Sunday, June 28, 2009

Mak keksići


Ove sam si keksiće napravila po svom guštu, mak obožavam i uvijek me vrati u djetinjstvo, kad sam svake školske praznike provodila kod bake na selu. Polja puna crvenih cvjetova, miris makovnjače iz bakine kuhinje, a najdraže mi je bilo uroniti ruke u brdo malih makovih kuglica, u staroj drvenoj bakinoj posudi. Doslovno smo ga jeli sa žlicom, ili ravno iz osušenih makovih cvjetova. Ovi keksići su mi ispali baš onako kako sam htjela, prhki i krckavi, jer pošto je mak krckav, nisam htjela da tijesto bude mekano, već da cjelokupan dojam bude krckav. Za cca 55 kockica potrebno vam je:

350 g brašna
200 g šećera
200 g maslaca
1 jaje
30 g maka
na vrh žličice sode bikarbone

Maslac izradite sa šećerom. Dodajte jaje i dobro izmiksajte. Brašno prosijte sa malo sode bikarbone i promiješajte s makom. Malo po malo smjesu brašna i maka dodavajte smjesi od šećera i maslaca, a kad više ne budete mogli miksati, zamijestite tijesto rukama.

Oblikujte ga u kuglu i stavite u hladnjak na pola sata do sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom. Površinu pobrašnite, tijesto prepolovite, pola količine tijesta malo izradite rukama i tanko ga razvaljajte. Izrezujte tijesto kalupima po želji i pecite cca 7 do 10 minuta (ovisno o pećnici). Ne smiju potamniti, moraju ostati svjetli, pa pazite da ih ne prepečete. Kad se ohlade, pospremite ih u limenu kutiju i ponovite isto s drugim dijelom tijesta.

Prva slika imena Poppy seed cookies je ujedno i moja ulaznica za ovomjesečni foto natječaj Click: The photo event čiji su domaćini Jai and Bee sa bloga Jugalbandi. Tema ovog mjeseca je Stacks.




13 comments:

  1. I love poppy, nice biscuits :)

    ReplyDelete
  2. These bisciuts seem lovely !

    ReplyDelete
  3. božanstveno... skroz naskroz božanstveno!

    ReplyDelete
  4. Verujem da je ukus predivan jer i ja obozavam mak. Fotke su savrsene, sve jako lepo izgleda :)

    ReplyDelete
  5. Prekrasno izgledaju keksići!
    Držim fige i sretno! ;)

    ReplyDelete
  6. Opet novi recept za keksice, ti bi trebala izdati svoju kuharicu sa receptima za keksice na 1000 i jedan nacin ;)

    ReplyDelete
  7. fotke su prekrasne:) kesići super izgledaju i iako nisam ljubitelj maka i želim ti puno sreće na natjecanju:)))

    ReplyDelete
  8. dobro kaže jubistacha... ako može martha stewart, zašto ne bi mogla i ti :) ne znam koja mi je ljepša slikica i držim ti fige na natjecanju :) keksići su super

    ReplyDelete
  9. ne volim mak, ali keksići su ti prekrasni !!
    sretno na natječaju :)

    ReplyDelete
  10. Great pics! Looks delish! But what's Maka?

    ReplyDelete
  11. thank you Talita:), mak is poppy seed, google translator doesn`t do this job very well:))))

    ReplyDelete
  12. volim i mak i keksiće. a tvoji keksići su božanstveni,fantastični. recepti precizni i tačni. svaka čast,sve najbolje. i da bude još puno puno ovako lijepih keksića.pozdrav.

    ReplyDelete