Wednesday, April 01, 2009

Matijini čokoladni keksići


Sve je krenulo od slatkih zalogajčića kad je moja cool prijateljica tnova koju znam već dosta dugo i privatno rekla da bi probala iskombinirati to isto tijesto s kakaom i kad su pečeni unutra ih premazati čokoladom i poklopiti kao sendvič, za svog sina Matiju koji jako voli čokoladu, sve što je s čokoladom, preliveno čokoladom i premazano čokoladom. Kako ono tijesto ne bi baš bilo prikladno za premazivanje čokoladom, (mislila sam ih napraviti na isti način kao Slatke zalogajčiće) poprilično je prhko, a i temperatura u pećnici bi ju skroz rastopila, a i nisam znala kako bi kakao utjecao na samo tijesto, da ne bi bilo pretvrdo, ponudila sam se da joj napravim jedne posebne keksiće samo za njega. Rezultat je fantastičan, mekani keksići s kakaom koji podnose težinu jako čokoladne i mekane kreme i koje kad zagrizete ne popucaju i krema se ne razleti na sve strane. Nadam se da će Matija biti zadovoljan:)

Potrebno vam je slijedeće za tijesto za 50 keksića, odnosno 25 sendviča
250 g brašna
40 g gorkog kakaa u prahu
1 puna žlicica praška za pecivo
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 jaje
prstohvat soli


Nadjev
250 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade za kuhanje
50 g maslaca

čokolada u prahu ili kakao u prahu za posipanje

Slatko vrhnje zagrijte na laganoj vatri do točke vrenja. Čokoladu razlomite na kockice, i prelijte slatko vrhnje preko nje i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi. Stavite u hladnjak na nekoliko sati dok se smjesa ne stisne i stvrdne.

Brašno, kakao, sol i prašak za pecivo promiješajte u jednoj posudi. U drugoj pjenasto izmiksajte maslac sa šecerom, zatim dodajte jaje i sve dobro promiješajte. Malo po malo dodavajte smjesu sa brašnom, miksajte dok ne bude jednolična, i na kraju s rukama
zamijesite u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata do sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na pola cm debljine, možete i malo deblje ako želite, i modlicama po želji vadite oblike i pecite ih cca 5 do 7 minuta, ne smijete ih prepeći, moraju još biti mekani kad ih izvadite. Ostavite da se ohlade, 25 komada okrenite na suprotnu stranu, nadjev od čokolade stavite u slastičarsku vrećicu i stavljajte ga na sredinu keksića, poklopite drugim keksićem od preostalih 25 komada, lagano pritisnite i odmah stavite u hladnjak na pola sata da se krema stisne. Možete i nožem mazati nadjev, samo je bitno da ga ne stavite previše.
Po želji ih posipajte kakaom u prahu ili čokoladom u prahu.

Kreme mi je malo ostalo za oko još cca 10 keksića, tako da možete smanjiti količinu sastojaka za kremu ili malo povećati količinu sastojaka za keksiće tako da potrošite svu kremu.
Na keksić stavljajte malo nadjeva da vam ne bi iscurio sa strane kad poklopite keksić drugim keksićem i obavezno ih držite u hladnjaku, odnosno odmah ih stavite u hladnjak da se krema stisne prije konzumiranja.


9 comments:

  1. hvala ti na ovim predivnim, krasnim, prelijepim keksićima!!!! matija će biti presretan!!! velika pusa!!!!

    ReplyDelete
  2. Predivni keksici. Moj dragi se zove Mateja, mogla bih da mu ih napravim :)

    ReplyDelete
  3. Majstor si za fine keksice. Savrseni su.

    ReplyDelete
  4. tnova, nema na cemu:)
    Marija, sigurno ce biti sretan ako mu ih napravis:)))
    Hvala ti Ljiljo:)

    ReplyDelete
  5. uuu, kako bi mi sad jedan dobro došao...keksići stvarno izgledaju fantastično i idu na listu za isprobavanje! :)

    ReplyDelete
  6. ma prekrasni su ti i divna fotka..izgledaju jaaako privlačno..:D

    ReplyDelete