Saturday, April 18, 2009

Medeni keksići


Medeni, mekani i fini...Moja kolekcija keksića je nadopunjena još jednim vrlo aromatičnim i finim receptom, a što duže stoje sve su bolji i bolji..u tome i je čar keksića, da svakim danom budu sve ukusniji i ukusniji, mekši i mekši.

Sastojci za tijesto, za cca 50 keksića
180 g maslaca
140 g šećera
3 žlice meda
naribana korica od 1 limuna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
na vrh žličice sode bikarbone
1 jaje
300 g brašna
šećer u prahu


Maslac pjenasto izmiksajte pa mu dodajte šećer i zajedno dobro promiješajte. Dodajte limunovu koricu, prašak za pecivo, sodu, cimet, med i jaje, promiješajte i malo po malo
dodavajte brašno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte ju u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata.


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom. Pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice veličine oraha, i stavljajte ih na pleh, ali ostavite malo razmaka između svake. Pecite ih cca 10 minuta, ne smiju potamniti i trebaju biti mekani kad ih izvadite iz pećnice. Ostavite da se ohlade 5 minuta, pa ih još tople uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu
kutiju.

10 comments:

  1. Super izgledaju, fotke su prelepe! Moja baka je pravila divne medenjake, secam se da sam ja nesto petljala sa njom, ali od onoga sto imam zapisano nikad nisam dobila njene medenjake. Ovako napamet, recept deluje slicno, baka je stavljala mast, i obavezno malo sode bikarbone... Bas moram da probam ove tvoje medene :)

    ReplyDelete
  2. mamajac, ovo je vise nekakva moja izvedenica medenjaka, recimo samo da su medeni:) imam recept, na coolki je, od bake za prave medenjake u koje ne ide nikakva masnoca, maslac, ulje, margarin, i pravi se sa crnim brasnom..a varijacije na temu medenjaka su beskonacne, u nekim podrucjima obavezno ide ulje ili maslac, dodaju se raznorazni zacini, ali ukus svake kombinacije je fantastican.hvala ti!
    Mary, thanks:)

    ReplyDelete
  3. već sam ih vidjela na coolinariki i opet moram da kažem da su super

    ReplyDelete
  4. Kako nježne i prekrasne fotografije. Nisam veliki ljubitelj suhih keksića ali medenjake nikad ne odbijem. :) Bilježim i ovaj recept. :)

    ReplyDelete
  5. Prekrasni keksići! Kod tebe sve izgleda tako nježno prhko, fino i jako ukusno !!

    ReplyDelete
  6. Savršeno, baš sam odlučila baciti se na pravljenje keksića tako da će ovaj recept dobro doći!

    ReplyDelete