Friday, April 03, 2009

Rižoto sa šparogama i račićima (škampićima)


Jedva sam dočekala svježe šparoge, volimo ih na sve načine, u rižotima, juhama, polpetama, tjesteninama, umacima.....Preko zime kupujem konzervirane šparoge, mada niti one nisu loše, svježe su ipak svježe..Curry je takodjer naš omiljeni začin, moj pogotovo i savršeno se uklopio u ovo jelo. Potrebno Vam je slijedeće za 2 osobe:

200 g riže
250 g račića ili repova škampa
2 žlice maslinovog ulja
1 žlicica curry
200 g šparoga
1 crvena paprika
sol, svježe mljeveni crni papar, mljevena chilli papričica, vegeta
1 dl bijelog vina
4 listića bosiljka

Šparoge oprati, srezati im tvrdi dio i staviti u posudu u kojoj je kipuća voda, malo soli i mala žličica maslaca. Staviti ih tako da im vrhovi budu prema gore i tako ih kuhati 10-tak minuta. Iscijedite ih, narežite na komadiće i stavite sa strane. Ako koristite šparoge iz konzerve odnosno staklenke samo ih isperite hladnom vodom i narežite na komadiće.
Rižu skuhajte u slanoj vodi, procijedite i stavite sa strane.
Račiće ili repove škampa kratko popržite na maslinovom ulju, začinite paprom, vegetom, solju i malo mljevene chilli papričice i na kraju umiješajte curry. Promiješajte pa dodajte na komadiće narezane šparoge i papriku te zalijte bijelim vinom. Ostavite na laganoj vatri 10 tak minuta pa dodajte rižu i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte bosiljak kojeg ste sitno nakosali. Rižoto poslužite topao uz zelenu salatu.

7 comments:

  1. prelijepo!!! jako volim sve što napraviš!!!!

    ReplyDelete
  2. jao ovo je odlično, curry i meni omiljeni začin, a šparoge da ne govorim...ovo ćemo isprobati obavezno...:))

    ReplyDelete
  3. prekrasno! šparoge obožavam i ja :)

    ReplyDelete
  4. su rijetko u mojim receptima, tu kod mene su dosta skupe te ih rijetko kad kupim

    ReplyDelete
  5. Prekrasno!!! Pogledala sam većinu slika i recepata - i ne znam koji mi je ljepši od kojeg!! Zaista, prekrasno!!
    pusa

    ReplyDelete