Tuesday, October 18, 2011

Juha od pečene bundeve, kokosovog mlijeka i chilli papričica/Roast pumpkin, coconut and chilli soup

Scroll down for English
Roast pumpkin, coconut and chilli soup

Već sam u prošlom postu pisala o bundevi i koliko se često nalazi na našem jelovniku. U zadnjih nekoliko dana je svakodnevno na našem stolu, bilo u juhama, salati, rižotu ili tjestenini. Ovaj recept je prezet sa stranice Donal Skehan, i moram priznati da je ova jedna od najboljih juha od bundeve koje sam do sada radila. Ja sam napravila samo sitne izmjene, umjesto ulja uljane repice koristila sam maslinovo ulje i umjesto povrtnog temeljca koristila sam goveđi temeljac. Ovdje definitivno vrijedi ona "manje je više". Toplo prepručujem da probate ovu juhicu i da do maksimuma iskoristite sve bundeve koje vam dođu pod ruke ovu jesen i zimu.
Veza
Roast pumpkin, coconut and chilli soup

1kg bundeve oguljene i narezane na komade
1 žlica otopljenog maslaca
2 žlice ulja uljane repice
nekoliko grančica timijana
2 luka, nasjeckana na komadiće
2 žličice sušenih komadića chillija
400 g kokosovog mlijeka (1 limenka)
pola litre povrtnog temeljca
morska sol
papar u zrnu

Roast pumpkin, coconut and chilli soup

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Koštice od bundeve očistite, posušite i stavite ih na pleh koji ste premazali sa otopljenim maslacom i prepecite ih nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici, ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Narezane komade bundeve prelijte sa uljem, posipajte sa soli i paprom i stavite u pećnicu zajedno sa grančicama timijana. Pecite 45 minuta.
U većoj posudi dinstajte luk na ulju dok ne omekša, dodajte čili i kuhajte još minutu.
Timijan maknite, a bundevu, kokosovo mlijeko i povrtni temeljac stavite u posudu sa lukom, zakuhajte i ostavite da kuha još 5 minuta. Sa štapnim miserom dobro izmiksajte juhu i po želji dodajte još vode ili povrtnog temeljca. Začinite sa soli i paprom. Poslužite sa prepečenim košticama i komadićima suhog čilija.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Roasted pumpkin, coconut and chilli soup (origin recipe here)
adapted from Donal Skehan

1kg of pumpkin, peeled and chopped into rough chunks
1 tablespoon of melted butter
2 tablespoons of rapeseed oil
A few sprigs of thyme
2 red onions, roughly chopped
2 teaspoons of red chilli flakes
1 x 400g tin of coconut milk
1/2 litre of vegetable stock
Sea salt and ground black pepper

Preheat the oven to 220˚C.While you prepare the pumpkin, scrape out the seeds, clean them in a colander with cold water and then dry the in a tea towel. Pop the seeds in a roasting tray tossed with a little melted butter and roast in the oven until toasted. Remove and set aside.Tumble the pumpkin into a roasting tin with the thyme and toss in a little oil. Season with sea salt and ground black pepper and pop in the oven to roast for 45 minutes or until the edges are slightly charred and tender when pierced with a fork.In a large pot, heat a drop of oil and fry the onions until they are soft. Stir through the chilli flakes and fry for a further minute.Discard the thyme and add the roast pumpkin to the pot, along with the coconut milk and vegetable stock. Bring to the boil and simmer for 5 minutes.Using a hand blender, whizz the soup until you have a velvety smooth consistency. You may need to add more stock or boiling water to get the right consistency. Add sea salt and ground black pepper and check the seasoning.Serve the soup in warm bowls with a sprinkle of chilli flakes and toasted pumpkin seeds.

31 comments:

  1. juha je fenomenalna, ali fotke...fotke su me totalno očarale! baš zrače nekom posebnom toplom atmosferom, predivno. daj mi otkrij tajnu, gdje si kupila ove lonce bakrene? ubila bih za njih! :)

    ReplyDelete
  2. Hvala Monchi:) Kupila sam ih u Nizozemskoj na buvljacima po euro, dva maksimalno:)) Imam te u vidu ako opet gdje nabasam na njih:)

    ReplyDelete
  3. Da, da prelepa atmosfera na prelepim fotkama sa prefinom čorbicom... baš super zvuči i probaće se sigurno :)

    ReplyDelete
  4. Predivna juha, i ja imam brdo zapisanih tikvastih juha, ali ovu ću napravit sigurno već ovaj tjedan, pečene bundeve se kod mene nađe u frižideru skoro svaki dan. Ali fotke ću nočas sanjat.

    ReplyDelete
  5. ovo moram probati! Sutra pnonovo idem po bundevu (uvijek kupujem jednu po jednu, nikad nekoliko komada, ne znam ni sama zašto), juha je fantastična, volim kokosovo mlijeko u umacima, vjerujem da se s bundevom odlično slaže. Fotke su ti prekrasne.

    ReplyDelete
  6. Ovako slicno pravim tako sto i ja obavezno przim bundevu..a kokosovo mleko ili mileram ili malo jogurta je odlicna ideja :)

    ReplyDelete
  7. Srecna sam sto kod mene ima kupiti bundeve tokom cijele godine :-) Corbica izgleda fantasticno. Prelijepe slike, prelijepe...

    ReplyDelete
  8. Many delicious recipes and stunning photos! :)

    ReplyDelete
  9. Odlična i fina krem juha a iako kad je bundeva pečena imam osjećaj da dobije juha puniji okus.

    ReplyDelete
  10. Jako lijepo, ja ću izostaviti čili papričicu ;)

    ReplyDelete
  11. Juhu od bundeve radim, ali bez kokosovg mlijeka. Baš me zanima kakvog je okusa tvoja juha, a izgleda predivno i atmosfera na fotkama je taman pogođena uz jelo. Super!

    ReplyDelete
  12. Krasne fotke . Baš me zanima okus juhe od bundeve sa kokosovim mlijekom. Sigurno ću isprobati.

    ReplyDelete
  13. Ovo moram probati samo da se dočepam tikve! Slike su božanstvene, mogu misliti onda kako je juha fenomenalna!

    ReplyDelete
  14. Hvala cure, nadam se da ce vam se svidjeti ako ju probate:)
    Eva, thank you:)

    ReplyDelete
  15. Sjajno! Nisam nikada jela corbu sa kokosovim mlekom, ali mogla bih probati... Inace jako volim razne corbe od bundeve. U stvari, volim sve sa bundevom... :)
    A fotke kao i uvek - savrsene! :)

    ReplyDelete
  16. Nisam je probala u kombinaciji s kokosovim mlijekom, ali prošle godine sam pravila krem juhu od bundeve i svima se svidjela. Predivne slike

    ReplyDelete
  17. Kakvi divni lonci! Juha bi mi baš danas dobro došla! Svidja mi se kokosovo mlijeko u njoj, morala bum probati!

    ReplyDelete
  18. It looks yummy! Must try it. Today:-)

    ReplyDelete
  19. Prekrasne fotke! I juha izgleda divnooo :)!

    ReplyDelete
  20. Divna krem juha, i dodatak čilija i kokosovog mlijeka mi je super! Slike su fantastične!!!

    ReplyDelete
  21. Juha je prekrasna, a fotke su izazvale "wow" :), baš neki dan kad sam vidjela malo drugačiji Dunjin recept za kokosovo mlijeko, sjetih se ove juhe, probat ću je u ovoj tvojoj verziji uskoro. :)

    ReplyDelete
  22. evo je: http://www.coolinarika.com/slika/755523/ Odlična :)))

    ReplyDelete
  23. Hvala cure:)
    Mmmary, bas mi je drago da ti se svidjela, a prezentacija je mrak:)

    ReplyDelete
  24. I love savory pumpkin recipes and thank you so much for this one. I was looking for savory ways to use mine and I made a pumpkin pizza the other night with gruyere and walnuts that was AMAZING.

    I thought I would pass it along, in case you're interested. It's at http://eggton.wordpress.com/2011/10/21/space-camp-1992-and-savory-pumpkin-pizza/

    Thanks again!

    ReplyDelete
  25. Jasenka, ova juha izgleda savršeno.
    Sve je mi je divno, od fotki do podloge i ovih krasnih posuda.
    Baš sam oduševljena.
    Inače nedavno sam radila juhu od pečene tikve s tonom nekih začina i jako mi se svidjela, spremam se staviti je na blog jer je dosta drugačija od tvoje.
    Tvoja mi se posebno sviđa zbog kokosovog mlijeka koje obožavam i svakako ću i ovu varijantu isprobati. :)

    ReplyDelete
  26. Jedna savršena juha koju sutra spremam. Bundeva me čeka, sve ostalo imam, a juha predobro izgleda da bih propustila priliku. Prezentacija je prekrsana kao i uvijek !

    ReplyDelete
  27. Bundeva mi je odlična u kombinaciji s papričicama, ali je nikada nisam probala s kokosovim mlijekom. Vjerujem ti da je predobra jer upravo tako i izgleda :)

    ReplyDelete
  28. Hvala cure:)
    Andrea, jedva cekam tvoju verziju, hvala ti!
    Branka, hvala ti puno!
    Majo:)
    Thank you Eggton for stopping by, and I really love your pizza:)

    ReplyDelete
  29. NEVJEROJATNO JE GOVORITI PREDIVNO O DR. DAWNU. Ja sam Vanessa Canga. Imala sam lijepu zajednicu sa svojim suprugom i dijelila sam sreću, toplinu i pravu ljubav. Živjeli smo zajedno 10 godina i dobili dvoje djece. Prije nekoliko mjeseci počeli su nam beskrajni problemi i stalne svađe. Kuća je bila puna nesreće i moja su djeca uvijek plakala gledajući nas kako se stalno svađamo. Na kraju je otišao i prekinuo nam sve načine komunikacije s njim. Učinila sam sve što sam mogla da ga vratim jer sam ga voljela, ali bezuspješno. DR DAWN mi je priskočio u pomoć kada sam ga kontaktirala i otkrio mi je da iza problema koje imam stoji žena, a on je obećao da će mi pomoći, što je i učinio pošto sam se pridržavala njegovih radnih procedura. Moj muž nam se vratio kući i izmišljali smo stvari. Ponovno živimo sretno zajedno. DR DAWN može pomoći i vama. kontaktirajte ga putem WhatsAppa: +2349046229159
    E-pošta: dawnacuna314@gmail.com
    *Ako se želite ponovno sastati sa svojim mužem/ženom.
    *Ako želite imati miran brak/vezu.
    *Ako vam je potrebna čarolija za trudnoću/začeće.
    *Ako želite liječiti neplodnost.
    *Ako se želite osvetiti/vratiti svoju imovinu.
    *Ako želite čaroliju za unapređenje.

    ReplyDelete