Tuesday, October 13, 2009

Pumpkin pie

ENGLISH VERSION BELOW
Kad je Gaga zadala bundevu kao temu za ovaj mjesec baš sam bila sretna jer volim bundevu i uvijek me vrati u djetinjstvo kad ju je mama pekla u pećnici onako raspolovljenu. Još uvijek mi je u sjećanju onaj slatki okus, koji je danas teško naći u bundevama koje se kupuju u trgovinama. Domaće je domaće. U drugu ruku nisam ni bila sigurna da li ću sudjelovati ovaj mjesec, jer ovdje naći bundevu, a da nije ukrasna je pravi izazov, kao i npr. palentu, gustin, griz i da ne nabrajam dalje...Sva sreća pa imamo na raspolaganju neke trgovine u kojima postoje takve stvari, a i dvije susjedne države je jako blizu i imaju prozvode slične našima. Nizozemska je jedna od glavnih izvoznika žitarica u Europi, pa kad sam došla ovdje ostala sam zapanjena kako ne mogu nigdje kupiti palentu, ili npr. sodu bikarbonu, ili sasvim neke bezazlene stvari za kolače. Što u stvari nije ni čudno, jer jako je malo nekakvih nacionalnih specijaliteta, a o kolačima da i ne pričam, dolje biskvit, pa hrpa želatiziranog voća i ukras od šlaga. Ali zato na svakom uglu ima indijskih, kineskih, turskih, meksičkih i ostalih trgovina i one su nametnule jedan drugi način ishrane. Jedan dan kad smo mališa i ja išli popuniti hladnjak, prošli smo kroz malo njemačko selo i ugledamo hrpu bundeva ispred jedne kuće, a ono što smo ugledali u dvorištu je bilo kao iz bajke. Starinjsko dvorište prepuno bundeva, od malih veličine jajeta do onih od 100 kilograma, posložene kao za izložbu.
Oduševili smo se, mališa pogotovo kad je ugledao veliku gusjenicu napravljenu od bundeva. Cijene su se kretale od 25 centi pa do najskuplje od 10 Eura, mislim da je jedna od 90 kilograma koštala 20 Eura, i čini mi se da skuplju nisam vidjela. Nismo se mogli odlučiti koje ćemo izabrati od ukrasnih, pa smo doslovce od svake vrste uzeli po jednu, i na red je došla prava domaća bundeva koju sam namijenila za pitu, jer ju svi volimo, a do sada sam ju spremala s već pripremljenim pireom od bundeve, ali nije to to. Kad sam sve uredno poslikala, ljubazna domaćica imanja nam je utrpala još par ukrasnih bundevica, vidjevši koliko je moje dijete oduševljeno tom malom bajkom, a onda je trebalo nagovoriti mališu da krenemo, jer smo se tamo zadržali jedno dobrih sat vremena. Nagovaranje je trajalo još pola sata, i onda smo konačno krenuli kući, ja presretna s bundevom u rukama, kojoj se uopce nisam nadala...
Pire od bundeve
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bundevu prepolovite, očistite ju od koštica i niti, narežite na male kockice i stavite ih na pleh, s koricom prema gore, jednu do druge. Pokrijte ih aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Kad se ohlade, odstanite koru i stavite bundevu u multipraktik i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Za tijesto Vam je potrebno (kalup promjera 26 cm):
250 g brašna
125 g maslaca
na vrh žličice soli
5 žlica hladne vode

U multipraktik stavite brašno i sol i promiješajte. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i promiješajte. Dodajte žlicu po žlicu hladne vode i opet promiješajte, izvadite tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Na pobrašnjenoj podlozi malo ga oblikujte, odnosno stanjite rukama i razvaljajte ga u veličinu kalupa, pa tijesto oprezno stavite u kalup i odrežite krajeve.
Nadjev od bundeve
900 g pirea od bundeve
200 g šećera
1 žličica cimeta
pola žličice djumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
2 lagano istučena jaja
180 ml vrhnja za šlag
Promiješajte pire od bundeve, šećer, cimet, djumbir i muškatni oraščić. Dodajte jaja, i lagano miješajte vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Postepeno dodavajte vrhnje za šlag i miješajte dok se smjesa ne ujednači. Pažljivo ju usipajte na tijesto. Prekrijte ju aluminijskom folijom kako vrhovi tijesta ne bi potamnili i pecite na 180 stupnjeva 25 minuta, maknite foliju i pecite još 40 minuta, ili dok nož koji ste uboli u sredinu nadjeva ne izađe van čist. Ostavite da se ohladi, stavite u hladnjak da se rashladi najmanje 2 sata prije posluživanja. Po želji posipajte mljevenim ušećerenim lješnjacima ili bademima i prelijte javorovim sirupom neposredno prije serviranja.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
PUMPKIN PIE
PUMPKIN PUREE
Preheat oven to 180 C. Cut pumpkins in small cubes. Remove seeds and strings. Arrange pieces in single layer, skin side up, in foil-lined baking pan. Bake covered for 1 hour. When cool enough to handle, remove the rind. Place pulp in blender or food processor. Cover and blend until smooth.
PIE CRUST (26 cm pie plate)
250 g flour
125 g butter
pinch of salt
5 tablespoons cold water

In a food processor, mix together flour and salt. Add cold butter pieces and mix well. Add water, 1 tablespoon at a time, and mix well. Form dough into a ball, wrap it in plastic bag and cool for 30 minutes. On a lightly floured surface, use your hands to slightly flatten dough, then roll dough. Line a 26 cm pie plate with the pastry, and trim edges.

FILLING
900 g pumpkin puree
200 g sugar
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon ground nutmeg
2 eggs, slightly beaten
180 ml light cream
For filling, in a medium bowl combine pumpkin, sugar, cinnamon, ginger, and nutmeg. Add eggs. Beat lightly with a fork just until combined. Gradually add cream and stir until combined. Carefully pour filling into pastry shell. To prevent overbrowning, cover edge of the pie with foil. Bake in a 180 C oven for 25 minutes. Remove foil. Bake about 40 minutes more or until a knife inserted near the center comes out clean. Cool on a wire rack. Refrigerate for two hours before serving. Sprinkle nuts over the top of the pie and drizzle with maple syrup just before serving.

18 comments:

  1. Izgleda fantastično i znam kakav je okus tog nadjeva, mmmm....tako aromatičan.
    S obzirom da imamo apsolutno isti recept, odustajem od pite, ali imam ja i druge slastice u repertoaru.
    Pozzz...

    ReplyDelete
  2. Kako predivno. :)

    Super mi je čitati kako svima od nas bundeva budi drugačije asocijacije. Meni je ona nešto novo u kuhinji i nikako me ne podsjeća na djetinjstvo. Ne bi čak mogla ni reći da je obožavam ali mi je jako draga.
    Tvoja pita izgleda prekrasno ali totalno su me oduševile fotke s raznim tikvama tako su prekrasne. :) :)

    ReplyDelete
  3. Još jedna koju bundeva podseća na selo i detinjstvo. Kad sam bila mala, obzirom da sam jedno vreme živela na selu, tačnije do kraja osmog razreda, mi deca smo pravili duhove od bundeve, kod nas se ne praznuje Halloween, ali to je bilo verovatno nešto slično tome. Izdubimo bundevu da bude kao vampir :)pa stavimo unutra sveću, izađemo na sokak i plašimo ljude...ahhh sećanja :)
    Prelep si post napisala, mogu da zamislim kako vam je bilo kad ste ih tako videli na jednom mestu i drago mi je da si nam se pridružila u ovom krugu.

    ReplyDelete
  4. Mi svi obozavamo bundevu,predivne su ti sve fotkice,a pita znam da je ukusna!

    ReplyDelete
  5. wow! koliko krasnih bundeva! fenomenalno :) a pita zvuči i izgleda fantastično...i ja sam isprva mislila napraviti jako sličnu varijantu pite za igricu ali sam se predomislila :)

    ReplyDelete
  6. mmm..che delizia!! già finita??? ciao!

    ReplyDelete
  7. mene kao i Andreu, bundeva podsjeća na nešto novu, zapravo otkad sam otkrila halloween, otkrila sam i bundevu... a baš ovakav recept za pitu od bundeve sam tražila i sigurno ću probati jer vjerujem tvojim receptima ;)

    ReplyDelete
  8. može pitanjce? kako napraviti ove ušećerene lješnjake?

    ReplyDelete
  9. hvala cure:)
    Gaga, ovdje su tako izrezane bundeve hit, i vjerujem da ce ih uskoro biti jako puno po prozorima:))kod nas bas nije to obicaj, ali mislim da se polako i mi okrecemo tome:)
    Josipa, secer, npr. 100 g otopis na laganoj vatri, onda dodas preprzene nasjeckane ljesnjake ili bademe, 125 g, sve dobro promijesas, istreses na pek papir i ostavis da se ohladi i onda cijelu smjesu smuiksas u multipraktiku i to je to :) hvala ti:)
    Thanks, Federica:))

    ReplyDelete
  10. joj gde nestade moj komentar od jutros... bilo kako bilo rekla sam da su slikice fenomenalne a i pita takodje :)

    ReplyDelete
  11. Super ti je pita a post sam uzivala citajuci :)

    ReplyDelete
  12. vidim da je moj komentar opet nestao negdje u bespucima interneta.:P
    evo opet ga pisem... fotke su pravi vatromet boja jeseni a pumpkin pie izgleda zaista slasno.:)
    jel' to tvoj slatki malecki na slici?:)

    ReplyDelete
  13. predivno napisano i slikano, a meni je tako prekrasan mališa tako u pozadini sa bundevama, puno pusica i pozdrava mu šaljem. kao i tebi i sa nestrpljenjem očekujem daljnje postove :-)

    ReplyDelete
  14. Hm,
    ja sam ova anonimno koja se baš i nije stručno potpisala :-(. Pa evo dodatka- veliki pozdrav, Branka iz Zagreba :-))

    ReplyDelete
  15. hvala Ljiljo, hvala Maslinka:)
    snjezana, je to je moj mali zloco:)), hvala ti!
    branka, jesi to ti???? ako jesi, znaci da si stigla i to sretno!!!! dobrodosla i hvala ti:)

    ReplyDelete
  16. Izgleda fantastično. Ali, u mojoj kući se bundeva jede samo slana i vjerojatno ne znamo što propuštamo!

    ReplyDelete
  17. super fotke, krasna pita.. :) gusjenica mi je hit

    ReplyDelete