Thursday, November 19, 2009

Homemade Twix Bars

ENGLISH VERSION BELOW
Ideja za twix u domaćoj radinosti mi se već neko vrijeme mota po glavi, zapravo otkad sam napravila Karamel tortu, jer me je jednostavnost i okus karamel kreme oduševila. Za podlogu nije bio problem, jer keks mora biti tvrd, odnosno hrskav, pa sam tu uoptrijebila tijesto od svojih Mak keksića, naravno bez maka. I ostao je meni inače najmrskiji dio, a to je glazura...to stvarno ne volim raditi...... U original twixu je krema tamnija, ali su i drugačiji sastojci, a ovo je brža, jednostavnija i ništa lošija varijanta. Potrebno vam je slijedeće:

PODLOGA OD KEKSA
350 g brašna
200 g šećera
200 g maslaca
1 jaje
na vrh žličice sode bikarbone

Brašno i šećer promiješajte u multipraktiku. Dodajte hladan na listiće narezan maslac i dobro izradite, pa dodajte jaje i opet promiješajte. Tijesto razvaljajte na veličinu pleha 32x25 cm. Pleh pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pažljivo utisnite tijesto unutra i pecite cca 15 minuta, dok ne počne dobivati zlatnu smedju boju. Ostavite da se ohladi u plehu na sobnoj temperaturi.

KARAMEL KREMA
105 g smeđeg šećera
105 g bijelog šećera
125 ml slatkog vrhnja za šlag
1/4 žličice soda bikarbone
55 g hladnog maslaca nasjeckanog na komade

U srednju posudu stavite obje vrste šećera i slatko vrhnje da zakuha, i ostavite da kuha jednu minutu. Dodajte sodu i kuhajte još jednu minutu. Maknite s vatre i dodajte narezani maslac, ali nemojte miješati. Jako je bitno da nakon što stavite maslac ne promiješate smjesu. Ostavite da se smjesa ohladi u vodenoj kupelji pola sata, i nakon toga još 90 minuta u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Prelijte ga preko podloge i keksa i ostavite da odstoji sat do dva (ja sam ostavila preko noći), jer mi je već bilo kasno za čekati na preljevanje s glazurom. Oštrim nožem režite štapiće i svaki prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se glazura stisne na sobnoj temperaturi.

ČOKOLADNA GLAZURA
300 g tamne čokolade
3 žlice ulja

Čokoladu i ulje otopite na pari, prelijte prutiće i ostavite da se glazura stisne na sobnoj temperaturi.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
HOMEMADE TWIX BARS
COOKIE CRUST
350 g flour
200 g sugar
200 g butter
1 egg
1/4 baking soda

Whisk together flour and sugar, in a food processor. Stir in cooled, sliced butter and mix until combined, add egg and mix again. Roll the dough into 32x25 cm. Press the dough into the bottom of the lightly floured prepared pan (32X25cm) and bake for 15 minutes. The shortbread should be a golden brown. Cool on a rack to room temperature, still in the pan.

CARAMEL
105 g light brown sugar
105 g granulated white sugar

125 ml heavy whipping cream
1/4 teaspoon baking soda
55 g cold butter pieces

In a medium saucepan, bring the sugar and cream to boil. Boil one minute. Add soda, and boil one more minute. Remove from heat. Add butter, but do not stir yet. It is very important that you don`t stir after adding cold butter pieces. Let the mixture cool in a cold bath for 30 minutes, and then in the fridge for 90 minutes more. Remove from fridge and mix with mixer until desired consistency. Pour over the shortbread and allow to set for at least 1 hour or overnight. Cut the equal bars (use sharp knife), and pour evenly chocolate over the bars.

CHOCOLATE GLAZE
300 g dark chocolate
3 tablespoons oil

Melt the chocolate and oil together in a bowl set over barely simmering water. Pour evenly over the bars and let sit at room temperature until set.

20 comments:

  1. Nestvarni su! A fotke su ti u rangu najboljih profi fotki, bez zezanja!

    ReplyDelete
  2. Wow how fantastic you twix bars come out perfect!

    ReplyDelete
  3. Kako je kod tebe uvijek sve uredno! Super si to iskombinirala, a upravo sam otkrila i tu karamel tortu, nemam pojma kak mi je uspjela promaknuti.

    ReplyDelete
  4. Prelepo izgledaju,kao original,i bolji!

    ReplyDelete
  5. Odlično izgledaju i apsolutno se slažem s ovim što je Maja napisala. :)
    Slažem se s tobom i po pitanju glazure i meni je to najmanje drag dio posla kod ovakvih keksa/kolača. Bez obzira na to ti si to vrlo pedantno odradila. :)

    ReplyDelete
  6. potpisujem sve što je rečeno za tvoje fotke... a twixići su me oduševili... ovo se mora isprobati! p.s. sutra se bacam na izradu tvoje čokoline za nećakinjin rođendan i malčice prilagođenoj verziji :) javim dojmove :)

    ReplyDelete
  7. Wonderful! Perfect...I'm speechless Jasenka, really!

    ReplyDelete
  8. Federica, Mary thank you:)
    Majo, hvala ti puno, ja sam s ovim fotkama najmanje zadovoljna, zapravo uopce nisam zadovoljna, ali mi je bilo steta ne objaviti recept zbog fotki, bas nije bio moj dan za fotkanje:))
    Vali, he he, uredno:), bas ti hvala, nekad bas i nije tako, ali...ja prije nego krenem u akciju u kuhinju, moram ju prije izribati, zamisli??? i onda ponovo ciscenje, dupli posao, ali ne mogu nista napraviti ako mi nije uredno sve oko mene:)Vera, hvala ti:)Andrea, hvala ti, da stavljanje glazure mi je teze nego peci kolace cijeli dan, bas to ne volim, a i na njoj se sve vidi, svi nedostaci:))Josipa, bas mi je drago da ces i cokolinu isprobati, bas me zanima hoce li ti se svidjeti:) Hvala ti:)
    Maslinka, hvala ti:))
    Maria:)))) thanks:)

    ReplyDelete
  9. A šta još reći osim da su stvarno prekrasni!

    ReplyDelete
  10. mmmmm :) I am sure that they are better than the original :)

    ReplyDelete
  11. Krasna ideja koja bi se sigurno svidjela našim klincima. Super, a fotke su ti kao i uvijek savršene!

    ReplyDelete
  12. Prekrasan recept, jedva čekam da i sama probam napraviti.

    ReplyDelete
  13. Ma kakvi nedostaci, fantasticno si ih uradila :)

    ReplyDelete
  14. Znas da uvek rado provirim u tvoju kuhinju, sta cu kad volim sve sto fino napravis...ma, dovoljno mi je samo fotkice da gledam!;)))

    ReplyDelete
  15. Twix candy bars were my FAVORITE, but I gave them up because of bad ingredients and I've been wanting try making my own... THankyou!!!!

    ReplyDelete