Friday, October 02, 2009

Kandirani djumbir i napitak od djumbira/Candied ginger and ginger ale

ENGLISH VERSION BELOW
Djumbir je jedna od mojih omiljenih namirnica. Volim njegov okus, miris, volim ga u desertima, u slanim jelima, pićima, a vrlo često ga stavim i u kavu, dok su keksići s njim moj glavni favorit. A ginger ale jednostavno obožavam, to je jedino gazirano piće koje pijem i puna mi je garaža limenki ginger ale-a. Listajući knjigu Davida Lebovitza naišla sam na recept za kandirani djumbir i za napitak sa djumbirom, malo sam ga prilagodila i oduševila se. Ponajprije s napitkom koji je skoro pa identičan onom kupovnom, zapravo još je i bolji jer je intenzivniji okus, a zatim sa kandiranim djumbirom koji je definitivno isti kao i kupovni. Ljekovitost djumbira je već opće poznata stvar, pa krenimo na recept. Potrebno vam je:

250 g svježeg i oguljenog djumbira
400 g šećera
500 ml vode
prstohvat soli
šećer za uvaljati komadiće djumbira
Djumbir narežite na što tanje listiće. U posudu na srednju vatru stavite šećer i vodu, i miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte komadiće djumbira i kuhajte na srednjoj vatri sat vremena. Kad je kuhan, malo ga posušite na kuhinjskom ručniku i uvaljajte u kristalni šećer. Otresite višak šećera i poslažite na pek papir jedan pored drugoga da se suše, nekoliko sati ili preko noći. Ostatak šećera možete upotrijebiti za razna tijesta, sladolede ili razne frostinge. Kandirani komadići djumbira mogu stajati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Sirup ostavite da se ohladi i pospremite ga u hladnjak. Za ovaj fantastičan napitak (ginger ale) pomiješajte malo dobivenog sirupa sa mineralnom vodom ili sodom, dodajte limetu i ukrasite po želji.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
CANDIED GINGER AND GINGER ALE
Ingredients:

250 g fresh ginger peeled
400 g granulated sugar
500 ml water
extra sugar for coating the ginger pieces

Slice the ginger as thinly as possible. In a medium saucepan, combine the sugar and the water over medium heat, stirring until the sugar is dissolved. Add the ginger pieces. Simmer over medium heat for 1 hour. When the ginger is done, toss the drained ginger pieces in the sugar, shake off excess sugar and spread them out. The sugar can be reused in a batter or ice cream base, or in some frosting. Let dry for several hours, or overnight. Let the ginger syrup cool, then refrigerate. The pieces can be stored at room temperature for a few months. For ginger ale pour in some sparkling water and lime.

26 comments:

  1. Fotke su ti prekrasne. Jedan moj poznanik, Amerikanac, stalno je pričao o "ginger ale", sada vidim o čemu se radi.
    Kandirani đumbir mi je super, često se traži u receptima, a na našem tržištu,se ne može naći pakiran.

    ReplyDelete
  2. Uf, ne znam... Izgleda mnogo dobro, al ja sam navikla na djumbir u slanim jelima i nikako da se nateram da ga probam i u slatkoj verziji.

    ReplyDelete
  3. Moja mama ovo obošava,ona je često u USA i ovo je tamo in piće!Divne fotkice,probaće se!

    ReplyDelete
  4. Savršeno, jedan sličan recept za piće od đumbira sam pronašla u svojoj novoj indijskoj kuharici, a i ovaj tvoj zvuči jako dobro.
    Kandirani đumbir nisam nikad probala i ne mogu zamisliti kakvog je okusa!Čula sam dosta oprečna mišljenja o tome. :)
    Fotke su ti P-R-E-D-I-V-N-E! :)

    ReplyDelete
  5. oduševljena sam ovim postom...odavno čitam o kandiranom đumbiru a nigde ga nemogu kupiti... imam svežeg u frižideru i obavezno ovo probam jer zvuči jako zanimljivo... ukus baš ne mogu da pretpostavim ali zato sigurno pravim...a i piće... ma super
    a fotke su tako sveže i predivne da nemam reči...

    ReplyDelete
  6. već dugo tražim kandirani đumbir i kod nas ga nažalost nema za kupiti...i nije mi nikad palo na pamet da ga sama napravim, ali sad definitivno hoću! obožavam ga, a vjerujem da će mi se svidjeti i sok. fotke su ti draga fenomenalne!! :)

    ReplyDelete
  7. hvala cure:)
    cosmo, istina, ginger ale je jako popularan u Americi, a na nasem trzistu, a niti ovdje kod mene ga nema za kupiti, nego ga kupujem u americkoj trgovini, dok kandiran djumbir kupujem u indijskim trgovinama, u zagrebu ga nisam nikad vidjela. ovi homemade pripavci stoje rame uz rame onim kupovnim, zapravo jos su i bolji.
    palachinka, moras probati, koliko je dobar u slanim jelima, toliko je dobar i u slatkim, gdje je meni jos i vise zastupljen.
    Andrea, ako volis spicy okus, sigurna sam da ce ti se svidjeti.
    Hvala Vera, probaj, neces pozaliti:)
    Maslinka:) bas mi je drago:)
    Monika:))), hvala ti:)Biti ce mi jako drago ako vam se svidi!

    ReplyDelete
  8. sad sam htela praviti ali me interesuje da li treba dodavati još vode jer ako se kuva sat vremena zar ne ispari... možda je pitanje i glupo ali ajde molim te objasni mi pa da se bacim na posao :)

    ReplyDelete
  9. maslinka, ne treba dodavati vode, smanji malo vatru i tako nek se kuha, tu i tamo pogledaj i malo promijesaj ako koji ispliva gore i to je to:)malo ce ispariti, ali tako i treba da bi se dobio gusti sirup.

    ReplyDelete
  10. probala sam đumbir u kombinaciji sa šećerom i nikako mi se nije svidio... ali zato u raznoraznim marinadicama za meso mi je super! :) fotke su predivne... uh divota!

    ReplyDelete
  11. Fotke su ti mrak draga moja. Ja volim djumbir, podjednako su mi dobre slane i slatke verzije, a preliven gorkom cokoladom mi je slaba tacka. Jako si ovo dobro uradila.

    ReplyDelete
  12. obozavam djumbir, ja sam dosad ovde kupovala kandirani, a tako je jednostavno napraviti ga..hvala ti ;):*
    inace, ljepsi mi je u slatkim nego u slanim jelima :D

    ReplyDelete
  13. Morat ću ovo probati, inače koristim djumbir kao začin, nisam još radila sa svježim djumbirom.

    ReplyDelete
  14. hvala cure:)))
    montenegrice, jako mi je drago da si navratila:)))

    ReplyDelete
  15. Ovo svakako moram probati. A, slike su famozne!

    ReplyDelete
  16. Cure, evo u nadi da ću nekome pomoći kandiranog đumbira ima za kupiti u Zagrebu u Intersparu 100%, a navodno ga ima i na tržnici na Kvatriću.
    Nedavno se kod nas pojavio i giger ale proizvođača Bundaberg. :)

    ReplyDelete
  17. Ovaj napitak mi je baš zanimljiv.
    Ako nekoga zanima, kandiranog đumbira ima u Zagrebu na tržnici Kvatrić, a i na tržnici Dolac (u donjem dijelu, na štandovima gdje se prodaje suho voće:)

    ReplyDelete
  18. Evo se kuva, javim kad bude gotov :)))

    ReplyDelete
  19. "http://montenegrogirl.coolinarika.com/slike/prikazi/252273vo ga :D":http://montenegrogirl.coolinarika.com/slike/prikazi/252273, savresno je kao i sve tvoje "line", mirise citava kuhinja, predivno je, sad vise ne moram da kupujem, pusa :*

    ReplyDelete
  20. joj, kako si me razveselila, bas mi je drago da si ga probala i da ti se svidja, hvala ti draga:))

    ReplyDelete
  21. predivno izgleda napitak! :) ali nigdje u blizini ne mogu pronaći kandirani đumbir..gdje ga nabavljate?

    ReplyDelete
  22. hvala puno :)
    kandirani djumbir radim po gore navedenom receptu, a mislim da ga ima za kupiti u ovim vecim trgovackim centrima tipa Interspar, ali nsiam sigurna :)

    ReplyDelete
  23. Lijeni Bosanac pita
    A jel moze djumbir da se roka nako uzivo bez da se priprema. Recimo uzmes korijen pa cuclas. Mislim probo sam al je zesci od rakije. Ubi ba. Jel neko probo da ga jede nako ako je muskarac posto ovde vidim samo zene djumbiraju. I jel mu sta bilo otog ?

    ReplyDelete
  24. Još kad bi se recept mogao isprintati
    bilo bi to savršeno.

    ReplyDelete