Saturday, April 18, 2009

300 keksića:)

Ovaj vikend sam imala pravu malu manufakturu u svojoj kuhinjici. Naime, imala sam narudžbu od cca 200 keksića za jedan domjenak. Nitko sretniji od mene kad su keksići u pitanju....i odmah sam znala od kud početi. Bilo je bitno da su domaći, odnosno nacionalni, pa nije bilo mjesta mom kemijanju:) Mjesta u kuhinji doslovno nije bilo nigdje, na svakom slobodnom mjestu ili su stajali pečeni keksići, ili pleh spreman za pećnicu čekajući da drugi izađe van, hladnjak prepun kugli od tijesta koja se hlade, kalupići na sve strane.....najveća briga mi je bila da mi mališa u svojoj jurnjavi ne pregazi koji pleh pun keksića koji čeka daljnje dotjerivanje. U biti i nije bilo posebnih poteškoća sa tolikom količinom keksića, niti jedan keksić nije stradao:))), osim jednog pleha non plus ultra, i to mojom krivicom. Moj dragi kaže da hvala Bogu da on ili mališa to nisu napravili jer bi ih zadavila....Naime, dva pleha non plus ultra sam ostavila na podu da se suše preko noći, jer jednostavno više nigdje nije bilo mjesta, i kako se ja po noći često dižem jer sam gladna, tako sam sišla u prizemlje put hladnjaka i naravno zaboravila da su keksići na podu i zagazila točno na sredinu pleha na par njih, i to sve bi bilo ok, da se ostali nisu priljepili za moje mucaste šlape i cijela ekipa sa pleha je bila ili pod mojom nogom ili na mojoj nozi...Mrak mi je pao na oči...i ništa pola ture idući dan sam ponovila. Ostali keksići su dobro prošli:)


Prvi na popisu bili su Non plus ultra iz knjige " Slastice u Hrvata", a isti recept možete pronaći ovdje. Oduševili su me simpatičnim i dekorativnim izgledom, a pogotovo jednostavnošću. Za cca 50 komada potrebno Vam je slijedeće:


Tijesto: 280 g oštrog brašna, 250 g maslaca, 3 žumanjka, 50 g šećera, 1 vanilin šećera

Nadjev: 3 bjelanjka, 200 g šećera u prahu , marmelada od marelice za spajanje kolutića

Maslac i brašno razmrvite rukama, dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i umijesite glatko tijesto, kojeg stavite u hladnjak na sat dva. Tijesto nakon stajanja premijesite i tanko ga razvaljajte i čašicom od rakije izrezujte kolutove i slažite jedan pored drugog u pleh prekriven pek papirom.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete gustu smjesu. Slastičarskom vrećicom nanesite na svaki kolutić po malo snijega i pecite na 1800 stupnjeva 15 do 20 minuta, ali to ovisi i o pećnici, meni su se kraće pekli. Samo treba pripaziti da šaum ne potamni. Kad su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade i prosuše. Zatim na svaki kolutić nanesite malo marmelade od marelica i spojite po dva kolutića. Ja sam svoje ostavila u otvorenoj kutiji preko noći da se skroz posuše.

Drugi na popisu su bili bakini medenjaci. Bakin stari recept za medenjake ne sadrži nikakvu masnoću i radi se sa crnim brašnom. Ja sam ih davno radila sa integralnim, ali integralno brašno nije baš zahvalno za keksiće, a u kombinaciji sa bijelim to više ne bi bilo to. Sad sam imala crno brašno i učinak je potpuno drugčiji, mada su obje verzije fine.


Sastojci koji su Vam potrebni za bakine medenjake, za oko 40 komada su slijedeći:
2 jaja
1,5 dl meda što tamnijeg 5 dl crnog brašna ili integralnog
najmanju čajnu žličicu soda bikarbone
4 žlice šećera
na vrh žličice cimeta
malo soli
par kapi arome vanilije

40 polovica oraha


Jaja, med i šećer dobro izmiksati, dodati cimet i opet promiješati. Brašno prosijati sa sodom bikarbonom i dodati sol. Lagano umiješati brašno u smjesu od jaja i meda. Promiješajte, pa vlažnim rukama oblikujtekuglice veličine oraha i stavljajte na pek papir, sa malim razmakom jednu od druge.
Ako vam je smjesa premekana, (a to ćete nabolje znati ako jednu žlicu smjese stavite na pek papir i ako se počne jako preljevati i širiti), dodajte još malo brašna, ovo napominjem u slučaju da koristite integralno brašno.
Na sredinu svakog medenjaka stavite badem, orah ili lješnjak. Ako koristite integralno brašno ne zaboravite ostaviti dosta mjesta oko svakog keksića jer će se medenjaci širiti u toku pečenja. Pecite 10-tak minuta na 180 stupnjeva. Kad su pečeni, izvadite ih iz pleha, pustite da se ohlade i ukrašavajte po želji.
Po želji možete dodati muškatni orašcic ili neki drugi začin, kao i arome koje vam najviše odgovaraju. Bakin izvorni recept je "čist" dakle bez ikakvih začina i aroma, čak i bez cimeta.


Treći na redu su bili moji keksići s marmeladom, čije tijesto koristim za staklenjake, pa ponavljam recept.


Sastojci za 100 komada:
500 g brašna

250 g maslaca ili margarina
1 prašak za pecivo
sok od pola limuna
naribana korica od jednog limuna
1 jaje

200 g šećera

Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte narezani maslac ili margarin i rukama mrvite smjesu. Dodajte jaja i šećer, te limunovu koricu i sok i zamijesite glatko tijesto, stavite ga u hladnjak na pola sata. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i vadite oblike po želji i slažite na pleh obložen pek papirom. Pecite ih cca 10 minuta na 180 stupnjeva, ne smiju potamniti.


Četvrti su naravno bili Miliczini i Magdini paprenjaci:) Teško je riječima opisati okus i miris tih predobrih keksića, koji su po mom mišljenju ravni originalu, ako ne i bolji. Recept možete pronaći ovdje. Ja sam ih radila od pola smjese, ispadne ih 40 komada, ali moji kalupi za paprenjake su poprilično veliki.



I peti su legendarne vanilin kiflice na kojima sam odrasla i radim ih po maminom receptu, mada su svi recepti tu negdje....S tim kiflicama nema greške, nisam još upoznala nekoga tko ih ne voli.


Sastojci za cca 70 kiflica su slijedeći:

280 g brašna (pola oštro, pola glatko)
200 g maslaca
80 g šećera
100 g oraha
1 bjelanjak
2 vanilin šećera
šećer u prahu
Brašno, maslac, šećer orahe ili bademe, bjelanjak i vanilin šećer promiješajte i zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na sat vremena. Oblikujte male kiflice i slažite na pleh obložen pek papirom i pecite cca 10 minuta na 180 stupnjeva. Još tople uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu kutiju.


27 comments:

  1. covece... predivni su svi do jednog... pogotovo oni prvi... svaka cast...

    ReplyDelete
  2. Svaka čast! Ne znaš koji je bolji i ljepši!

    ReplyDelete
  3. Vau, 300 kekisća, a svi izgledaju savršeno!

    ReplyDelete
  4. wow these biscuits are fantastic!

    ReplyDelete
  5. jao..bas si se potrudila, svi su prelijepi......., a pogotovo mi se svidjaju non plus ultra i paprenjaci!! moram priznati da je mnei skoro najveći gušt raditi kekse od svih slastica.. ;))

    ReplyDelete
  6. svi do jednoga su perfektni, iako obični keksići u tvojoj izvedbi izgledaju nekako posebnije :) stvarno su super

    ReplyDelete
  7. ideeeš! ne znam koji su mi ljepši...svaka čast! za ovako nešto treba imati strpljenja :))

    ReplyDelete
  8. Bravo! Baš su ti svi savršeni!

    ReplyDelete
  9. Prelepi su svi. Oni prvi su zaista neobicni, nisam nikad videla takve keksice. Ostali mi svi deluju tako toplo i domacinski, svaka cast onom koje odabrao bas ove keksice a tebi potpuno skidam kapu za umesnost i strpljenje, za ovde je trebalo vremenaaaa... I svaki pod konac, neverovatno pedantno, ma, svaka cast!

    Ubi me radoznalost - koliko je vremena potrebno za da se sve ovo napravi?

    ReplyDelete
  10. hvala cure:)
    mamajac, radila sam ih u dvije veceri, prvu vecer od 18-24 h, drugu vecer od 18 do 22 h, bilo je tu i pauza, i jos sam jedan kolac napravila, ali nisu oni komplicirani pa nije potrebno previse vremena, jedino je bitno da su svi isti:)

    ReplyDelete
  11. joj kako ti zavidim :) obožavam raditi keksiće svih vrsta, a pogotovo one s kalupićima :) apsolutno svi su ti savršeni, a meni su najljepši keksići s marmeladom :)

    ReplyDelete
  12. Mashala, bas si brza, meni bi trebalo 5 dana za ovo!

    ReplyDelete
  13. Svi odreda su predivni, svaka čast! :)

    ReplyDelete
  14. imaš jednu nagradicu za preuzeti na mom blogu :DDD

    ReplyDelete
  15. All biscuits look pretty and so delicious

    ReplyDelete
  16. Neverovatno! Ja da sam se tu nasla sve bih ih smazala :)

    Ovi non plus ultra su prelepi. A za Magdine paprenjake si me bas dobro potsetila. dugo vec planiram da ih pravim.

    ReplyDelete
  17. Ja sam bila uvjerena da sam ovdje već ostavila komentar!? uglavnom tila sam reći jesam li već negdi spomenula kako si kraljica keksića?! :)))

    ReplyDelete
  18. Purtroppo non conosco la tua lingua ma i tuoi dolci sono semplicemente MERAVIGLIOSI!!!!
    Compliments

    ReplyDelete
  19. hvala cure:)
    nlo:) jesi:))) hvala ti!
    Mammazan, thanks a lot!!!

    ReplyDelete
  20. Ne mogu reci koji je keks lepsi,predivni su zaista....svaka cast!

    ReplyDelete
  21. sve je divno - i keksi i fotke, svaka čast :)

    ReplyDelete
  22. Predivne slike..to je kao "non plus ultra"...slično...svaka čast!

    ReplyDelete
  23. predivni su, svaka ti čast! ja mnogo volim ovakve kolače, pogotovo ove kiflice :)

    ReplyDelete
  24. hvala cure:)
    VZcool to i jesu non plus ultra, pise u receptu:)

    ReplyDelete
  25. Svi keksici su predivni, a kiflice su van konkurencije. I istina je, manje-vise svi imamo neki mamin recept za kiflice i s njima nikad nema greske

    ReplyDelete
  26. Ja ne znam gdje sam bila ,pa mi je sve ovo promaklo :(danas sam bas uzivala gledajuci tvoj blog !!!!:))

    ReplyDelete