ENGLISH VERSION BELOW
Lemon curd obožavam, a moj prvi susret s njim je bio kad sam radila Lemon meringue pie. Oduševio me njegov slatko kiseli okus, jednostavnost pripreme i predivna boja. Kad sam naišla na recept za lemon curd bez maslaca na blogu Menu turistico, odlučila sam da ću ga iskoristiti za ovaj recept, jer vrlo često spremam panna cottu, pogotovo kad nemam previše vremena za pečenje kolača, a nešto slatko u kući uvijek mora biti. Recept me je ugodno iznenadio i zaista je odličan ako trebate neku brzu poslasticu, a i može se iskoristiti na bezbroj načina. Ovo je ujedno i moja ulaznica za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je, tema su agrumi, a domaćica ovog mjeseca Mignonne sa bloga La cuisine creative. Za ovaj desert odvojite nešto više vremena kako bi se slojevi stisli, a potrebno vam je slijedeće za 4 čaše:
Panna cotta - prvi sloj:
1 vrećica želatine
60 ml hladnog mlijeka
400 ml slatkog vrhnja za šlag
60 g šećera u prahu
pola žličice ekstrakta vanilije
Lemon curd bez maslaca - drugi sloj (originalni recept sa bloga Menu Turistico)
sok i naribana korica od 3 limuna
2 žumanjka i 2 cijela jaja
1 žlica gustina
200 g šećera
1 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
Za treći sloj panna cotte ide isti omjer sastojaka kao i za prvi sloj, a za četvrti sloj lemon curda ista količina sastojaka kao i za drugi sloj.
Panna cotta:
Stavite želatinu i hladno mlijeko u manju posudicu i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. U međuvremenu promiješajte slatko vrhnje i šećer u prahu, i stavite da se kuha do točke vrenja uz stalno miješanje kako bi se šećer rastopio. Maknite sa vatre i dodajte želatinu s mlijekom i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se sva želatina ne rastopi. Smjesu ravnomjerno raspodijelite 4 u pripremljene čaše i stavite u hladnjak na 2 do 4 sata dok se ne stisne.
Lemon curd bez maslaca:
Pomiješajte sve sastojke osim maslinovog ulja u posudi na laganoj vatri. Neprestano miješajte dok smjesa ne zavri, i kad zavri kuhajte još dvije minute. Kremu dobro procijedite, vratite na vatru dok ne prokuha i onda dodajte žlicu maslinovog ulja i dobro promiješajte. Ravnomjerno raspodijelite na već pripremljenu panna cottu u 4 čaše. Ostavite u hladnjaku da se stisne sat do dva i nakon toga skuhajte panna cottu za treći sloj, ravnomjerno raspodijelite na 4 čaše, ostavite da se stisne i preko nje prelijte četvrti sloj lemon curda koji ste skuhali po istim omjerima sastojaka kao i za drugi sloj. Ostavite da se dobro rashladi i ukrasite po želji.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
LEMON CURD PANNA COTTA (four glasses)
Panna cotta - first layer
1 package unflavored gelatin
60 ml cold milk
400 ml heavy whipping cream
60 grams powdered sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
No butter lemon curd - second layer - origin recipe from blog MENU TURISTICO
juice and grated rind of three lemons
2 yolks and 2 whole eggs
1 tablespoon cornstarch
200 g sugar
1 tablespoon extra virgin olive oil
For the third layer (panna cotta) use the same ingredients like for the first layer, and for the fourth layer (lemon curd) use the same ingredients like for the second layer.
Panna cotta, first layer
Place the gelatin and cold milk in a small bowl and let this mixture sit for about 5 - 10 minutes. Meanwhile, combine the cream and sugar in a saucepan and bring it to a boil while stirring to dissolve the powdered sugar. Once the cream is very hot, remove the saucepan from the heat and stir in the gelatin mixture and vanilla. Stir until the gelatin has completely dissolved. Pour the cream equaly into the prepared glasses and place them in the refrigerator to chill for 2-4 hours or until set.
No butter lemon curd, second layer
Combine all the ingredients except olive oil in a saucepan. Stir constantly over low heat and bring it to boil. Cook and stir for 2 more minutes and then strain the mixture. Heat again until it boils and add extra virgin oil. Remove from heat. Stir well and pour the cream equaly over panna cotta layers. Place in the refrigerator to chill for 1-2 hours or until set.
Make the third layer of panna cotta the same way with the same ingredients, pour it equaly over lemon curd layer, and let it chill until set. Finish with the fourth layer of lemon curd made with the same ingredients like the second layer.
Monday, February 15, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Great. Nothing else
ReplyDeletealessandra
Ajme kako ovo predivno izgleda! Nemam riječi!
ReplyDeleteOduševile su me boje, ova pozadina tako divno naglašava boje deserta. Savršeno složeno. :)
Panna cottu jako volim, a lemon curd je već duže vrijeme na listi za isprobavanje.
Kada ovakve stvari vidim onda odustajem od svega. Pa ovo je fantastično, neprevaziđeno. Ajme a like... Meni bi ovo bilo žao i jesti!
ReplyDeleteHi Jasenka,
ReplyDeletea fantastic presentation. Compliment
Prekrasno, kao sunce u čaši. Lemon curd bez maslaca moram zbilja isprobati. Predivna kombinacija.
ReplyDeleteslike su me oduševile
ReplyDeleteDivno draga , imam pripremljenog lemon curda i baš sam razmišljala kako bih ga mogla iskoristiti i evo tebe sa pravom idejom :)
ReplyDeleteprekrasno si ovo napravila, divno izgleda i vjerujem da je jako ukusno i osvježavajuće !
so beautiful :) so shiny :) they look like candles :)
ReplyDeleteEoc kaže dobro! stvarno su prekrasne i podsjećaju na svijeće, ali puno ljepše... svijeće koje poželiš pojesti ;) savršene boje!
ReplyDeletePrelepo je. I meni se svidja sto nema maslaca, super je da si spazila ovaj recept za leomon curd :))
ReplyDeletekako predivno izgleda.. mmm. jedva čekam da dođeš u zagreb :) sama se pozivam na kolače :P
ReplyDeleteI za oko i nepce,ostavlja bez teksta!
ReplyDeletečim vidim nešto ovako vedro i lumunasto odmah pošandrcam :) obožavam limun u desertima! divno draga...
ReplyDeleteThe best-looking panna cotta I've ever seen. Lovely photos.
ReplyDeleteStvarno izgleda fenomenalno složena. Za lemon curd sa uljem zaista nisam čula, ali logike ima jer se i kada se koristi maslac krema kuha sa maslacem. Posebno mi dobro izgleda lemon curd, tako mu je intenzivna boja.
ReplyDeleteMmmmmmmmmmm kako to dooooobro izgleda!!!
ReplyDeleteSuper ti je ovaj recept bez maslaca. I što kaže Selma, boja je fenomenalna!
Prelepo!
ReplyDeleteraj za oci,a vjerujem i sa nepce!!:)Savrsen spoj vesele boje!
ReplyDeletePrelijepo. sta ima ljepse od ovih finih desertica po ovoj vrucini :-) (Ok, znam da je kod vas hladno) :-)
ReplyDeletehvala svima:)
ReplyDeleteDivota od A-Ž. Ne znam što je lijepše, fotke ili sam recept! Oduševljena sam!
ReplyDelete