Tuesday, December 01, 2009

Panna cotta with pomegranate sauce/ Panna cotta sa umakom od nara

CROATIAN VERSION BELOW
With only a few ingredients you can have a perfect dessert, and it only takes about 10 minutes to prepare. It can be served with any kind of fruit sauce, but this time I made it with fresh pomegranates, which is our favourite fall fruit.
The picture above won in the POM Wonderful Photography Contest, of course the theme was pomegranate. I would like to thank the Refrigerator Soup for choosing my photo among all the other great photos in this contest.
Ingredients for 4 martini glasses:
1 package unflavored gelatin
60 ml cold milk
400 ml heavy whipping cream
60 grams powdered sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract

Place the gelatin and cold milk in a small bowl and let this mixture sit for about 5 - 10 minutes. Meanwhile, combine the cream and sugar in a saucepan and bring it to a boil, stirring to dissolve the powdered sugar. Once the cream is very hot, remove the saucepan from the heat and stir in the gelatin mixture and vanilla. Stir until the gelatin has completely dissolved.
Pour the cream into the prepared glasses and place in the refrigerator to chill for 2-4 hours, or until set.
POMEGRANATE SAUCE
200 g pomegranate
100 ml orange juice
100 g sugar
In a medium saucepan over medium heat, dissolve the sugar in the orange juice. Stir in pomegranates, and cook about 10 minutes. Remove from heat and strain the sauce. Let cool. Pour the sauce into each glass, decorate with pomegranate, white and dark chocolate pieces.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""'
PANNA COTTA SA UMAKOM OD NARA
Mislim da je ovo jedan od najbržih deserta koje sam ikada radila, tako malo sastojaka, a tako savršen rezultat. Može se raditi sa raznim voćnim umacima, a ja sam se ovaj put odlučila za umak od nara, kojeg doslovno obožavamo. Za 4 martini čaše vam je potrebno:
1 vrećica želatine
60 ml hladnog mlijeka
400 ml slatkog vrhnja za šlag
60 g šećera u prahu
pola žličice ekstrakta vanilije

Stavite želatinu i hladno mlijeko u manju posudicu i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. U međuvremenu promiješajte slatko vrhnje i šećer u prahu, i stavite da se kuha do točke vrenja uz stalno miješanje kako bi se šećer rastopio. Maknite sa vatre i dodajte želatinu s mlijekom i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se sva želatina ne rastopi. Smjesu ulijte u pripremljene čaše i stavite u hladnjak na 2 do 4 sata dok se ne stisne.
Umak od nara
200 g nara (očiščenog)
100 ml soka od narandže
100 g šećera
Na srednjoj vatri rastopite šećer u soku od narandže, dodajte nar i kuhajte oko 10 minuta. Maknite sa vatre, procijedite i ohladite. Umak raspodijelite na četiri čaše, dekorirajte narom, komadićima bijele i tamne čokolade.

30 comments:

  1. Wow, Jasenka, dah mi je stao kada sam videla fotku. Preprelepo, nije ni cudo da je osvojila nagradu. Bravo!

    ReplyDelete
  2. cestitke jasenka. fotke su zaista lijepe.:)

    ReplyDelete
  3. Just elegant and stylish! Yummm! :)

    ReplyDelete
  4. Tvoje slike su ludo dobre, prosto se mogu najesti gledajuci! Super panna cotta!

    ReplyDelete
  5. Wow,ne sumnjam u tvoju sposobnost,ali si me ponovo jako obradovala!!!Cestitam !!:))

    ReplyDelete
  6. Very nice , i like the presentation in the glass!

    ReplyDelete
  7. Čestitam, super fotka! Pannacottica je siuper, posebno mi se svidja umakić od nara!

    ReplyDelete
  8. uuuuu, krasno ti je ovo i čestitke za fotografiju!
    Zasluženo!

    ReplyDelete
  9. hvala cure:))
    Nina, Mary, thank you:)

    ReplyDelete
  10. svaka cast, cestitam, fotke i ono na njma zaista oduzima dah :)

    ReplyDelete
  11. Predivno! Čestitam, ne znam što je bolje fotke ili recept!

    ReplyDelete
  12. predivno...

    jako mi je drago da istražujemo tvoj blog..

    ReplyDelete
  13. Sve cestitke,već vidim da ću ovo uskoro isprobati!

    ReplyDelete
  14. Nemoš vjerovati, neki dan sam radila sirup od šipka i planirala ga kombinirati s panna cottom. Totalno sam sve zamislila kao si ti napravila. :)Mora da smo se srele negdje na nesvjesnoj razini.
    Prekrasne su ti fotke, tako elegantne... ma savršene. :)

    ReplyDelete
  15. Wowowow! they look amazing! :)

    ReplyDelete
  16. Čestitam !!! Ovo fantastično izgleda, slike su mrak !!

    ReplyDelete
  17. congrats!!! i can definitely see why this won. it was beautiful enough to make me click from tastespotting. great pic and i'm sure it tasted equally as great.

    ReplyDelete
  18. Cestitke, fotkice su zaista fantasticne!!! Postajes pravi profesionalac, svaka fotka lepsa od prethodne :)

    ReplyDelete
  19. Čestitam ti od srca! Fotke su ti zaista prekrasne i baš skroz umjetničke, postala si pravi profić za fotografiju ;) A ova panna cotta izgleda prefino i baš nekako profinjeno...morati ću je isprobati...:)

    ReplyDelete
  20. Izgleda apsolutno neodoljivo...svaka cast i cestitke za nagradjenu fotkicu!;))) ma, kazem ti da lepo treba da objavis knjigu...pssst;)))

    ReplyDelete
  21. uh, fantazija! ne moram ni reći da je zasluženo pobijedila :) svaka čast!

    ReplyDelete
  22. Iskrene čestitke na nagradi, fotografija je zaista božanstveno lijepa i naprosto plijeni.
    Prethodnih dana pregledala sam tvoj blog i recepte na Coolinariki, teško ću se obuzdati, u rokovnik sam ubilježila 25 recepata. Samo da ne bude "ko visoko leti, nisko pada"

    ReplyDelete
  23. Hej, pa ja tek sad saznajem! CESTITAM!!!

    ReplyDelete
  24. Wow, perfect! I love so much panna cotta and pomegranate too, lovely combination!

    ReplyDelete
  25. hvala cure:)) Andrea, telepatija 100%:))) Karine, we are never full, Nina, thank you very much:) Selma, ne vjerujem da tebi nesto ne bi uspjelo:)) Maria, thanks:))
    Hvala cure puno svima od reda:))

    ReplyDelete
  26. Evo mene opet :)

    Pravila sam panna cotta-u prema dosta recepata, ali ovaj tvoj je stvarno najbolji!

    Hvala! <3

    ReplyDelete
  27. Divno je !!,ali cu ja dodati malo zelatine i u sokic,tako da bude sve povezano,jer se puno mucka kod "nespretnjakovica" !! :))
    http://ruza123.coolinarika.com/slike/prikazi/268306

    ReplyDelete
  28. Tika Hapsari NilmadaJanuary 20, 2010 at 5:53 AM

    Hi Jasenka, you've done a really great job. I like your photoworks.

    ReplyDelete