Tuesday, June 16, 2009

Kokos keksići

Već dugo odgađam napraviti jedne keksiće s kokosom, jer moji nisu baš ljubitelji kokosa, i onda na meni ostaje da ih sve pojedem. A kako sam imala par upita, ipak sam se odlučila žrtvovati :) i pojesti tu cijelu turu. Mogla sam napraviti manje keksića, ali čim ima manje sastojaka količinski, tijesto je ipak drugačije, i sve to skupa na kraju ne ispadne kako bi trebalo. Keksići su sočni, koliko to keksići mogu biti, mekani i aromatični, i na kraju ipak nisam morala sama sve pojesti, mališa je odmah nanjušio kokos i nije mu bilo baš pravo, a dragi nije ni skužio nego tek nakon odrađenih 15 tak komada kad sam mu rekla od čega su. Uglavnom turu smo podijelili na pola:) Potrebno vam je slijedeće:

Tijesto za cca 70 keksića
400 g brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g kokosa
200 g maslaca
1 jaje
pola dl mlijeka
po želji šećer u prahu za valjanje keksića


Brašno, vanilin šećer i šećer promiješajte u multipraktiku. Dodajte kokos i još jednom promiješajte. Maslac narežite na listiće, dodajte ga brašnu i miksajte dok ne dobijete brašnastu smjesu, odnosno dok se maslac ne sjedini sa brašnom.
Dodajte jaje, opet promiješajte, i na kraju mlijeko i sve dobro promiksajte. Naravno, tijesto možete zamijesiti i ručno istim redoslijedom. Smjesu iskrenite na prozirnu foliju, oblikujte kuglu i stavite u hladnjak na minimalno sat do dva vremena (ja sam navečer zamijesila tijesto i ostavila ga preko noći u hladnjaku, ali nije nužno da stoji cijelu noć).


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom. Od smjese uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih dlanovima u kuglice i zatim ih dlanovima pritisnite, odnosno spljoštite.
Stavljajte jedan pokraj drugoga na pleh (nije potrebno raditi veliki razmak jer ne narastu niti se rašire) i pecite cca 15 minuta, ovisno o pećnici, možda je potrebno i manje, bitno je da su još mekani kad ih izvadite, ali i ne smiju potamniti.
Kad se skroz ohlade, po želji ih uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu kutiju.



22 comments:

  1. These bisciuts make me hungry , so light!

    ReplyDelete
  2. Oo I love cocco and these cookies looks amazing dear! Kisses1

    ReplyDelete
  3. ne znam da li imaš novi aparat ili novu tehniku fotkanja ali u poslednje vreme fotke su ti zaista fenomenalne :)
    o keksićima neću ni da govorim ;)

    ReplyDelete
  4. I adore coco :) The biscuits are perfect

    ReplyDelete
  5. ovo ne smije mužić vidjeti :)
    prekrasni su, pahuljasti!

    ReplyDelete
  6. Ja obozavam kokos i jedva cekam da probam te keksice. Svidja mi se kutija u kojoj se nalaze keksi!

    ReplyDelete
  7. Baš sam htjela napisati nešto slično kao i Maslinka, jako mi se sviđa novi stil tvojih fotografija. Prekrasno izgledaju keksići! ;)

    ReplyDelete
  8. Ja se ne pitam ni da l' je nova tehnika ili aparat, niti sumnjam u ukus keksica, al' nikako ne skontam kako nemas 100 kg kad stalno pravis ovako divne keksice i torte?!!

    p.s. za neupucene - Jasenka je vitka kao grancica, ja videla, majke mi!

    ReplyDelete
  9. Volim kokos, ovi keksići bi se i meni svidjeli:)

    ReplyDelete
  10. stvarno izgledaju baš light kako je netko gore napisao :) obožavam kokos i probat ću sigurno ;)

    ReplyDelete
  11. hvala cure:)))
    maslinka, novi fotic je u pitanju:))hvala ti!
    mamajac, bas si me nasmijala, hvala ti:))
    volim_kuhati, prekrasno su ti ispali:)))hvala ti puno sto si ih probala!

    ReplyDelete
  12. koji si fotić imala prije a koji sada (ako smijem pitati)? :) ja se šlepam sa svojim starim nekvalitetnim, ali nadam se da će u skorijoj budućnosti kupiti neki bolji :)

    ReplyDelete
  13. Ja obožavam suhe keksiće, a i moji doma tako da zasigurno neću morati pojesti pola sama. ;)))) Bolje rečeno, oni će smlatiti većinu! Krasni su...mlajc!!!

    ReplyDelete
  14. Znam ove keksice. Pravila je komsinica kada sam bila mala. Bas super sto si objavila ovaj recept!

    ReplyDelete
  15. ja sam potpuno nova na ovom blogu, jučer sam slučajno naletjela i još sam tu, recepti su savršeni i imam jedno pitanje, u torticama od sira i vanilje kao podlogu koristiš svijetli keks ako samo mogla napisat koji točno svijetli keks. HVALA!!!!!

    ReplyDelete
  16. hvala cure:)
    volim_kuhati, canon imam.
    Marija, ne znam da li su to ti keksici, jer sam odnos sastojaka miksala u glavi:), ali ako jesu, bilo bi mi drago da sam ih dobro uskladila i pogodila:))) Ali, mala je razlika izmedju nekih keksica, jedan dodatak manje ili vise i ispadne sasvim novi keksic.
    Diana, na koju tortu od sita tocno mislis jer ih ima vise, a u torti od vanilije je keks petit beurre ili tako nesto slicno.

    ReplyDelete
  17. hvala na odgovoru, tek sam danas uspjela zahvalit u nas u dalmaciji je veliko nevrijeme pa internet i linije luduju. mislila sam na torticu od sira (tako se zove) podloga je od nekog tamnog keksa, ali piše ili spekulas ili neki drugi čokoladni keks, hvala!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Hello Jasenka, sorry for not visiting in a long time, but like I'm telling everybody I will tell you to; my P.C. is driving me nuts; I can't comment back on my own blog and I can't access other blogs. I hope this problem will be solved soon.
    I like this cookies a lot; I want some for my coffee! Bring over a box and have a cup of coffee with me...!!!
    XOXOXO

    ReplyDelete
  19. Diana, u tortici sa sirom sam koristila gingerbread cookies (home made)- imas ih na mom blogu, a drugi put kad sam ju pravila sam stavila amareto keksice, ako ih nemas stavi obicne petit keksice i stavi samo malo kakaa u prahu da dobiju boju, ili bilo koje kakao keksice ili cokoladne:)
    Nina, no problem:), thank you, I hope the problem will be solved, and until then I`m gonna bring you some cookies:)))

    ReplyDelete
  20. Yummy! These cookies look so delicate and cute! Surely is flavorful!

    ReplyDelete