Tuesday, March 16, 2010

Čokoladne tortice sa kremom od sira /Chocolate cakes with cream cheese filling

Scroll down for English
Uopće mi teško ne pada napraviti kolač ili bilo koji desert pa to uslikati i srediti, već mi najteže pada to sve napisati. Onda iz čiste lijenosti to stoji, nakon nekog vremena već zaboravim kako sam što radila i napravim si još više posla. Kad se sjetim da to treba sve natipkati i da mi za to treba brdo vremena, uvijek ostavim za kasnije i onda mi se toliko toga nakupi, pa mi je još teže krenuti. Kad pišem trebao bi mi mir, a kako moj malac svake sekunde ima nešto za pitati, onda taj posao traje duplo duže. Danas sam se digla ranije kako bi u miru napisala ovaj post (u nadi da će malac odspavati bar još sat vremena), hodam na prstima prema dnevnom boravku kao profesionalni lopov, ali naravno kao da osjeti da me nema u drugoj sobi i odmah oči širom otvorene i evo ga dolje, spreman za akciju u 8 ujutro. Dakle, počela sam u 8 ujutro, sad je 10 sati i još nisam gotova. Ove tortice su vrlo jednostavne za napraviti, ne treba puno posla, a krema je osvježavajuća i savršeno se uklapa u čokoladni biskvit. Za 13 tortica vam je potrebno:

Za biskvit:
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli

Krema od sira (
preuzeta iz Nigelline Chocolate Guinness cake)
150 g Philadelphia sira
75 g šećera u prahu
60 ml vrhnja za šlag

Ganache
200 g tamne čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 žlica maslaca

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu (22 cm) pobrašnite. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu prosijte i dobro promiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi maslac i šećer miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte, odnosno miksajte dok sve se ne ujednači. Smanjite mikser, dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka. Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten, biskvit prerežite po pola i okruglim kalupom promjera 5 cm od svakog izrežite po 13 krugova.
Za kremu lagano izmiksajte sir, dodajte mu šećer u prahu, dobro pomiješajte pa dodajte slatko vrhnje i miksajte do željene gustoće.

Za ganache na pari otopite čokoladu iskidanu na komadiće i slako vrhnje. Kad smjesa bude jednolična maknite sa vatre, dodajte žlicu maslaca, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Na svaku torticu nanesite malo kreme od sira poklopite drugim krugom i premažite čokoladnom kremom.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
CHOCOLATE CAKES WITH CREAM CHEESE FIILLING ( makes 13 mini cakes)
For the cake
130 g butter
300 g sugar
3 eggs
120 ml milk
160 g flour
60 g cocoa powder
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
For the cream cheese filling (adapted from Nigella`s Chocolate guinness cake)
150 g Philadephia cream cheese
75 g icing sugar
60 ml whipping cream
Ganache
200 g dark chocolate
200 ml whipping cream
1 tablespoon butter
Cake
Preheat oven to 180 C. Into a large bowl sift the flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt together. In a mixing bowl beat the butter and sugar together on high speed until combined. Add the eggs, one at a time, beating until each is incorporated. Continue beating until light and fluffy. With the mixer on its lowest speed, beat in half of the flour mixture, beat in milk, then another half of the flour mixture. Mix well. Spread the butter in the prepared 22 cm baking pan and bake for 40 minutes, or until toothpick inserted in the center comes out clean. Let it cool on wire rack. Slice the cake horizontally into two layers, and let it cool. From each layer cut out 13 five cm rounds.
Cream cheese filling
Lightly whip the cream cheese until smooth, sieve over the icing sugar and then beat them both together. Add the cream and beat again until it makes a spreadable consistency. Spread top of each round with cream cheese, then top with another round.
Ganache
In a saucepan over low heat, heat chocolate and cream, stirring frequently until melted and smooth, add butter and keep stirring until melted. Let it cool. Frost each cake with ganache, and decorate with white chocolate pieces.

33 comments:

  1. draga moja, ja više ne znam što da ti napišem a da ne zvuči otrcano i glupo i da se ne ponavljam...ali ti si čudo jedno! od tortica, preko aranžiranja, do fotki...sve je naprosto savršeno. nadmašila si samu sebe :)

    ReplyDelete
  2. jezik mi je negdje do poda trenutno :)

    ReplyDelete
  3. Ista stvar je i kod mene, sve ja skuham i pofotkam, čak i u glavi imam tone postova koje moram napisati ali nekako uvijek smetem s uma postupak i sastojke za recept. Nakon što se za preko nekoliko stvari nisam mogla sjetiti postupka počela sam pisati nešto poput fusnoti iz kojih kasnije mogu rekonstruirati što sam radila. Puna mi je kuhinja papirića ali drugačije ne ide. :D :D

    Ove tortice su mi predivne i apsolutno se slažem s Monikinim komentarom. Sve je divno:)

    ReplyDelete
  4. Predivno izgledaju, a znam o čemu pričaš...
    Ja sam sebi "zacrtala" kako bi trebala pisati blog, povezivati recepte u priču, komentarisati knjige koje sam pročitala, filmove koje sam gledala, društvene događaje i svašta sam ja zamislila, ali jedva da imam vremena odraditi i ovo što "sklepam".
    Ja se zapravo tebi divim na lakoći kojom pripremaš ovako divne kolače, na smislu da ih lijepo, ma savršeno, uslikaš (i još kažeš da ti ne predstavlja problem). Meni je problem i smisliti kako bi to trebalo izgledati i još veći ostvariti barem 70% onog što sam zamislila.

    ReplyDelete
  5. Ostala sam bez teksta... Kako neko može imati ovoliko smisla za lijepo i to tako fantastično zamisliti i uraditi?! Sve mi je božanstveno, recept, uradak i slike... Prefino...
    Što se tiče organiziranosti... to je prekrasno dok te tvoj maleni tako i toliko zapitkuje a ti se moraš njemu posvetiti. Vjeruj i to će proći a onda ćeš gledati kako to poslikati što prije jer kada navale ništa ne ostane za slikanke.

    ReplyDelete
  6. haha, ja kao i Andrea, imam pune ladice papirića s receptima koje zapisujem za vrijeme kuhanja kako kasnije ne bih zaboravila što trebam zapisati :))) predivno mi izgledaju... kao neki kolačići od blata koje smo kao djeca uvijek htjeli probati, ali nismo smjeli, ali ovi su milijun puta ljepši! :)

    ReplyDelete
  7. These mini cakes are so fantastic , i love them!

    ReplyDelete
  8. Fantasticno izgleda....fotke savrsene...a sto se trenutka pisanja tice tacno znam sta pricas :)... ja zato na papiric uvek zapisem sta sam radila da kasnije znam:)

    ReplyDelete
  9. Svaka ti čast! Sve je savršeno! I meni najteže pada nešto na kraju i napisati!

    ReplyDelete
  10. Ja isto ne znam sto bih ti napisala, gledam u tvoje fotkice kao opcinjena...ma, jednostavno se vidi da sve radis sa puno ljubavi i truda, i blago tvojim ukucanima koji to sve mogu probati, a blago i nama sto te imamo ovde u blog sferi...punooo poljubaca!;))))

    ReplyDelete
  11. Dobro je, ja sam mislila da samo ja zaboravljam zbog zuba ;) a dok ja još kad me primi naškrabam sve silne uvode, dok dođem do receta više se ni ne sjećam kaja sam ono uopće kuhala ;)).
    Stvarno su posebne, ne samo tortice, sve, od aranžiranja do fotografija. Kako bi tek izgledalo da imaš mira? :)
    A sad mi odaj tajnu, kako ih tako UREDNO raščupaš???!! Meni kad to probam uvijek sve izgleda k'o da ga je struja stresla :)

    ReplyDelete
  12. Absolutely beautiful cakes! Can't wait to make them :)

    ReplyDelete
  13. Monika, hvala ti puno:)))) Andrea, ocito svi imamo problema s pisanjem receptica :)), hvala ti puno:) shangri:)))Selma hvala ti, i ja puno puta prije pisanja imam sasvim drugaciju predozbu kako bi to trebalo izgledati, i onda, bas kao sto ti kazes, budem sretna da uopce natipkam recept :)
    Snjezo, hvala ti :)) U pravu si, sad jos mogu uslikati, kad naraste, nece ostati materijala za slikanje;)))
    Josipa, hvala ti, tocno tako izgledaju kad sam se kao mala pravila da pravim kolace:)))
    frabala,Mary thank you :)
    bibiti materijala za slikanje:)))
    maslinka, Vali, hvala vam :)
    Federica, thank you:)
    The wicked noodle, thank you so much:)
    mignonne, hvala ti puno:)
    Tadeja, bas tako, nekad i ja do samog kraja zaboravim o cem se radilo:))) sto se tice ganachea, kad ga namazem onda malom spatulicom ga onako kao bockam i tjeram coksu na jednu stranu, ne znam koliko sam sad to dobro objasnila, ali najbolje je to raditi spatulicom jer nije ostra :) hvala ti :)
    Olga, Sarah, Memoria, thank you so much :)

    ReplyDelete
  14. konačno su mi proradili komentari :), gledam ovu divotu već drugi dan a ne mogu ostaviti komentar, uh, i razmišljam kako sam se divila prošlim torticama i mislila "bolje ne može", a evo da može. Prekrasne su, prekrasne tortice, tako lijepo napravljene i ukrašene. I odlične su, vjerujem jako ukusne, super recept ! A slike....., divne, divne !!
    I potpuno te razumjem oko pisanja posta u nastavcima, i pripreme za pisanje, ...., ja bih nekada tako voljela još koji sat u danu pa da lijepo sve to posložim. Ali ok, snalazimo se i ovako :):)

    ReplyDelete
  15. Jao sto je lepo! Mnogo mi se svidja dekoracija, tako je efektna!

    ReplyDelete
  16. Tako si divno sve kombinirala,vidi se da si izuzetno kreativna i da uzivas u tome sto radis.Sve mi je tako pedantno,lepo,steta probati...ali ipak ko će odoleti?

    ReplyDelete
  17. Your blog is super. So are your photographies. They make me hungry. I have spent a nice moment when seeing them. Thanks a lot.

    ReplyDelete
  18. Jao, jao, pa slicice su ti cista poezija. Ne mogu ih se nagledati.
    Tortice medeno izgledaju.

    ReplyDelete
  19. Imam cijeli file "not published yet" sa slikama, ali bez teksta, i kao ti počnem misliti mjesecima kasnije, odakle sam ono krenula, što sam stavila unutra. Često uslikam početne sastojke da poslije ne zaboravim :)))
    Ostatak komentara sam pojela gledajući ove tvoje fantastične tortice, obožavam filove s krem sirom. Božanstveni su.

    ReplyDelete
  20. Baš sam ja za nedavno radila slične tortice, biskvit je bio skoro isti kao tvoj, i okolo ganache, samo sam stavila kremu od vanilije, no ona se od ganache kreme nije ni osjetila, čokolada ju je skroz ubila :) i još k tome su bile veće tortice tako da si se moraš namučiti da jednu pojedeš... Ove zvoje su baš slatke male, kao jedan zalogaj :)
    Lili.

    ReplyDelete
  21. Oh WOW!This dessert looks so delicious...a chocolate jubilation!!!!!! :-D

    ReplyDelete
  22. Kako bi mi sada dobro dosla jedna tortica...Premedene su, a fotke totalno ocaravajuce :))))

    ReplyDelete
  23. Branka hvala ti puno:)
    Marija, Vera, hvala vam:)))
    Eleonora, thank you so much:)
    Sanja:))
    Dajana, hvala ti:)
    Lili hvala ti:)
    Ago, thank you:)
    Ljiljo :))

    ReplyDelete
  24. Wow, these are simply adorable. Beautiful job!
    *kisses* HH

    ReplyDelete
  25. Don't know about the taste, but your fotos are stunning!

    ReplyDelete
  26. Prekrasno izgledaju, super su mi ovako "čupavi". Odlično dekorirano, kao i uvijek!

    ReplyDelete
  27. Radila sm ali duplu smjesu u obliku torte, odlična je

    ReplyDelete
  28. NEVJEROJATNO JE GOVORITI PREDIVNO O DR. DAWNU. Ja sam Vanessa Canga. Imala sam lijepu zajednicu sa svojim suprugom i dijelila sam sreću, toplinu i pravu ljubav. Živjeli smo zajedno 10 godina i dobili dvoje djece. Prije nekoliko mjeseci počeli su nam beskrajni problemi i stalne svađe. Kuća je bila puna nesreće i moja su djeca uvijek plakala gledajući nas kako se stalno svađamo. Na kraju je otišao i prekinuo nam sve načine komunikacije s njim. Učinila sam sve što sam mogla da ga vratim jer sam ga voljela, ali bezuspješno. DR DAWN mi je priskočio u pomoć kada sam ga kontaktirala i otkrio mi je da iza problema koje imam stoji žena, a on je obećao da će mi pomoći, što je i učinio pošto sam se pridržavala njegovih radnih procedura. Moj muž nam se vratio kući i izmišljali smo stvari. Ponovno živimo sretno zajedno. DR DAWN može pomoći i vama. kontaktirajte ga putem WhatsAppa: +2349046229159
    E-pošta: dawnacuna314@gmail.com
    *Ako se želite ponovno sastati sa svojim mužem/ženom.
    *Ako želite imati miran brak/vezu.
    *Ako vam je potrebna čarolija za trudnoću/začeće.
    *Ako želite liječiti neplodnost.
    *Ako se želite osvetiti/vratiti svoju imovinu.
    *Ako želite čaroliju za unapređenje.

    ReplyDelete