Wednesday, December 09, 2009

Sok od jabuke i mrkve / Apple and carrot juice

ENGLISH VERSION BELOW
Ova vitaminska bomba je moja skromna ulaznica za ovomjesečni krug igrice Ajme, koliko nas je. Temu jabuke, izabrala je Andrea sa bloga Shangri La Food. Jabuke volim(o), više u kolačima nego svježe, (pita mi je jedna od najdražih, kao i kombinacija cimeta i jabuka u svim varijantama)i nije mogla biti izabrana bolja tema, samo što ja u zadnjih dana nemam apsolutno nikakvu potrebu niti poriv uključiti pećnicu ili mikser, zapravo klonim ih se na veliko:). Ali, do kraja mjeseca ima još dosta dana, pa se toplo nadam da će iskrsnuti još jedan recept sa jabukama. Sjećam se kad sam bila klinka da bih uvijek popila sav sok koji je mama iscijedila od jabuka kad bi radila pitu ili savijaču. Taj sok mi je nešto najdraže i uvijek me vrati u mirišljavu maminu kuhinju, pretrpanu kolačima. Rijetko, zapravo nikada ne pijemo kupovne sokove i kod kuće ga imamo samo za goste, ali vrlo često napravim homemade varijantu od ostatka nepojedenog voća, bez nepotrebnog dodavanja šećera. Tako je i ovaj sok nastao od iscijeđenih jabuka za savijaču, a u nedostatku svježih jabuka uvijek možete upotrijebiti sok od jabuke, ali to onda više i nije baš to.

Za 500 ml soka potrebno vam je:
3 mrkve
sok od 6 jabuka
sok od 4 narandže

Skuhajte mrkvu u malo vode i ohladite. Jabuke ogulite, naribajte i ostavite da odstoje 15 minuta dok ne postanu smeđe boje, pa iscijedite iz njih sav sok. Isto tako iscijedite i narandže,pa procijedite sok. Mrkvu smiksajte u multipraktiku ili blenderu, dodajte sok od jabuke i narandže i miksajte dok se sve ne izjednači. Stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
APPLE AND CARROT JUICE (for 500 ml)
3 carrots, peeled
juice of 6 apples

juice of 4 oranges

In a saucepan cook carrots and let cool. Peel and grate the apples, let them stand for 15 minutes to turn brown, then remove the juice by squeezing the grated apples by hand. Squeeze oranges and strain juice to separate any pulp that may have gotten into the juice. Transfer carrots to blender container ( food processor) and mix. Add apple and orange juice. Blend until juice is smooth. Chill before serving.

23 comments:

  1. such an interesting recipe! never heard of it! great photos, as usually!

    ReplyDelete
  2. Možeš ti ovo nazivat skromnom ulaznicom koliko god hoćeš ali ovo nikako nije skromno. :) :)
    Ovo je pravo bogatstvo okusa. :)
    Obožavam kašaste (bebi - kako ih ja zovem) sokove i ovo mora biti jako fino.
    A fotke ne treba ni komentirati, izvanredne su! :)

    ReplyDelete
  3. mmmm, sok od jabuke s narancom i mrkvom.:) ne bih imala nista protiv da mi ga netko posluzi za dorucak.
    znas, svako jutro pogledam postove na blog listi s desne strane na mom blogu i ponekad od tvog bloga pomislim da je monchin i obrnuto. najprije vidim fotke koje su vam u gotovo istom stilu a onda sweet pa stanem nekoliko sekundi i tek onda znam o kojoj se od vas radi.:)

    ReplyDelete
  4. Jako fino. Često znam raditi smoothie, nešto slično kao ovo samo gušće i s puno više različitog voća ovisno o zalihama :)

    ReplyDelete
  5. skromno? meni je sok savršen.. što bi dala jutros da mi ga netko stavi na stol :)

    ReplyDelete
  6. Mary, Eoc thanks:)
    Ina thank you, that`s what I do with the apple juice when I make apple strudel:)
    Andrea, hvala ti, i ja volim baby sokove:)
    Snjezana hvala ti, meni su Monikine slike predivne u svakom pogledu, od kvalitete do stylinga pa do kompozicije, ali mislim da sam ja daleko iza nje sto se svega tice, a pogotovo kvalitete i stylinga, sto se moze primjetiti na mojim dosadasnjim slikama gdje je svaka na svoju stranu drugacija. Ali ucim jos, bilo bi jednostavije okinuti sliku da je sva hrana iste boje:)) A Moniki i Darku hvala za sve smjernice sto se tice fotica i fotografije:)
    Jubistacha, Shangri, hvala vam:)

    ReplyDelete
  7. Pravim skoro identičan sok,i jedan mi je od omiljenih.Tako divno izgleda ovako ufotografiran.Odlična ulaznica za Ajme....

    ReplyDelete
  8. Sve pohvale za izuzetnu kombinaciju. Ne oamtim kada sam zadnji put kupila sok za moju obitelj. Meni svi ti sokovi imaju previše dodatnog šećeraa, svjež sok, ništa bolje...
    Ali, hajde Jasenka, ja se još uvijek nadam vidjeti Dutch Apple Pie u tvojoj varijanti, a posebno što voliš pite od jabuka.
    BTW , kao i Snježana i ja ponekad pomiješam tvoj i Monikin blog (posebno kada sam imala i sličice uz naziv novog sadržaja). Ne samo da imate sličan stil u fotkanju i da pišete dvojezično, već su vam i nazivi slični, sweet sensation-sweet corner. Obje u svakom slučaju zaslužujete pohvale za odlične blogove.

    ReplyDelete
  9. Nije ovo skromna ulaznica već lijepa , prava ulaznica. Sok je odličan ! Fotkice naravno prekrasne. Ja sam također ljubitelj ovog soka i nekada sam ga svako jutro radila, 1 jabuka, 1 mrkva, 1 naranča i spremna za novi dan. Odjednom sam prestala, ne znam zašto, mislim da je vrijeme da obnovim tu staru dobru naviku :-)

    ReplyDelete
  10. Jasenka molim te, molim te napravi neki oblik indexa recepata da te lakše možemo istraživati! ;) ;)

    Sorry na ovom komentaru koji nema veze s postom. :)

    ReplyDelete
  11. Čuj skromno :)

    Ne, ne, ovo je predivno i fotke za ponos!

    ReplyDelete
  12. Prekrasan sok! Da mi ga bar netko hoće radit svako jutro! :)
    Slažem se s Andreom, index ti treba. :) Iako sam ja jučer-prekjučer i ovak pregledavala, od zadnjeg do prvog posta. :)

    ReplyDelete
  13. divne fotografije, sok ovako hranjiv i pun vlakana i vitamina obožavam, vidiš, iznenadila me kuhana mrkva u soku i to mi je novitet i jako mi se sviđa kao ideja! :)))

    p.s.:što se tiče soka od jabuke koji ostane od savijače, heh vidim to svi rade :)) jer je baš baš gušt kad ga onako puno ostane od naribanih jabučica.:)))

    ReplyDelete
  14. ovaj sokić mi izgleda fenomenalno i ne bih se bunila pita ga svako jutro, mislim da bi mi uljepšao dan :) hvala za labelse, i meni su uvijek falili za lakše pretraživanje jer tvoj blog uvijek otvaram kad trebam neku provjereno dobru torticu :)

    ReplyDelete
  15. hvala Vera:)
    Selma, hvala ti za pohvale:), a ja se toplo nadam da cu napraviti Dutch apple pie, moram:))Branka hvala ti, i ja tako rijetko koristim namirnice koje su mi nadohvat ruke, da je to bas zalosno:(
    Marija, hvala ti:)))
    Andrea, Vali, Josipa, evo nadam se da ce ovi labelsi pomoci dok ne uvedem neke osnovne kategorije (cim uhvatim vremena:))
    Marigold, bas mi je drago da ti se svidja, a to sa jabukama vjerojatno svi radimo na ovim prostorima:))

    ReplyDelete
  16. Fantasticno zvuci i izgleda. Dok smo bili djeca mama bi nam pravila slican sok (mrkva i jabuka).Uvijek bi nestao u vrlo kratkom vremenu.

    ReplyDelete
  17. Bas mi se svidja sokic.
    Fokte su ti divne, uvek me ostave bez daha. Meni imaju tvoj pecat, mogu uvek da prepoznam tvoju slicicu :)

    ReplyDelete
  18. Koja boja!
    Prekrasno! I recept i fotkice!

    ReplyDelete
  19. super, jako mi se svidja sto za ovo ne treba sokovnik! :)

    ReplyDelete
  20. I ja cesto muckakm raznorazne sokice. Ovakvu kombinaciju jos nisam probala, ja obicno mrkvu kombinujem sa jabukom i kruskom, ali nikada ju predhodno nisam skuvala.
    Napravila, popilo se i svi zadovoljni :-)
    Nisam cjedila sok od jabuke nego sam stavila sve. Bio je gusci i zdraviji :-)
    http://ratatouille.coolinarika.com/slike/prikazi/258439

    ReplyDelete