Sunday, September 20, 2009

Zrna kave/Coffee beans

English version below
Već sam isprobala dosta recepata od Mignonne (neke i više puta) i sa svakim sam bila prezadovoljna. Nema šanse da ne uspije, a o okusu i dekorativnosti ne moram niti pričati. Recepti su bez greške, jako lijepo objašnjeni i prezentirani. Zrna kave su mi odavno zapela za oko, i nikako da ih napravim. Kad ne bi trebalo svako malo zrno posebno prekriti glazurom od čokolade, možda tada bih ih već odavno napravila:))) Prefinog su okusa, jednostavni za napraviti i jako dekorativni. Potrebno vam je slijedeće:

250 g šećera
0,75dl vode
125 g margarina/maslaca
100 g mljevenih oraha
100 g mljevenih keksa
80 g čokolade
1-2 žličice mljevene kave


Glazura
100 g čokolade
3 žlice ulja
Skuhati sirup od šećera i malo vode i kuhati ga 3-4 minute. Maknuti sa vatre, dodati margarin ili maslac i miješati dok se na rastopi. Zatim dodati mljevene orahe i kekse, čokoladu i kavu, sve lijepo izjednačiti. Kad se smjesa ohladi, oblikovati male kuglice, i u svaku utisnuti čačkalicom otisak po sredini, da se dobije oblik zrna kave. Dobro rashladiti, pa spuštati u glazuru od rastopljene čokolade, vaditi žličicom, ponovo prevući čačkalicom otisak na istom mjestu, i staviti na celofan dok se glazura ne stisne. Gotova zrna kave staviti u male papirnate košarice.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Coffee beans (origin recipe)
250 g sugar
0,75 dl water
125 g butter
100 g finely ground walnuts
100 g finely ground cookies
80 g dark chocolate (melted)
1-2 teaspoons instant coffee

Glaze
100 g dark chocolate
3 tablespoons oil

Combine sugar and water in a saucepan over medium heat, and stir until the sugar dissolves, for about 4 minutes. Remove the saucepan from the heat, add butter and stir until melted. Add ground walnuts, cookies, chocolate and coffee and stir well. Let the mixture cool. Form small balls and press toothpick in the centre of each, to get that coffee bean shape. In a saucepan over low heat, heat chocolate and oil, until melted and smooth. Dip each bean into melted chocolate glaze, press again toothpick in the centre of each bean and let them cool.

18 comments:

  1. Što reći nego prekrasno. Pohvale i Mignonne, na super receptu, a i tebi na trudu da nam pokažeš kako su ispali u tvojoj režiji. Vjerujem jednako dobro kao i ove fotke. Super!

    ReplyDelete
  2. Baš lepo izgledaju. Videla sam ovaj recept skoro u nekom časopisu i baš mi je zapao za oko.
    Ti si ovo super napravila.

    ReplyDelete
  3. Wow, kako si ih lepo napravila. Mi ih u kuci obozavamo, a posebno moj dragi ;))
    Divne su ti slicice :)

    ReplyDelete
  4. vidjela sam da su mnogi već isprobali ova zrna kave, ali tvoja izvedba je svakako među najljepšima :) savršeno!

    ReplyDelete
  5. Savršeno si to odradila! Fotke su predivne.

    ReplyDelete
  6. bez teksta...i praline i fotke su fenomenalne...al ono, wow! :) i ja inače već dugo planiram napraviti ova zrna kave ali nikako da dođu na red...isprobala sam do sad dosta ovakvih pralina od mignonne i sve su me osuševile :)

    ReplyDelete
  7. They look so lovey and inviting!

    ReplyDelete
  8. hvala cure! ja sam jako zadovoljna, pogotovo okusom..ipak je mignonncica kraljica malih slatkih delicija:)))

    ReplyDelete
  9. Jednom sam ih jela, netko ih radio baš po njezinom receptu i bile su izvrsne. Moram ti šapnuti da tvoje ipak izgledaju 200 puta bolje od tih koje sam probala. ;)

    ReplyDelete
  10. ..i ja ostajem bez teksta,ponovo sam se vratila,jer sam prvi puta samo gledala...predivno je !!!!!

    ReplyDelete
  11. bas ti prekrasno izgledaju, dodje mi da odmah zasučem rukave :)

    ReplyDelete
  12. Ovo sam i ja pravila i bas su mi se svideli! Super su fotke!

    ReplyDelete
  13. Šta reći o Lani i njenim minijaturama, već savršenstvo.
    Tvoja zrna kafe takođe izgledaju savršeno,a slikice su sve do jedne prelepe :))

    ReplyDelete
  14. Prelepe fotke a i zrna kafe su super!

    ReplyDelete