Sunday, October 23, 2011

Puding od tamne čokolade i naranče/Dark chocolate orange pudding

Scroll down for English
Chocolate pudding
Idealno radno mjesto za mene bi bilo degustator u nekoj velikoj tvornici kolača, čokoladi i svih ostalih proizvoda koji u sebi sadrže šećer. Pravi sam ovisnik o slatkome, tako da kad bi morala birati između konkretnog ručka i par komada torte, mislim da bih izabrala ovo drugo, zapravo sam sigurna u to. Ako u hladnjaku nemam nikakav kolač ili bilo što slatko, osjetim laganu nervozu i mom nepcu taj dan nema nikakvog smisla. Onda nastradaju sinovi slatkiši i čokoladice, pa čak i bombonjere od marcipana koje nitko ne želi pojesti već mjesecima i koje čame u hladnjaku čekajući moje očajne žute minute. Dakle, jedno je sigurno, kolač ću uvijek pojesti, pa makar on i ne bio baš nešto ( a i nisam previše izbirljiva:)), i drugo, kod mene su vrlo rijetki momenti da nema kolača, ili bilo kojeg drugog deserta. Ovaj puding sam napravila kad sam shvatila da pokraj mališe (koji se konstatno drži ili za moju lijevu ili za desnu nogu) nema šanse da napravim pristojan kolač. I moram priznati da je ispunio sva moja slatka očekivanja. Originalni recept možete naći na blogu Good life eats. Ja sam upotrijebila ekstrakt naranče i koristila sam jednu vrstu tamne čokolade, ostalo je sve prema original receptu. Puding je odličnog punog okusa, brzo se priprema i tisuću puta bolji od kupovnih verzija.
Chocolate pudding
Veza180 g šećera
25 g gorkog kakaa u prahu
3 žlice gustina
prstohvat soli
2 jaja
2 žumanjka
600 ml mlijeka
180 g tamne čokolade
50 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
par kapi esencije naranče

Pomiješajte šećer, kakao, gustin i sol u posudi. Lagano umiješajte jaja, žumanjke i mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne pojave mjehurići, a tada dodajte otopljenu čokoladu. Smjesu cijelo vrijeme miješajte na laganoj vatri dok ne zakuha. Smjesa će postati tamna i ljepljiva. Smanjite vatru, kuhajte puding još par minuta i cijelo vrijeme ga miješajte drvenom kuhačom.
Kad se smjesa zgusnula dodajte maslac, ekstrakt vanilije i naranče. Puding rasporedite u male posudice, prekrijte proyirnom folijom da se ne bi stvorila kožica, ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ih pospremite u hladnjak. U hladnjaku ih držite najviše dva dana i poslužite u tučeno slatko vrhnje ili komadiće čokolade.

Chocolate pudding

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Dark chocolate orange pudding (origin recipe here)
Adapted from Good life eats

180 g sugar
25 g cocoa powder
3 tablespoons cornstarch
1/8 teaspoon salt
2 eggs
2 egg yolks
600 ml whole milk
120 g semi-sweet or bittersweet chocolate, melted
60 g unsweetened chocolate, melted
( I used 180 g dark chocolate, melted)
50 g butter
1 teaspoon vanilla extract
4-6 drops pure orange essential oil (I used orange extract)

Combine the sugar, cocoa, cornstarch and salt in a medium sized saucepan.Slowly whisk in the eggs, egg yolks, and milk. Heat the mixture over medium-low heat until bubbling. Stir in the semi-sweet (or bittersweet) chocolate and unsweetened chocolate.Continue to cook over medium heat until the mixture comes to a boil, stirring constantly with a whisk. Be sure to scrape the sides and the bottoms of the pot as you whisk. As the pudding cooks, it will gradually darken and thicken.Reduce the heat to medium-low and cook while gently stirring with a wooden spoon. After 1 – 2 minutes, the pudding should thickly coat the spoon. Stir in the butter, vanilla, and orange oil.Transfer pudding to 6 small bowls or jars. Cover the surface with plastic wrap as it cools if you do not wish for a skin to form on the top of the pudding. Cool for 30 minutes at room temperature, and then transfer to the refrigerator for about an hour, or up to 2 days.Serve with a dollop of whipped cream and chocolate shavings.

31 comments:

  1. hehe, ako budeš iakd radila posao degustatora slatkog, preporuči i mene! :D isto kao i ti, ja ću se uvijek opredjelit radije za tortu ili kolač, teški sam ovisnik o čokoladi i slatkom. :) što se tiče pudinga, meni se jako sviđa od Zbregova "chocolat noir" i nečeš vjerovati, danas dok sam ga jela čitam sastojke, i mislim si - pa ovo moram doma napravit jer je prejednostavno! :)
    Puding ti je prekrasan, čokoalada mi je najdraža u kombinaciji sa aromom i koricom naranče. te 2 namirnice si jednostavno perfektno pašu i za mene nema bolje kombinacije.
    A fotke, fotke su opet izazvale "wow" :))

    ReplyDelete
  2. Isto sam tako mislila godinama, godinama,... Za mene je jelo bilo samo slatkiš. Znala sam doslovce živjeti od slatkoga, ako nije bilo ničega ja bih se zadovoljila i šećerom i kruhom:)
    Danas već nije tako, ne znam zašto ali važnije mi je slano. Iako i dalje volim slatko ali nekako osjećam potrebi kada se puno nabubam slatkoga to malo prekinuti slanim:)
    Puding, slike,... sve je genijalno!

    ReplyDelete
  3. savrsena kombinacija koja mora da je preukusna!
    i prelijepe fotografije i styling :)...ogladnih u ovaj sitni sat :)

    ReplyDelete
  4. I ja sam ljubitelj čokolade, ali sam vrmenom (srecom po moju liniju) nekako prešla sa mlječne na gorku čokoladu. Ovo je fantastična i opasna kombinacija :)

    ReplyDelete
  5. O tome ja govorim, ima toliko jednostavnih stvari za napraviti kod kuće umjesto da jednostavno posegnemo za vrećicom ili teglicom u samoposluzi, i uz to kao nagradu dobijemo kvalitetniji i ukusniji proizvod. Fotke me oduševljavaju, okus pudinga bi mi se sigurno svidio. Imam esencijalno ulje naranče koje daje prekrasnu aromu desertima, sigurno bi se divno uklopio ovdje.
    p.s. Bilo bi mi drago da dodaš link ispod mojeg posta "homemade" :)))

    ReplyDelete
  6. Mnogo dobra cokoladna stvar.Znas pre izvesnog meseca sam skoro popustila pred jednim oglasom (a jos kratko vreme pre toga slucajno i provela nekoliko dana u tom gradicu)..gde su trazili pomoc u izradi cokoaldnih djakonija ..rukom.
    Ma mislim jab bih i radlial i degustirala...samo da ne bese tako daleko:)

    ReplyDelete
  7. Iste smo. Daj mi kolače, a sebi uzmi komad mesine i ostavi me da u miru uživam :D Takva sam oduvijek bila, a onda sam zadnje dvije godine imala problema sa manjkom hormona i više mi praktički nije ni trebalo slatko. Sad primam terapiju, napucana sam hormonima i samo haračim. Čim vidim slatkiše trpam sve od reda u usta i svaki, ali svaki dan nešto pečem ili spremam. Udebljali smo se u prosjeku 3 kile u zadnja tri mjeseca :D

    ReplyDelete
  8. Ma da,domaci puding je tako jednostavno napraviti,bas ti je dobar.

    ReplyDelete
  9. Nevena, imat cu te na umu:)))Bas cu probati taj chocolat noir, ne znam kako mi je to uopce promaklo:) Hvala ti!
    Snjezo, hvala ti, valjda to dodje godinama, niti ja nisam do prije 4-5 godina bla luda za slatkim, pa cemo opet vidjeti za pra godina:)) Hvala ti:)
    Mare, hvala ti, i da hranu ne treba gledati u sitne sate:)))
    Dajana, jesam:)
    Dzoli, bas ti zavidim, hvala ti:)
    Monika:))onda znas o cem pricam, samo sto je moj dragi karakter, za razliku od mene:)
    Irena, hvala ti:)

    ReplyDelete
  10. U potpunosti te razumijem kada kažeš da ne možeš napraviti pošteni kolač jer je dijete stalno pokraj tebe. I ja sam otkrila čari pudinga, griza u kremama i sl. Sve što se napravi jednostavno i brzo ;)

    ReplyDelete
  11. Od kada sam i sama počela raditi domaće pudinge, dobrih recepata nikada dovoljno. Obožavam okuse čokice i naranče (znaš sušenu narančinu koricu - ipak mekanu, umoćenu u čokicu, to mi je divota!). Divan recept i bilježim!

    ReplyDelete
  12. Kakva divota a još ukus narandže i čokolade mi je dobro poznat je najsavršeniji spoj na svetu. Sigurno se i mali cvrčak zasladio.

    ReplyDelete
  13. Uh, ja bih komotno mogla bez slatkiša :) ali ipak ovako nečemu ne bih odolela :)

    ReplyDelete
  14. Izvrsno izgleda, mogu misliti koliko je ukusan! Milijun puta bolji od kupovnog. Kod mene je dugo bilo obrnuto: uvijek bi prije izabrala nešto slano umjesto slatkog, a u posljednjih nekoliko godina slatko definitivno prednjači :)

    ReplyDelete
  15. Ti si Jasenka odlučila da me dokusuriš! Časna riječ! :)))))

    Svi kući vole slatko, a čokoladkaste stvari su na prvom mjestu. Ali opet, kakav god slatkiš da se napravi, ako ima i pudinga, sve troje će prije posegnuti za pudingom, nego za kolačem ili komadom torte.

    I haman, u većini slučajeva je isto; konkretna večera bude zamijenjena sa komadom torte i čašom mlijeka. Ja definitivno imam munutu djecu. :DDDD

    ReplyDelete
  16. Volim domaci puding! Jos ova fenomenalna kombinacija sa pomorandzom! Mogu misliti kako je dobra... :) I sve to predstavljeno na tvojim sjajnim fotkama! :)

    ReplyDelete
  17. Ovo je čokoladna fantazija!!! Domaći puding sam tek ove godine za sebe otkrila, i otada ga više ne kupujem. Čokolada i naradža, divota. A fotke su me totalno osvojile!!

    ReplyDelete
  18. Kao je več Tanja rekla, ovo je prava čokoladna fantazija! Prelepo! Sve je tako dovršeno... I fotke! Fotke su ti prekrasne! :)

    ReplyDelete
  19. I mi smo ovisnici o kolacima tako da tacno znam o cemu govoris :) Poslednjih par dana renoviramo kuhinju i svi toliko kukaju za kolacima da bi neko sa strane, slusajuci ih, pomislio da nisu pojeli kolac godinama ;)

    Fotkice su ti bozanstvene, a puding obecava! Uvek je dobro imati ovakav brzinski recept u rukavu :)

    ReplyDelete
  20. Hello Jasenka and greetings from California! This is my first time visiting your blog . Very cool! I love dark chocolate. It is one of my comfort foods and I think that chocolate makes everything taste better. But this dark chocolate pudding looks so delicious. And awesome photos, too.
    I write a blog on food and my reflections on life and family relationships. Please stop by and visit.

    ReplyDelete
  21. Divno. Ko bi ovome odolio. U posljednje vrijeme i ja cesto radije pribjegnem pravljenju nekog deserta ove vrste nego, recimo, tortu ili kolac.
    Fotke su vrh.

    ReplyDelete
  22. I ja bih radila kao degustator ;) Puding krasno izgleda, već duže vrijeme ga planiram napraviti u domačoj verziji. Mislim da će sada u zimsko vrijeme savršeno odgovarati.

    ReplyDelete
  23. Hvala cure, drago mi je da dijelimo isto misljenje sto se tice slatkisa:))) A ipak je ono domace radinosti puno zdravije i ukusnije nego kupovno, barem u vecini slucajeva:)
    Mario, thanks for stopping by:)

    ReplyDelete
  24. Beautiful! I love the way you styled the food for the photographs.

    ReplyDelete
  25. čokoada i naranča!!!moja omiljena kombinacija!! nikada nisam radila domaći puding, ovo je savršena prilika!!

    ReplyDelete
  26. Puding izgleda savršeno!!!
    Obožavam čokoladu i naranču,divno!

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  27. Ohhhhh, it looks so tempting :)
    Love Your photos so much!

    ReplyDelete
  28. NEVJEROJATNO JE GOVORITI PREDIVNO O DR. DAWNU. Ja sam Vanessa Canga. Imala sam lijepu zajednicu sa svojim suprugom i dijelila sam sreću, toplinu i pravu ljubav. Živjeli smo zajedno 10 godina i dobili dvoje djece. Prije nekoliko mjeseci počeli su nam beskrajni problemi i stalne svađe. Kuća je bila puna nesreće i moja su djeca uvijek plakala gledajući nas kako se stalno svađamo. Na kraju je otišao i prekinuo nam sve načine komunikacije s njim. Učinila sam sve što sam mogla da ga vratim jer sam ga voljela, ali bezuspješno. DR DAWN mi je priskočio u pomoć kada sam ga kontaktirala i otkrio mi je da iza problema koje imam stoji žena, a on je obećao da će mi pomoći, što je i učinio pošto sam se pridržavala njegovih radnih procedura. Moj muž nam se vratio kući i izmišljali smo stvari. Ponovno živimo sretno zajedno. DR DAWN može pomoći i vama. kontaktirajte ga putem WhatsAppa: +2349046229159
    E-pošta: dawnacuna314@gmail.com
    *Ako se želite ponovno sastati sa svojim mužem/ženom.
    *Ako želite imati miran brak/vezu.
    *Ako vam je potrebna čarolija za trudnoću/začeće.
    *Ako želite liječiti neplodnost.
    *Ako se želite osvetiti/vratiti svoju imovinu.
    *Ako želite čaroliju za unapređenje.

    ReplyDelete
  29. moj muž je brižan i pun ljubavi, ali oko 6 mjeseci je udaljen od mene i djece, više ne brine za naše dobro i jedva spava kod kuće, molila sam ga nekoliko puta, ali sve moje molbe padaju na gluhe uši da budemo iskreni prijatelji, tih 6 mjeseci je za mene bio pravi pakao. Razgovarala sam o svom problemu s prijateljicom, rekla mi je o ovom sjajnom liječniku za čarolije po imenu dr. AJAYI koji je pomogao njenoj sestrični u braku. Bila sam skeptična, ali odlučila sam pokušati, objasnila sam sve što se događa u mojoj obitelji dr. AJAYI i on je rekao da obavim neke stvari kod kuće, slijedila sam sve njegove upute i na moje najveće iznenađenje muž je treći dan došao kući, rekavši da ne zna što ga je spopalo da mu je žao zbog onoga kroz što je doživio mene i djecu , sad ponovno živimo kao obitelj. ako vam je potrebna pomoć u vašem bračnom domu, obratite se na e-mail:drajayi1990@gmail.com ili Whatsapp / Viber broj: +2347084887094 Vi dolazimo da mi se zahvalite, to je obećanje

    ReplyDelete