Saturday, May 02, 2009

Punjeni keksići s višnjama


Sigurno se pitate zašto sam ih nazvala keksići kad izgledaju kao male pitice, i pretpostaviti je da je tijesto kao za pitu, ali nije. Tijesto je moje omiljeno za keksiće (keksići s marmeladom i linoladom) i ono je baza za većinu mojih keksića. Koliko je dobro, uvjerila sam se još jednom, jer odlično podnosi svakakve kombinacije, i doista je vrlo podatno. Rezulat je bio fantastičan, nadjev od višanja u tom mekanom, prhkom i finom tijestu, koje je svakim danom sve mekše i mekše...

Potrebno Vam je za cca 35 keksića:
500 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica cimeta

Nadjev od višanja
400 g višanja, konzerviranih ili svježih
50 g šećera
100 ml soka od višanja
pola čajne žličice cimeta
25 g gustina

i još...
šecer u prahu
Brašno promiješajte sa praškom za pecivo i cimetom, te rukama izmrvite maslac sa smjesom od brašna. Dodajte jaja i šećer, zamijesite glatko tijesto i podijelite ga u dva dijela. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Višnje ako su iz kompota dobro ocijedite i sačuvajte 100 ml soka. Stavite ih u posudu sa cimetom, šećerom i sokom i kuhajte dok se sav šećer ne rastopi. Izmiksajte štapnim mikserom, ali ne kao pire, nego krupnije. Na kraju dodajte gustin, dobro promiješajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se smjesa skroz ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Pola količine tijesta premjesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte na debljinu cca pola cm, i nožem režite pravokutnike 5X9 cm. Na svaki pravokutnik stavite po 2 žlicice smjese, ili po želji više, ravnomjerno od kraja do kraja, zarolajte tako da vam zadnji kraj tijesta samo malo prelazi prvi dio, kako vam ne bi bile predebele rolice. Dakle, rolica bi trebala imati samo jedan sloj tijesta, osim malog dijela gdje se spaja kraj tijesta. Prstima malo stisnite taj kraj tijesta da se slijepi i taj dio stavljajte kao donji dio rolice da se peče. Ako je potrebno malo s rukama oblikujte rolicu i pritisnite da se nadjev vidi i sa strane. Svaku nožem 3 do 4 puta zarežite po površini.
Pecite cca 10 minuta, ovisno o pećnici, tijesto ne smije potamniti, iako je tijesto tamnije boje od cimeta. Još moraju biti mekani kad ih izvadite. Ostavite da se ohlade i pospremite ih u limenu kutiju, ali nemojte ih slagati jedan na drugog da se ne slijepe, nego izmedju stavite pek papir. Posipajte ih šećerom u prahu.

Keksici su još mekaniji idući dan, tako da i ako stoje na zraku, a ne u limenoj kutiji oni se neće osušiti. Nadjev možete kombinirati po želji, možete staviti skoro svaku vrstu voća, marmeladu, vocne umake....



18 comments:

  1. zaista si carica za keksiće... predivno...

    ReplyDelete
  2. mmm..višnje u keksu..odlično!

    ReplyDelete
  3. stvarno volim ovakve keksiće....ovaj deluje tako ukusno!

    ReplyDelete
  4. e ovi s višnjom bi lako mogli biti moj favorit:) samo trebalo bi ih probati! :D

    ReplyDelete
  5. Pa lepo sam ja rekla da si majstor za keksice. I ovi su savrseni :)

    ReplyDelete
  6. ideeeeš! keksići su zakon...kombinacija je savršena...idu na probu vrlo skoro :)))

    ReplyDelete
  7. Ovo me jako podsjeća na one štrudlice koje proizvodi Lasta iz Čapljine. Probat ću ih prvom prilokom jer višenje volim u kolačima zbog kontrasta okusa slatkog i kiselog. Krasne, osunčane i proljetne fotografije.:)

    ReplyDelete
  8. Upravo htjedoh napisati da me keksići podsjećaju na one štrudlice što se mogu kupiti u dućanu kada pročitah Andrein komentar i šta drugo dodati nego potpisujem sve!

    ReplyDelete
  9. Uh, i mene su podsjetili na one štrudlice. Savršeno!

    ReplyDelete
  10. Hi, I have a award for you in my blog, come to take it! :)

    ReplyDelete
  11. Divni keksići kao i uvijek , kao i sve ostale slastice i recepti koje dijeliš sa nama , prekrasno i hvala !!

    ReplyDelete
  12. Very, very sweet corner blog!
    Congratulations!
    Nina from California!

    ReplyDelete
  13. Fantastične !!! Stvarno si majstorica, nema ti ravne :)

    ReplyDelete
  14. Savršeno! Svaka čast majstorice!

    ReplyDelete
  15. a joooooj a ja bi tako nesto slatko sad :)

    ReplyDelete
  16. prekrasni su :) stvarno malo podsjećaju na one štrudlice koje ima za kupiti :) ali ipak je ovo puno bolje :)

    ReplyDelete
  17. Divno! Izgledom me jako potsecaju na kupovne strudlice Medela.

    ReplyDelete