Sunday, October 18, 2009

Truffles i kruščići/ Truffles and pastry

ENGLISH VERSION BELOW
Ovaj mjesec istražujemo Majin blog, Cooks and Bakes i evo još dva isprobana recepta od mene. S Majinim receptima nije bilo apsolutno nikakvih problema, svi su lijepo objašnjeni i precizno izvedeni i sve je teklo po planu kao što sam i očekivala. Inače volim čitati Majine postove, uvijek ima nešto zanimljivo i poučno, a u nekim njezinim postovima o neuspjehu nekog jela ili kolača i sama sam nešto naučila što nisam znala. Ovaj put sam isprobala Truffles i Kruščiće i bila sam više nego zadovoljna.

TRUFFLES
250 g šećera
200 ml vode
250 g mljevenih oraha
100 g otopljene čokolade
75 g mljevenih keksa
čokolada u prahu

Šećer i vodu rastopite. Kad prokuha ostavite na vatri još 7-8 minuta. Dodajte orahe, otopljenu čokoladu i mljevene kekse. Dobro izmješajte i ostavite da se ohladi. Oblikujte male nepravilne kuglice i svaku uvaljajte u čokoladu u prahu. Prije posluživanja dodatno ih posipajte čokoladom u prahu koju ste prethodno prosijali.
KRUŠČIĆI
500 g bijelog pšeničnog brašna
1 žličica soli
300 ml tople vode
3-4 žlice masti (oko 100 g)
1 žlica jabučnog octa
1/2 kocke svježeg kvasca (20 g)
1 žličica šećera

U maloj posudi promiješajte kvasac sa 1-2 žlice vode, žličicom šećera i 1-2 žličice brašna, da dobijete glatku smjesu. Ostaviti da se digne oko 10 tak minuta. Brašno prosijte, dodajte žličicu soli, kvasac, vodu, ocat i mast. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom mjestu da naraste, bar 45 minuta. Uključiti pećnicu na 250°C, uključite i ventilatore ako ih ima (turbo mod). Tijesto premjesite, podijelite na 24 loptice i poslažite (6x4 komada) na pleh 40x30 cm. Pecite ih 12-13 minuta na 250°C sa ventilatorom. Ako pećnica nema ventilatore potrebno je malo više vremena.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
TRUFFLES (origin recipe)
250 g sugar
200 ml water
250 g finely ground walnuts
100 g chocolate, melted
75 g cookie crumbs
cocoa (chocolate powder)

Bring to a boil water and sugar over medium heat, reduce heat to low, and simmer for 7-8 minutes. Add walnuts, melted chocolate and cookie crumbs, mix well and refrigerate for at least one hour. Shape into small balls and roll truffles in cocoa or chocolate powder.

PASTRY (origin recipe)

500 g all-purpose flour
1 tsp salt
300 ml warm water
3-4 tbsp lard
1 tbsp apple vinegar
20 g fresh yeast
1 tsp sugar

In a small bowl dissolve 1 tsp sugar, 1-2 tsp flour, yeast and 1- 2 tbsp warm water. Let stand for 10 minutes. In a large bowl, combine the yeast mixture with sifted flour, salt, vinegar, lard and warm water. When the dough has pulled together, turn it out onto a lightly floured surface and knead briefly. Place the dough in the bowl and cover with a damp cloth and let rise in a warm place until doubled in volume, at least 45 minutes. Divide the dough into 24 equal balls.
Place the balls into lightly greased 40x30 cm baking pan. Cover the balls with a damp cloth and let them stand for 10 minutes more. Preheat oven to 250 C and bake them for 12-13 minutes or until the top is golden brown.

14 comments:

  1. Hehe, sve loptasto i prelepo! Hvala draga!

    ReplyDelete
  2. Meravigliosi i triffles e anche i panini!

    ReplyDelete
  3. wow che ricette meravigliose!! complimenti!

    ReplyDelete
  4. tartufići i kruhići izgledaju predivno :) nisam ni skužila recept za tartufiće, a baš bih ga mogla spremiti u folder božić 2009 :)

    ReplyDelete
  5. Mmmmm they are just perfect :)

    ReplyDelete
  6. predivno, predivno... fotke su carobne :)

    ReplyDelete
  7. ajme što bi dala za jedan trufflić sada .. nemaš pojma

    ReplyDelete
  8. Prekrasno, lagani smeđi truffles i prekrasni okrugli kruščići!

    ReplyDelete
  9. Sve perfektno.Fotke čarobne!

    ReplyDelete
  10. Ajme truffles izgledaju savršeno! I kruščići mi se sviđaju i oni djeluju tako pahuljasto mekano. :)

    ReplyDelete
  11. Prekrasni sa! Previdno! Kiss :)

    ReplyDelete
  12. sve je fenomenalno! a posebno truffles :)

    ReplyDelete
  13. prelijepe slike, ne moram ni raci da bih rado zagrizla i u jedno i u drugo :)

    ReplyDelete