Friday, November 27, 2009

Domaći munchmallow / Homemade marshmallow cookies

ENGLISH VERSION BELOW
Baš sam se razveselila kad sam vidjela da su ovi ljepotani izabrani za temu ovomjesečnih Kuvarijacija. Najviše zato jer ih jako volim, a i zato jer sam ovim putem ubrzala proces izrade, s obzirom da ih škicam već dobrih 6 mjeseci, a nikako da zasučem rukave. Sa receptom je apsolutno sve teklo u redu, nikakvih problema niti komplikacija nije bilo. Jedina izmjena kod mene je bila ta da sam za glazuru koristila tamnu čokoladu umjesto mliječne i upotijebila sam tamniji corn syrup jer u tom trenu nisam imala svjetli, ali to nije ništa utjecalo na konačni rezultat. Dakle, pohvale receptu i autorici sa bloga La casa de vainilla, svi koji su ga probali rekli su da je kao pravi:)


KEKSIĆI
1 žlica gorkog kakaa u prahu
oko 450 gr brašna
100 g šećera
1/2 žličice soli
3/4 žličice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
na vrh noža cimeta
220 gr margarina
3 jaja


DOMAĆI MARSHMALLOW
120 ml vode
4 prepune žlice svijetlog sirupa ili meda
320 gr šećera
2 žlice želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1/2 žličice ekstrakta vanile


GLAZURA
300 gr mliječne čokolade
9 žlica ulja


KEKSIĆI
Pomiješajte suhe sastojke, dodajte maslac i miksajte na najmanjoj brzini. Dodajte jaja pa miksajte dok se smjesa ne ujednači. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak najmanje 1 sat, a najduže 3 dana. Radnu površinu pobrašnite, a tijesto razvaljajte što je moguće tanje. Malim okruglim kalupom režite keksiće i stavljajte ih na pleh obložen pek papirom. Pecite ih na 190 stupnjeva desetak minuta. Ostavite ih da se ohlade na žici na sobnoj temperaturi.

DOMAĆI MARSHMALLOW
Pomiješajte vodu, sirup i šećer i ostavite da zakuha na najvećoj temperaturu. Želatinu otopite u hladnoj vodi. Kad prokuha ostaviti na vatri oko pet minuta, dok ne počnu izlaziti mjehurići. Maknite s vatre, dodajte želatinu i promiješajte da se istopi. Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg, pa uz neprestano miksanje polako dodavajte sirup. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i miksajte ne dobijete čvrstu smjesu. Napunite slastičarsku smjesu i na sredinu svakog keksića istisnite po malo smjese. Ostavite ih na sobnoj temperaturi najmanje dva sata da se osuše.

GLAZURA
Na pari otopite čokoladu i ulje. Uz pomoć vilice spuštajte ih u vruću čokoladu, ostavite da se ocijedi višak čokolade i ostavite da se glazura stisne na sobnoj temperaturi.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
CHOCOLATE COVERED MARSHMALLOW COOKIES

For the cookies:
1 tablespoon cocoa powder
450 g flour
100 g sugar
1/2 teaspoon salt
3/4 teaspoon baking powder
pinch of baking soda
pinch of ground cinnamon
220 g butter
3 eggs

Mix the dry ingredients. Add the butter and mix on low speed. Add the eggs and mix to combine. Form the dough into a disk, wrap and refrigerate at least 1 hour and up to 3 days. Put the baking sheet over the baking pan. Heat the oven to 190 C.
On a lightly floured surface, roll out the dough as thinly as possible. Use a cookie cutter to cut out small rounds of dough. Transfer to the prepared pan and bake for about 10 minutes. Let cool to room temperature on a wire rack.

For the homemade marshmallows:
120 ml water
4 tablespoons light corn syrup
320 g sugar
2 tablespoon powdered gelatin
4 tablespoons cold water
4 egg whites
1/2 teaspoon pure vanilla extract

Combine the water, corn syrup, and sugar in a saucepan, bring to a boil until soft ball stage. Sprinkle the gelatin over the cold water and let dissolve. Remove the syrup from the heat, add the gelatin, and mix. Whip the whites until soft peaks form and pour the syrup into the whites. Add the vanilla and continue whipping until stiff. Transfer to a pastry bag.
Pipe a small rounds of marshmallow onto center of each cookie. Let set at room temperature for 2 hours. One at a time, gently drop the marshmallow-topped cookies into the hot chocolate. Lift out with a fork and let excess chocolate drip back into the bowl. Place on the prepared pan and let set at room temperature until the coating is firm, about 1 to 2 hours.

For the chocolate glaze:
300 g semisweet chocolate
9 tablespoons vegetable oil

Melt the chocolate and oil together in a bowl set over barely simmering water.

33 comments:

  1. kao sto sam i pretpostavila fotke su ti skroz naskroz čarobne i keksici su ti fenomenalno uspeli...

    ReplyDelete
  2. Kako dobro izgledaju ovi tvoji! :)
    Prekrasne fotografije i izvedba kao što sam i očekivala od tebe! :)

    ReplyDelete
  3. Prekrasni su! Što reče Andrea, kao i uvijek!

    ReplyDelete
  4. Slažem se sa Andreicom,predivno izgledaju.Savršenp si ih napravila!

    ReplyDelete
  5. ...kolacici su ti predivni!!!tek sam sada obratila paznju na njih..moja djeca ih vole,ali ne znam da bi moji uspjeli kao tvoji...nema razlike u izgledu,samo u okusu,od kupovnih kolacica !!
    Bravo Jasenka !!

    ReplyDelete
  6. They look so perfect and professionally made !

    ReplyDelete
  7. Neverovatno su lepi!
    Meni su se keksici naduli, i tu sam odustala :(

    ReplyDelete
  8. wow, još jedan predivan muncmallow danas na blogovima :-)). Draga, ovo ti je umjetničko djelo ! Prekrasni su !! Preuzela sam recept i nadam se da ću uskoro u akciju, uspije li mi ova pjena sve će :-). Svaka ti čast za izvedbu i fotkice !

    ReplyDelete
  9. savrseni!:)))
    ja cu promasiti ovaj krug jer staru dotrajalu pecnicu ovaj mjesec mijenjamo. kuhinja mi je u raspadu trenutno i delegacije majtora prolaze kroz nju svakodnevno. vidimo se u iducem krugu igre!

    ReplyDelete
  10. Izvedba ti je savršena, fotke divne!

    ReplyDelete
  11. tvoje fotografije me guraju u smjeru izrade kolacica....mmmmm tko zna hocu li odoljeti....;-))

    ReplyDelete
  12. Prekrasni su! Fantatično čarobni, ne usudim se praviti ih kada vidim ove tvoje!

    ReplyDelete
  13. Predivni su, a tako mi se dopada ova "kapica", zapravo izgledaju mi nekako sexy :-)-nemoj reći djeci.

    ReplyDelete
  14. Svaka cast, i za fotkice i za kolacice...a recept sam vec po drugi put kopirala, neka se nadje, hihih...!;)))

    ReplyDelete
  15. Nisam ni sumnjala da ce da ti ispadnu savrseno :) Svaka cast! Prelepi su.

    ReplyDelete
  16. tvoje prezentacije su skoro uvijek bolje od originala! :) stavljam ih na popis za božićne keksiće pa ćemo vidjeti hoće li preživjeti selekciju :)

    ReplyDelete
  17. mmmm... perfect and the pictures - :) I would just like to strike a hand and pick up one :)

    ReplyDelete
  18. Hvala vam cure, i tko nije preporucujem da obavezno proba, izazovni su skroz:))
    Mary, Eoc thanks:))
    Selma, citas mi misli:)))))))

    ReplyDelete
  19. splendide foto! splendida ricetta! complimenti!

    ReplyDelete
  20. Predivni su ti!!! Fotke ocaravajuce!!!
    Hvala ti na divnoj prezentaciji :)))

    ReplyDelete
  21. Joj joj, ostadoh bez riječi, kakve si samo krasotice napravila!! Definitivno savršeno !!

    ReplyDelete
  22. ja sam valjda jedina osoba koja nikad nije jela ove keksiće, ni kupovne a kamoli domaće :) Izgledaju ti savršeno, ali izrada mi se čini komplicirana. Koliko otprilike dobiješ keksa od ove količine sastojaka?
    Meni se jako sviđaju ovi tvoji keksići punjeni s umakom hrusnica, samo mi nije jasno jel ih treba uvaljati u kristal šećer prije ili poslije pećenja?
    Lijep pozdrav!
    Lili

    ReplyDelete
  23. hvala cure, Federica thank you:) Oklagija, hvala tebi na receptu bez greske:)
    Lili, od ove smjese ispadne cca 80 keksica, ali ovisi koliki ti je kalup kojim rezes keksice, i nisu uopce komplicirani,vjeruj mi, mozda ti se cini na prvi pogled:)
    keksice od brusnica uvaljas u secer prije pecenja. Hvala ti na komentaru, biti ce mi drago da ih probas:)

    ReplyDelete
  24. glupo mi je više komentirati svaki put jedno te .. savršeno, predivno..

    jednostavno si majstorica.. evo meni izgledaju kao da su mi ih donijeli uz kavu u nekom najskupljem i najekskluzivnijem hotelu na svijetu kao poseban specijalitet kuće ..

    svaka ti čast:)

    ReplyDelete
  25. Ohhhhh - I love these!!! I will definitely be trying these!!!

    ReplyDelete
  26. When I made these for the Daring Bakers Challenge, my glaze was really thick and didnt set anywhere like yours. Yours are so good!

    ReplyDelete
  27. Hvala na odgovoru! Stavit ću u folder za Božić pa ćemo vidjeti, možda baš njih napravim ;)

    ReplyDelete
  28. savrseno su ti ispale, bolje od orifginala

    ReplyDelete
  29. Auuu kako su dobro ispali!! Ja ih inace obozavam davim se u njima svakodnevno, ali nisam pokusavala do sada da ih pravim.

    ReplyDelete
  30. Lijepi su, iz iskustva znam i da su fini:)

    ReplyDelete