Wednesday, September 09, 2009

Macarons


English version below
Prošao je popriličan broj dana od mog zadnjeg posta, a razlog tome je između svega ostalog i lijenost koja je odigrala i najveću ulogu:), a onda sve ostalo. Sad je stvarno krajnje vrijeme da se malo pokrenem, jer receptići stoje i ne žele se sami napisati....joj, kad bi se barem sami napisali:)

Ovi mali ljepotani su mi zapeli za oko čim sam ih ugledala po drugim blogovima, a i oduzimali dah po slastičarnicama Francuske i Belgije, što izgledom, što cijenom koja je vrtoglavo visoka. Kad sam ih napravila, cijena mi se već činila malo razumljivija:)) Oduševljavaju svojim izgledom i okusom, raznim kombinacijama boja i kremica i od tada bi ih radila svaki dan.
Moram priznati da sam bila malo skeptična, nisam se nadala da će mi uspjeti iz prvog pokušaja, ali dobro sam proučila fantastičan blog Tartalette koja je prava riznica savjeta što se tiče Macaronsa i dobro naoružana savjetima krenula na svoje prve Macaronse. Jako su mi dobro došli i Monikini savjeti, i odmah sam je se sjetila kako je napisala da nije bilo većeg zadovoljstva nego kad ih je vidjela kako rastu u pećnici. A tu su i predivni Macaronsi sa bloga Da mi je nesto slatko.
Upravo tako sam se i ja osjećala, sreći nije bilo kraja, euforija na sve strane....neke sitnice tako razvesele čovjeka...nevjerojatno...pogotovo i zato jer niti jedan macarons nije završio u smeću, dakle svi do zadnjega su uspjeli, čak nisam imala problema niti s odljepljivanjem s pek papira, kad su se malo ohladili samo sam ih podigla.
Vrlo je važno držati se se svih tzv. pravila, dakle jaja moraju odstajati 24 sata prije upotrebe, dakle odvojite ih od žumanjaka i pospremite u posudicu s poklopcem. Bademi moraju biti jako fino samljeveni, a šećer u prahu dobro prosijan. Bjelanjke ne smijete jako izmiksati, dakle smjesa ne smije biti prečvrsta, kristal šećer se dodaje postepeno, a smjesu sa šećerom u prahu i bademima sam dodala odjednom i jakim pokretima ruke miješala smjesu da razbijem mjehuriće zraka, zatim sam lagano miješala da dobijem kompaktnu smjesu koja izgleda kao lava. Na kraju, ako želite doda se boja, ja sam u ovom slučaju dodala malo manje od velike žlice crvene boje. Kad ih stavite na pek papir, obavezno ih ostavite da odstoje sat vremena i zatim ih pecite 15 do 20 minuta. Kad se ohlade, punite ih kremom po želji.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

I was very lazy last couple of months, there is no excuse:) but now it`s really time do do something on this blog. I wish that these recipes could write themselves:)
These beautiful, cute and gorgeus macarons took my breath away when I saw them on other blogs, especially in patisseries all over the France and Belgium. Price for one kilo is very, very high, but when I made them, I realized why :) You can colour them, you can fill them with your favourite cream, they can be very nice gift.
I was afraid that I`m gonna fail the first time, but I found all information I needed on beautiful blog Tartalette. There you can find everything you need and all kinds of macarons.
Monika`s post on blog Sweet Sensation is also full of excellent advises, so is Da mi je nesto slatko.
Oh, how happy I was, when I saw how perfect they were...There were absolutely no problems in preparations, each of them was perfect, I had no problem with sticking, no problems with batch...
For perfect macarons is very important to separate egg whites 24 hours before preparation and keep them at room temperature, and do not overbeat the meringue. Almonds must be finely chopped, sift powder sugar twice if needed. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that flows like lava. If you wish, mix some colour in batter, let them stand for one hour and bake them for 15-20 minutes, let them cool and fill with cream.

21 comments:

  1. Jasenka, I love your macarons and the pictures are just perfect :) Best regards :)

    ReplyDelete
  2. Ja jos skupljam hrabrost za ove kolacice... tebi su ispali savrseno a fotke su me skroz naskroz ostavile bez daha... PRELEPO...

    ReplyDelete
  3. Prekrasni su , a slike fantastične !!

    ReplyDelete
  4. jeee, drago mi je da se polako vraćaš u formu :) prekrasno su ti ispali... stvarno si prava majstorica ako su ti uspjeli otprve... ja isto čekam neku prigodu da ih probam... volim ovakve "komplicirane stvarčice"

    ReplyDelete
  5. Jako fino, stvarno si pravi majstor!

    ReplyDelete
  6. Ja ih imam u par knjiga i par verzija,
    nikako da uhvatim vremena ;(
    Jasenka, ovi tvoji krasno izgledaju,
    slike odlicne....
    skrooooz finoooo ;))

    ReplyDelete
  7. Drago mi je da si opet tu, veselim se tvojim receptićima koji nikako da se sami napišu:)))
    Kolačići su prekrasni. Nisam nikad radila tako nešto. Možda se odvažim:)

    ReplyDelete
  8. Šmrc :(!
    Radila sam ih i imala totalni fijasko, sve što je moglo poći krivo taj dan je pošlo krivo. Sad će brzo biti godinu dana od tog neslavnog pokušaja pa skupljam hrabrosti za reprizu! :)
    I ja sam se držala svih pravila za njihovu izradu ali jednostavno to nije bio moj dan. :)
    Tvoji izgledaju čarobno i jako ti zavidim na odličnom rezultatu.
    Moj jad i čemer možeš vidjeti ovdje, naravno, ako te zanima! :)

    ReplyDelete
  9. Super su,trbami samo vremena !!!slike su pre,prelijepe ...joj sto volim da si pocela pisati !!!:)))

    ReplyDelete
  10. Dobro došla natrag! Prekrasni su, a ja još nisam skupila hrabrosti za njih!

    ReplyDelete
  11. Joj Jasneka, stavljas me na slatke muke.
    Savrseno si ih napravila, ja jos uvek skupljam hrabrost za njih.
    Slatkisi su mi u narednih mesec-dva zabranjeno voce, pa mi ostaje samo da uzivam u tvojim prelepim fotografijama.

    ReplyDelete
  12. Nemam ti što srugo reći nego da su savršeni! ;)))

    ReplyDelete
  13. A što još reći što nije rečeno? Sve je savršeno!

    ReplyDelete
  14. fenomenalni su! baš mi je drago da nisi imala poteškoća s njima :) i ja sam se nešto ulijenila u zadnje vrijeme, ali eto, konačno sam počela pisati zaostale recepte...između ostalog i ja imam još jedan recept za macaronse koji čeka svoj red :)

    ReplyDelete
  15. Absolutely delicious and fantastic! Thanks and for goods advise of preparation. Kisses!

    ReplyDelete
  16. Prelepo kao i uvek, obožavam tvoje fotografije

    ReplyDelete
  17. necu se smiriti dok ih ne napravim..:))))

    ReplyDelete