Monday, February 01, 2010

Mousse od malina i ricotte/Raspberry ricotta mousse

ENGLISH VERSION BELOW
U zadnje vrijeme sam u popriličnoj gužvi, a kad nemam vremena za pečenje kolača obično napravim nekakav brzi i osvježavajući desert poput panna cotte ili mousse kreme. Ovo je jedan od takvih ukusnih i jednostavnih recepata koji u mojoj kući doslovno nestanu za tren oka. Osim što je jako fin, dekorativan je, a i mogućnosti su bezbrojne, ovisno koje voće ili sir najviše volite. Od ove količine sastojaka dobije se tri ovakve čaše. Potrebno vam je slijedeće:

Bijela krema
250 g ricotta sira
200 ml vrhnja za šlag
50 g šećera
1 žlica meda
Preljev od malina
100 g malina
20 g šećera
1 ravna žlica želatine + 3 žlice vode
80 ml vode
Želatinu otopite sa tri žlice hladne vode i ostavite da odstoji 5 minuta. U multipraktiku ili sa štapnim mikserom dobro izmiksajte maline sa šećerom i 80 ml vode. Otopite želatinu na laganoj vatri, dodajte je malinama, dobro promiješajte i ostavite da odstoji pola sata, da se malo stisne. Vrhnje za šlag izmiksajte, dodajte šećer, ricottu i žlicu meda pa sve dobro izradite. U desertne čaše stavljajte sa žlicom sloj kreme od sira, pa sloj preljeva od malina i završite slojem od malina. Ostavite da se ohladi najmanje 1 sat u hladnjaku prije posluživanja.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
RASPBERRY AND RICOTTA MOUSEE ( 3 glasses )
For the white cream
250 g ricotta cheese
200 ml heavy cream
50 g sugar
1 tablespoon honey
For the raspberry sauce
100 g raspberries
20 g sugar
1 tablespoon gelatin + 3 tablespoons cold water
80 ml water
Sprinkle gelatin over 3 tbs cold water and let sit for 5 minutes. In a food processor or blender mix raspberries, sugar and 80 ml water until smooth. Heat gelatin in low heat until completely dissolved, stirring constantly. Add to raspberry mixture until combined. Set aside for 30 minutes. Using an electric mixer, whip heavy cream until soft peaks form. Add sugar, ricotta cheese and honey and mix well. In a dessert glass spoon ricotta mixture and raspberry mousse alternating layers and ending with raspberry sauce. Chill at least 1 hour before serving.

22 comments:

  1. Ovo mi se jako svidja, predivne fotke :)))

    ReplyDelete
  2. What a stunning photo!

    :)
    ButterYum

    ReplyDelete
  3. Absolutely heavenly delicious!
    Compliments!

    ReplyDelete
  4. Super fotke! Volim takve lagane deserte!

    ReplyDelete
  5. Absolutely delicious and beauty! I love ricotta and I will make this dessert!

    ReplyDelete
  6. prekrasno! maline obožavam baš zbog toga što su kiselkaste i osvježavajuće i ovakve deserte u čaši i ja često radim kad nemam vremena...kreme mi se jako sviđaju, a i fotke bogami :D

    ReplyDelete
  7. Mmmmmm, ne znam što je ljepše, recept ili fotke!
    Stvarno bih i ja mogla, kraj sveg onog čuda voća, uključiv i malina u zamrzivaču!

    ReplyDelete
  8. bellissima questa presentazione della mousse , meravigliosa!

    ReplyDelete
  9. Izgleada preukusno,verovatno je savrsena kombinacija sira i malina...

    ReplyDelete
  10. volim ovakve deserte i zbilja su odlično rješenje u nedostatku vremena a nekada i volje za pečenje.
    Ti si ovo odlično napravila, recept mi je super, a slike...., što reći nego savršene !!

    ReplyDelete
  11. That is one great photo! Really looks inviting and great recipe!

    ReplyDelete
  12. wow!! that looks absolutely delightful!! love it!!

    ReplyDelete
  13. super kombinacija!!Fantasticno izgleda!!:)

    ReplyDelete
  14. Obožavam ovakve kremice, a na tvojim fotkama još izgledaju tako elegantno. Mislim da nema osobe koju ovo ne bi privuklo. :)

    ReplyDelete
  15. Stvarno je perfektno!
    Uopće ne pravim ovakve stvari i stvarno bih trebala početi.
    Kada čovjek vidi ove slike teško odolijeva...
    Fantastično!

    ReplyDelete
  16. Superlativan desert. I ja obožavam ovakve stvarčice, koje su ujedno ukusne, lijepe za vidjeti, a ne daju ti osjećaj da si se ubio jedući ih.

    ReplyDelete
  17. predivno! podjeća me na ljeto :) nisam nikad probala ricottu, ali doći će na red :)

    ReplyDelete
  18. Hvala vam puno cure:)
    Thank you all :)

    ReplyDelete
  19. These photos are perfect. Wow. I'm stunned at the perfection and beauty of these desserts. You did a fantastic job.

    ReplyDelete
  20. odlično izgleda, a sudeći prema sastojcima i ostalom mislim da je savršeno

    ReplyDelete