulting Freelancer on Paperub. Expert freelancers analyze processes, optimize workflows, and enhance productivity, ensuring your business achieves efficiency and success. Hire now for tailored solutions!
ReplyDeleteThese Punjeni keksići s višnjama look absolutely delicious! I love how the combination of cherries and soft cookies must create such a perfect balance of sweet and tart. If you're looking for creative designs for your business, Qdexi Technology offers excellent Flyer and Pamphlet Design Services. Their team specializes in creating visually appealing marketing materials that grab attention and effectively communicate your message to your audience.
ReplyDelete