Saturday, April 18, 2009

300 keksića:)

Ovaj vikend sam imala pravu malu manufakturu u svojoj kuhinjici. Naime, imala sam narudžbu od cca 200 keksića za jedan domjenak. Nitko sretniji od mene kad su keksići u pitanju....i odmah sam znala od kud početi. Bilo je bitno da su domaći, odnosno nacionalni, pa nije bilo mjesta mom kemijanju:) Mjesta u kuhinji doslovno nije bilo nigdje, na svakom slobodnom mjestu ili su stajali pečeni keksići, ili pleh spreman za pećnicu čekajući da drugi izađe van, hladnjak prepun kugli od tijesta koja se hlade, kalupići na sve strane.....najveća briga mi je bila da mi mališa u svojoj jurnjavi ne pregazi koji pleh pun keksića koji čeka daljnje dotjerivanje. U biti i nije bilo posebnih poteškoća sa tolikom količinom keksića, niti jedan keksić nije stradao:))), osim jednog pleha non plus ultra, i to mojom krivicom. Moj dragi kaže da hvala Bogu da on ili mališa to nisu napravili jer bi ih zadavila....Naime, dva pleha non plus ultra sam ostavila na podu da se suše preko noći, jer jednostavno više nigdje nije bilo mjesta, i kako se ja po noći često dižem jer sam gladna, tako sam sišla u prizemlje put hladnjaka i naravno zaboravila da su keksići na podu i zagazila točno na sredinu pleha na par njih, i to sve bi bilo ok, da se ostali nisu priljepili za moje mucaste šlape i cijela ekipa sa pleha je bila ili pod mojom nogom ili na mojoj nozi...Mrak mi je pao na oči...i ništa pola ture idući dan sam ponovila. Ostali keksići su dobro prošli:)


Prvi na popisu bili su Non plus ultra iz knjige " Slastice u Hrvata", a isti recept možete pronaći ovdje. Oduševili su me simpatičnim i dekorativnim izgledom, a pogotovo jednostavnošću. Za cca 50 komada potrebno Vam je slijedeće:


Tijesto: 280 g oštrog brašna, 250 g maslaca, 3 žumanjka, 50 g šećera, 1 vanilin šećera

Nadjev: 3 bjelanjka, 200 g šećera u prahu , marmelada od marelice za spajanje kolutića

Maslac i brašno razmrvite rukama, dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i umijesite glatko tijesto, kojeg stavite u hladnjak na sat dva. Tijesto nakon stajanja premijesite i tanko ga razvaljajte i čašicom od rakije izrezujte kolutove i slažite jedan pored drugog u pleh prekriven pek papirom.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete gustu smjesu. Slastičarskom vrećicom nanesite na svaki kolutić po malo snijega i pecite na 1800 stupnjeva 15 do 20 minuta, ali to ovisi i o pećnici, meni su se kraće pekli. Samo treba pripaziti da šaum ne potamni. Kad su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade i prosuše. Zatim na svaki kolutić nanesite malo marmelade od marelica i spojite po dva kolutića. Ja sam svoje ostavila u otvorenoj kutiji preko noći da se skroz posuše.

Drugi na popisu su bili bakini medenjaci. Bakin stari recept za medenjake ne sadrži nikakvu masnoću i radi se sa crnim brašnom. Ja sam ih davno radila sa integralnim, ali integralno brašno nije baš zahvalno za keksiće, a u kombinaciji sa bijelim to više ne bi bilo to. Sad sam imala crno brašno i učinak je potpuno drugčiji, mada su obje verzije fine.


Sastojci koji su Vam potrebni za bakine medenjake, za oko 40 komada su slijedeći:
2 jaja
1,5 dl meda što tamnijeg 5 dl crnog brašna ili integralnog
najmanju čajnu žličicu soda bikarbone
4 žlice šećera
na vrh žličice cimeta
malo soli
par kapi arome vanilije

40 polovica oraha


Jaja, med i šećer dobro izmiksati, dodati cimet i opet promiješati. Brašno prosijati sa sodom bikarbonom i dodati sol. Lagano umiješati brašno u smjesu od jaja i meda. Promiješajte, pa vlažnim rukama oblikujtekuglice veličine oraha i stavljajte na pek papir, sa malim razmakom jednu od druge.
Ako vam je smjesa premekana, (a to ćete nabolje znati ako jednu žlicu smjese stavite na pek papir i ako se počne jako preljevati i širiti), dodajte još malo brašna, ovo napominjem u slučaju da koristite integralno brašno.
Na sredinu svakog medenjaka stavite badem, orah ili lješnjak. Ako koristite integralno brašno ne zaboravite ostaviti dosta mjesta oko svakog keksića jer će se medenjaci širiti u toku pečenja. Pecite 10-tak minuta na 180 stupnjeva. Kad su pečeni, izvadite ih iz pleha, pustite da se ohlade i ukrašavajte po želji.
Po želji možete dodati muškatni orašcic ili neki drugi začin, kao i arome koje vam najviše odgovaraju. Bakin izvorni recept je "čist" dakle bez ikakvih začina i aroma, čak i bez cimeta.


Treći na redu su bili moji keksići s marmeladom, čije tijesto koristim za staklenjake, pa ponavljam recept.


Sastojci za 100 komada:
500 g brašna

250 g maslaca ili margarina
1 prašak za pecivo
sok od pola limuna
naribana korica od jednog limuna
1 jaje

200 g šećera

Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte narezani maslac ili margarin i rukama mrvite smjesu. Dodajte jaja i šećer, te limunovu koricu i sok i zamijesite glatko tijesto, stavite ga u hladnjak na pola sata. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i vadite oblike po želji i slažite na pleh obložen pek papirom. Pecite ih cca 10 minuta na 180 stupnjeva, ne smiju potamniti.


Četvrti su naravno bili Miliczini i Magdini paprenjaci:) Teško je riječima opisati okus i miris tih predobrih keksića, koji su po mom mišljenju ravni originalu, ako ne i bolji. Recept možete pronaći ovdje. Ja sam ih radila od pola smjese, ispadne ih 40 komada, ali moji kalupi za paprenjake su poprilično veliki.



I peti su legendarne vanilin kiflice na kojima sam odrasla i radim ih po maminom receptu, mada su svi recepti tu negdje....S tim kiflicama nema greške, nisam još upoznala nekoga tko ih ne voli.


Sastojci za cca 70 kiflica su slijedeći:

280 g brašna (pola oštro, pola glatko)
200 g maslaca
80 g šećera
100 g oraha
1 bjelanjak
2 vanilin šećera
šećer u prahu
Brašno, maslac, šećer orahe ili bademe, bjelanjak i vanilin šećer promiješajte i zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na sat vremena. Oblikujte male kiflice i slažite na pleh obložen pek papirom i pecite cca 10 minuta na 180 stupnjeva. Još tople uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu kutiju.


Medeni keksići


Medeni, mekani i fini...Moja kolekcija keksića je nadopunjena još jednim vrlo aromatičnim i finim receptom, a što duže stoje sve su bolji i bolji..u tome i je čar keksića, da svakim danom budu sve ukusniji i ukusniji, mekši i mekši.

Sastojci za tijesto, za cca 50 keksića
180 g maslaca
140 g šećera
3 žlice meda
naribana korica od 1 limuna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
na vrh žličice sode bikarbone
1 jaje
300 g brašna
šećer u prahu


Maslac pjenasto izmiksajte pa mu dodajte šećer i zajedno dobro promiješajte. Dodajte limunovu koricu, prašak za pecivo, sodu, cimet, med i jaje, promiješajte i malo po malo
dodavajte brašno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte ju u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata.


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom. Pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice veličine oraha, i stavljajte ih na pleh, ali ostavite malo razmaka između svake. Pecite ih cca 10 minuta, ne smiju potamniti i trebaju biti mekani kad ih izvadite iz pećnice. Ostavite da se ohlade 5 minuta, pa ih još tople uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu
kutiju.

Wednesday, April 15, 2009

Parfe tortica od vanilije

Ova tortica je kao i sve ostale moje tortice, jednostavna, lagana i osvježavajuća. Miris i okus vanilije obožavam i savršeno se uklopio u podlogu od keksića i u kremu od slatkog vrhnja. Brzo je gotova, jedino bi bilo poželjno da prenoći u hladnjaku, pa je najbolje napraviti ju navečer. Potrebno Vam je slijedeće:

Podloga
200 g svjetlih keksića
50 g otopljenog maslaca

Krema
2 dl mlijeka
1 štapić vanilije
450 ml slatkog vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potrebno, zavisi od vrhnja
2 vrećice želatine
po želji još 100 g naribane bijele čokolade

Mlijeko prokuhajte sa štapićem vanilije, kad zakuha maknite sa vatre, poklopite i ostavite 15 tak minuta zaklopljeno. Procijedite ga i ostavite da se ohladi.
U multipraktiku sameljite keksiće, pa im dodajte otopljeni maslac, sve dobro sjedinite i malo višeod pola smjese utapkajte rukama na dno kalupa. Ja sam samo prsten od kalupa stavila na tanjur, dakle bez dna i stavila smrvljene keksiće. Koristila sam kalup promjera 20 cm, naravno može bilo koji kalup, torta će onda biti niža, tako da možete povećati smjesu kreme i keksića, a i ne morate.

Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i na kraju dodajte šećer u prahu.
Želatinu lagano zagrijte da se rastopi pa ju umiješajte u mlijeko koje se ohladilo. U istučeni šlag polako ulijevajte mlijeko, cijelo vrijeme lagano miksajući dok smjesa ne bude jednolična.
Po želji možete dodatno umiješati 100 g bijele čokolade, sitno naribane.
Pažljivo i polako iskrenite kremu na sloj keksića kako se ne bi napravila rupa na podlozi ili da se keksići ne promiješaju s kremom. Posipajte ostatkom smrvljenih keksića po površini i stavite u hladnjak preko noći. Idući dan pređite oštrim nožem oko ruba kalupa, skinite prsten i poslužite.
Bijelu čokoladu možete, a i ne morate staviti, ja sam radila jednu sa čokoladom i jednu bez, i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja, tako da niti u jednom slučaju nećete pogriješiti. Torticu možete raditi i u pravokutno plehu kao kolač, i poslužiti sa svježim voćem.


Monday, April 13, 2009

Sherbet od malina


Razlika između sherbeta i sorbeta je u tome što sherbet može sadržavati mlijeko ili slatko vrhnje, a sorbet samo šećer, vodu i voće ili voćni sok.
Sherbet je jednostavno za napraviti, a varijacije na temu su beskonačne...možete ga raditi s voćem i sa sokom od voća kao što sam i ja u ovom slučaju. U ovoj varijanti možete koristiti iscijeđeni narančin sok, limunov sok, te sve sokove iz kompota, a možete i propasirati voće pa ga kombinirati sa šećerom i mlijekom, bez vode i slatkog vrhnja.
Osvježenje za predstojeće tople dane je zagarantirano...

Sastojci koji u vam potrebni:
200 ml soka od malina + 150 ml vode
150 g šećera
50 ml soka od limuna
100 ml slatkog vrhnja
100 ml vode
2 do 3 kapi ekstrakta vanilije

Sok od maline i 150 ml vode promiješajte, i stavite zajedno sa šećerom na laganu vatru i kuhajte
dok se sav šećer ne rastopi. Ohladite i dodajte limunov sok, vrhnje, vodu i vaniliju, dobro promiješajte i stavite u zamrzivač na 3 do 4 sata, a par puta ga promiješajte u međuvremenu kako bi smjesa bila jednolična kad se smrzne.
Poslužite ga sa komadićima voća ili samog, u rashlađenim posudama ili čašama.

Thursday, April 09, 2009

Strawberry muffins


Volim muffine jer su brzi, kombinacije sastojaka su beskonačne, a i zgodni su izgledom, pogotovo ako ih obučete u šarene košarice. Sezona je jagoda, ali naravno može ići i bilo koje drugo voće, bilo ono svježe ili konzervirano....samo se treba odlučiti:). Od ove smjese dobiti ćete 8 muffina, a potrebno vam je slijedeće:

200 g brašna
100 g šećera
1 puna žličica praška za pecivo
na vrh žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1 jaje
150 ml mlijeka
75 g otopljenog maslaca
8 jagoda uvaljanih u šećer

250 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
1 šlag fix
nasjeckani komadići jagoda



Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalup za muffine poslažite papirnate košarice.
Maslac otopite u mikrovalnoj. Promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i sodu u jednoj posudi. U drugoj posudi promiješajte jaja vilicom, dodajte im mlijeko i otopljeni maslac. Zatim tu smjesu dodajte smjesi od brašna, promiješajte kuhačom i napunite 8 muffina malo više od polovice.




U svaki stavite jagodu koju ste uvaljali u šećer i prekrijte ju ostatkom smjese. Pecite ih cca 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju ili probajte čačklicom. Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag sa vanilin šećerom i šlag fixom, ako je potreban.
Ostavite da se ohlade, pa im oštrim nožem prerežite kapicu i slastičarskom vrečicom nafilajte prerezani dio istučenim šlagom, poklopite kapicom, opet nafilajte šlagom i ukrasite nasjeckanim jagodama.



I za kraj nagrade! Ja sam danas dobila svoju prvu nagradu koja me je jako razveselila, em sto je nagrada, em sto je od Vere sa bloga Delicious for kid's, em sto je prva:) Ja sam se odlučila nagradu podijeliti slijedećim blogovima, mada je izbor poprilično težak, naime svima bih ju dala, koji su definitvno inspirativni u svakom pogledu:)


Sweet Sensation


NLO


Marigold

Maslinka

Chocolate Dust


Pravila: Proslijediti nagradu na još pet blogova koji Vas posebno inspiriraju, staviti nagradu na svoj blog i linkati onog tko Vam ju je dodijelio.


Sretan Uskrs Svima!!!

Wednesday, April 08, 2009

Dolazi Uskrs...ajmo staklenjaci!!!!!


Konačno sam dočekala priliku da ponovim Unine staklenjake, ali u Uskršnjoj verziji. Za Božić sam se oduševila, radila sam sa svojim osnovnim tijestom za keksiće, ali i sa tijestom za gingerbread keksiće i oduševljena sam izgledom obje vrste tijesta nakon pečenja jer odlično podnose staklo i zagrijavanje stakla, odnosno bombona na visokoj temperaturi u pećnici. I počelo je igranje, mališa je opet oduševljen, a kako voli bombone i kekse, ovo je za njega dobitna kombinacija, 2 u 1....Naravno štrik i kvačice su i ovaj put bili neizbježni....


Za tijesto vam je potrebno:
500 g brašna
200 g šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
250 g maslaca ili margarina

naribana limunova korica


Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte narezani maslac ili margarin i rukama mrvite smjesu. Dodajte jaja i šećer, te limunovu koricu i zamijesite glatko tijesto, stavite ga u hladnjak na pola sata.


Razvaljajte, ali ne jako tanko ako ćete od te smjese raditi staklenjake i modlama vadite razne oblike i stavljajte na pleh sa pek papirom. Bombone, lizalice (ali ne one sa punjenjem) stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i batom za meso ih usitnite. Stavljajte u izrezane oblike keksića, što više to bolje, ali nemojte stavljati jako blizu ruba keksića, i nemojte štedjeti na bombonima.


Više i preciznije o samoj pripremi staklenjaka pogledajte ovdje kod Une64.

Pecite ih na 200 stupnjeva 10 minuta. Bombončići će se otopiti, a tijesto ne smije potamniti.
Keksiće ostavite da se ohlade i bomboni stvrdnu i pažljivo ih maknite sa pleha i stavite na čisti pek papir, najbolje ih je držati u hladnjaku.

Od istog tijesta sam radila i zečeke, mrkve i jaja, iscrtavala sam šećerom u prahu promiješanim sa sokom od limuna i raznim jestivim bojama za kolače.


Keksići mogu dugo stajati, a u njih možete stavljati začine po želji.



Saturday, April 04, 2009

Tortica od kave


Opet jedna jednostavna tortica, koja ljubitelje kave neće ostaviti ravnodušnima...Lagana krema od tučenog vrhnja i kave, sočni biskvit od kakaa, kombinacija koja obećaje....

Za biskvit, promjer kalupa 20 cm, moze i veći kalup, ali tada će biti niža.
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
2 velike žlice kave instant ili u granulama
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
malo ruma za poprskati biskvit

Krema
1 čajna žličica instant kave ili kave
u granulama
1 velika žlica kipuće vode
500 ml vrhnja za šlag
1 puna žlica šećera u prahu
2 vanilin šećera
po potrebi šlag fix (ja sam stavila 2 komada), ovdje vrhnje nije kao ono u HR pa obavezno moram miksati sa šlag fixom

Dekoracija
malo naribane čokolade ili čokolade u komadićima


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite, možete koristi i veći kalup, torta će biti niža, ali ništa ne treba mijenjati kolicinu sastojaka za biskvit. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.
Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, zatim kavu, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka. Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom, ukoliko koristite veći kalup, vrijeme pečenja ce biti znantno kraće. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prođite oko ruba kalupa i maknite prsten, biskvi prerežite po pola, poprskajte po želji sa malo ruma i pripremite kremu.


U mikrovalnu stavite u manju posudicu jednu žlicu vode, zagrijte do vrenja i promiješajte sa malom žličicom kave, pazite da ne ostanu grudice. Vrhnje za šlag čvrsto istucite, ako je potrebno i ovisno o vrsti vrhnja, istucite ga sa šlagfixom i vanilin šećerom. Kad je šlag čvrst dodajte punu žlicu šećera u prahu i otopljenu kavu. Sve dobro promiješajte. Sa nešto više od pola smjese namažite na biskvit, poklopite drugim biskvitom, a ostatkom šlaga
premažite cijelu tortu i ukrasite po želji.



Stavite u hladnjak na sat vremena i poslužite. Ja sam ju radila dan prije, pa sam ju idući dan još dodatno premazala sa 2 dl vrhnja za šlag.


Friday, April 03, 2009

Rižoto sa šparogama i račićima (škampićima)


Jedva sam dočekala svježe šparoge, volimo ih na sve načine, u rižotima, juhama, polpetama, tjesteninama, umacima.....Preko zime kupujem konzervirane šparoge, mada niti one nisu loše, svježe su ipak svježe..Curry je takodjer naš omiljeni začin, moj pogotovo i savršeno se uklopio u ovo jelo. Potrebno Vam je slijedeće za 2 osobe:

200 g riže
250 g račića ili repova škampa
2 žlice maslinovog ulja
1 žlicica curry
200 g šparoga
1 crvena paprika
sol, svježe mljeveni crni papar, mljevena chilli papričica, vegeta
1 dl bijelog vina
4 listića bosiljka

Šparoge oprati, srezati im tvrdi dio i staviti u posudu u kojoj je kipuća voda, malo soli i mala žličica maslaca. Staviti ih tako da im vrhovi budu prema gore i tako ih kuhati 10-tak minuta. Iscijedite ih, narežite na komadiće i stavite sa strane. Ako koristite šparoge iz konzerve odnosno staklenke samo ih isperite hladnom vodom i narežite na komadiće.
Rižu skuhajte u slanoj vodi, procijedite i stavite sa strane.
Račiće ili repove škampa kratko popržite na maslinovom ulju, začinite paprom, vegetom, solju i malo mljevene chilli papričice i na kraju umiješajte curry. Promiješajte pa dodajte na komadiće narezane šparoge i papriku te zalijte bijelim vinom. Ostavite na laganoj vatri 10 tak minuta pa dodajte rižu i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte bosiljak kojeg ste sitno nakosali. Rižoto poslužite topao uz zelenu salatu.

Wednesday, April 01, 2009

Matijini čokoladni keksići


Sve je krenulo od slatkih zalogajčića kad je moja cool prijateljica tnova koju znam već dosta dugo i privatno rekla da bi probala iskombinirati to isto tijesto s kakaom i kad su pečeni unutra ih premazati čokoladom i poklopiti kao sendvič, za svog sina Matiju koji jako voli čokoladu, sve što je s čokoladom, preliveno čokoladom i premazano čokoladom. Kako ono tijesto ne bi baš bilo prikladno za premazivanje čokoladom, (mislila sam ih napraviti na isti način kao Slatke zalogajčiće) poprilično je prhko, a i temperatura u pećnici bi ju skroz rastopila, a i nisam znala kako bi kakao utjecao na samo tijesto, da ne bi bilo pretvrdo, ponudila sam se da joj napravim jedne posebne keksiće samo za njega. Rezultat je fantastičan, mekani keksići s kakaom koji podnose težinu jako čokoladne i mekane kreme i koje kad zagrizete ne popucaju i krema se ne razleti na sve strane. Nadam se da će Matija biti zadovoljan:)

Potrebno vam je slijedeće za tijesto za 50 keksića, odnosno 25 sendviča
250 g brašna
40 g gorkog kakaa u prahu
1 puna žlicica praška za pecivo
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 jaje
prstohvat soli


Nadjev
250 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade za kuhanje
50 g maslaca

čokolada u prahu ili kakao u prahu za posipanje

Slatko vrhnje zagrijte na laganoj vatri do točke vrenja. Čokoladu razlomite na kockice, i prelijte slatko vrhnje preko nje i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi. Stavite u hladnjak na nekoliko sati dok se smjesa ne stisne i stvrdne.

Brašno, kakao, sol i prašak za pecivo promiješajte u jednoj posudi. U drugoj pjenasto izmiksajte maslac sa šecerom, zatim dodajte jaje i sve dobro promiješajte. Malo po malo dodavajte smjesu sa brašnom, miksajte dok ne bude jednolična, i na kraju s rukama
zamijesite u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata do sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na pola cm debljine, možete i malo deblje ako želite, i modlicama po želji vadite oblike i pecite ih cca 5 do 7 minuta, ne smijete ih prepeći, moraju još biti mekani kad ih izvadite. Ostavite da se ohlade, 25 komada okrenite na suprotnu stranu, nadjev od čokolade stavite u slastičarsku vrećicu i stavljajte ga na sredinu keksića, poklopite drugim keksićem od preostalih 25 komada, lagano pritisnite i odmah stavite u hladnjak na pola sata da se krema stisne. Možete i nožem mazati nadjev, samo je bitno da ga ne stavite previše.
Po želji ih posipajte kakaom u prahu ili čokoladom u prahu.

Kreme mi je malo ostalo za oko još cca 10 keksića, tako da možete smanjiti količinu sastojaka za kremu ili malo povećati količinu sastojaka za keksiće tako da potrošite svu kremu.
Na keksić stavljajte malo nadjeva da vam ne bi iscurio sa strane kad poklopite keksić drugim keksićem i obavezno ih držite u hladnjaku, odnosno odmah ih stavite u hladnjak da se krema stisne prije konzumiranja.