Friday, October 30, 2009

Macarons

English version below
Već sam u jednom prošlom postu kad sam radila Macaronse iznijela svoje oduševljenje njima, i od tada ih vrlo često pravim. Razlika izmedju prošlih macaronsa i ovih od Ane Marije sa bloga Da mi je nešto slatko je samo u 20 g kristalnog šećera i ta razlika ne igra nikakvu ulogu. Sa receptom nisam imala nikakvih problema, uvijek se držim par stvari koje su bitne kako bi macaronsi uspjeli: bjelanjke odvojim od žumanjaka 24 sata prije, stavim ih u plastičnu čašu s poklopcem i ostavim na sobnoj temperaturi. Kad ih miksam, nastojim dobiti smjesu sličnu pjeni za brijanje, dakle čvrstu, ali ne prečvrstu. Šećer u prahu prosijem dva puta kroz sitnu cjediljku, bademi moraju biti extra fino mljeveni, i onda taj prosijani šećer u prahu i bademe promiješam pjenjačom u jednoj posudi dok ne dobijem jednoličnu smjesu, koju odjednom umiješam u smjesu od bjelanjaka. Prvo jakim pokretima ruke promiješam, i onda malo lakše dok ne dobijem smjesu kao lava. Nažalost, ne mogu doći do boje u prahu, ali i ova tekuća nije loša, samo kad koristim tekuću, pazim do koje mjere ću promiješati smjesu, da ne bi bila pretekuća nakon dodavanja boje. Obavezno ih ostavim jedan sat da odstoje, za to vrijeme ugrijem pećnicu i stavljam ih peći na sredinu pećnice 12 do 14 minuta (ovisno o pećnici) i gledam ih kako rastu:) Jako je bitno da se ispeku do kraja, jer ako nisu pečeni do kraja, teško će se odlijepiti, a i donji dio bi mogao ostati na papiru. Ne znam je li do mog papira za pečenje, ali kad se ispeku, samo ih rukom odlijepim, ostavim da se ohlade i premazujem kremom po želji. Potrebno Vam je:
3 bjelanjka (cca 100g)
50 g kristalnog šećera
200 g šećera u prahu
110 fino mljevenih badema
po želji boja za kolače i/ili kakao u prahu

Krema
150 g maslaca
160 g tamne čokolade
100 ml mlijeka

Bjelanjci ne smiju biti ravno iz hladnjaka, 24 sata prije upotrebe ih razdvojite od žumanjaka, i ostavite pokrivene na sobnoj temperaturi. Mikserom tucite bjelanjke pa im pomalo dodavajte kristal šećer. Morate dobiti čvrstu smjesu, ali nemojte previše istući bjelanjke. Pomiješajte šećer u prahu i mljevene bademe pa ih jakim pokretima umiješajte u bjelanjke, da se razbiju mjehurići zraka. Znat ćete da ste dobro promiješali sastojke ako se, kad istresete žličicu smjese na tanjurić, mali repić na vrhu sam utopi u ostalo, tj. ako ne ostane čvrsto gore. Obložite plehove papirom za pečenje. Ako želite raznobojne kekse, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače. Smjesom napunite štrcaljku ili pekarsku vrećicu s običnim okruglim nastavkom i na papir za pečenje istisnite male kružiće.

Pustite ih da odstoje 1h (ne preskakati ovaj korak - tako se već prethodno malo sasuše i dobiju hrskaviju koru kasnije) i ugrijte pećnicu na 150. Pecite ih 12-14 min, a kasnije odvojite od papira nožem. Pustite ih da se sasvim ohlade prije lijepljenja kremom.
Za kremu rastopite čokoladu na pari, dodajte joj maslac, ugrijte mlijeko i prelijte ga preko čokolade. Sve zajedno dobro izmiješajte i stavite u hladnjak da se stisne.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
MACARONS (origin recipe)
3 egg whites (about 100 g)
50 gr granulated sugar
200 gr powdered sugar
110 gr almonds food coloring or cocoa powder

FILLING
150 g butter
160 g chocolate melted
100 ml warm milk

Egg whites: the day before (24hrs), separate eggs and store the whites at room temperature in a covered container. Whip the egg whites, (gradually add the sugar), until they begin to rise and hold their shape. Do not overbeat your meringue. Mix well powdered sugar and almonds. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the batch carefully. Mix some colour if you wish. Test a small amount on a plate: if the tops flattens on its own, batch is ready. Fill a pastry bag with the batter and pipe small rounds onto baking paper . Preheat the oven to 150 C. Let the macarons sit out for 60 minutes to harden their shells a bit and bake for 12 to 14 minutes. Let cool completely.
For filling: in a medium bowl over the low heat melt chocolate. Remove the saucepan from the heat, add butter and stir until melted. Add warm milk and stir until combined. Let cool.
NOTE: For perfect macarons is very important to separate egg whites 24 hours before preparation and keep them at room temperature, and do not overbeat the meringue. Almonds must be finely chopped, sift powder sugar twice if needed. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that flows like lava. If you wish, mix some colour in batter, let them stand for one hour and bake them for 12-14 minutes (depends on owen), let them cool and fill with cream.

43 comments:

  1. Eto kod tebe su opet ispali savršeno tako da nemam što dodati osim diviti se prekrasnim fotografijama. :)

    ReplyDelete
  2. Kad ti sve tako lepo ispricas zvuci super jednostavno ali ja sve tako uradila i imala katastrofu :)... Ma ne dam se ja i probacu opet... Tvoji naravno izgledaju ocaravajuce :)

    ReplyDelete
  3. Zaboravila sam pitati kakvi su to crveni komadići u filu koji se vide na fotkama? :)

    ReplyDelete
  4. savrsenstvo!:)

    hvala na uputama. iduci put cu ih se drzati.
    ajde, ima jos nade za mene, tek mi je drugi put.:D

    ReplyDelete
  5. Super su, svaka cast. Ja sam htela da preslozim iskustva koja sam procitala kod drugih i zato malo promenila temperaturu pecenja i smanjila secer.

    Ali ni u snu nisam mogla da dobijem badem samleven kao prah, ajd' molim te objasni nam malo vise kako si pripremala bademe i kako si ih mlela, cime, koliko dugo itd.

    Slicice su predivne, ali to vec nije nista novo :)

    ReplyDelete
  6. I da, kolike su tvoje puslice u precniku?

    ReplyDelete
  7. hvala cure:)
    Andrea, to su sitni, sareni bomboncici.
    Majo, ne znam kako se zove ta sprava za mljevenje, ali izgleda kao masina za mljevenje mesa, ali mala , na nju se rade i oni keksici na masinu s nastavcima. probala sam i sa stapnim mikserom, ali ne moze ih tako usitniti kao ova spravica. ako imas multipraktik i nastavka za ribanje i to je odlicna opcija. bademi su vec bili blansirani, ali blansiranje ionako nije problem, samo ih preijem kipucom vodom, ocijedim i primim vrh badema i istisnem ga van iz kozice. promjer mog macaronsa je 4 cm.

    ReplyDelete
  8. Stvarno su prekrasni. Čestitke od srca :-)

    ReplyDelete
  9. Ti si stvarno majstorica .. Predivni su

    ReplyDelete
  10. Hvala Jasenka. MOLIM TE slikaj mi i posalji na mejl kako ti izgleda ta masinica, samo da vidim da li sam te dobro razumela. Nemam multipraktik, samo malu seckalicu (casu sa nozicem na dnu, upravo je za mlevenje orasastih plodova, luka, tako neceg).

    ReplyDelete
  11. kod tebe to sve izgleda tako jednostavno... tvoje iskustvo s macaronsima je jedno od rijetkih koje me potiče da ih i sama probam :)

    ReplyDelete
  12. Jao sto sam glupa! Ja sam se zezala sa blenderom, a imala sam tu masinu :( I lepo mi cale kaze uzmi tu masinu, ne, ja cu sa blenderom.

    ReplyDelete
  13. Savrseno!To mora da je ona masina sto se i lesnici na nju melju.
    Hvala za savete!

    ReplyDelete
  14. Ajoj kako su prekrasni !!
    Sad mi je žao što ih nisam radila ali nakon ovih tvojih detaljnih uputa možda jednom ipak probam :)

    ReplyDelete
  15. Jasenka, toliko su lepe da oci ne mogu da odvojim od njih. Kada ih budem pravila praticu tvoje upute.

    ReplyDelete
  16. wow! ti si zbilja bila vrijedna, nema što :) macaronsi ti izgledaju naprosto savršeno, a forke su mrak!

    ReplyDelete
  17. Splendid! They looks unique darling! Compliments!

    ReplyDelete
  18. Stvarno su savršeni!
    Svaka čast!

    ReplyDelete
  19. prekrasni su :) najradje bih sad i sama ponovno zamutila jednu dozu onako nek'se nadje :)))

    ReplyDelete
  20. Wooow savrseni su,fotke prekrasne,svaka cast!!
    Moram ih i ja probat napraviti :)Pozz od Ivannne :)

    ReplyDelete
  21. Za mene si bila i ostajes Maestro kreativnosti, ovi macaroni govore SVE, divim ti se!!

    ReplyDelete
  22. Prelepo izgledaju, tako da si me inspirisala da krenem u pohod na moje prve macarons. Imam samo jedno pitanjce - Da li mogu bademe da sameljem u mašini za mlevenje kafe (šećera)?

    ReplyDelete
  23. hvala cure:))
    nravno da moze, dapace, mlincic za kavu je idealno rjesenje:)))

    ReplyDelete
  24. koliko komada ispadne od ove količine sastojaka??

    ReplyDelete
  25. oko 21 komad, ovisno koliko velike kruzice radite.

    ReplyDelete
  26. hvala na brzom odgovoru...još jedno malo pitanjce za nestrpljivicu..moraju li bjelanjci baš stajati 24h?? hvala :)

    ReplyDelete
  27. Hvala hvala :) moram malo tlačiti jako mi se sviđaju Macaroonsi i dugo ih već želim napraviti,ako radim duplu dozu dali da stavljam i duplu dozu šečera,bojim se da mi ne bude pre slatko....

    ReplyDelete
  28. ovo su mjere kojih se obavezno drzi, nista ne smanjivati niti dodavati. ako radis duplu mjeru, radije radi posebno svaku, nemoj odjednom. ja nisam nikad radila uduplo zajedno, vec sam svaku turu odvojila po ovim mjerama, tako da ne znam kakav bi bio ishod:) oni su slatki i moraju biti slatki pa preporucam neku laganiju i kiselkastu kremicu poput ove http://sweetcorner-jasenka.blogspot.com/2011/01/macarons-sa-nadjevom-od-visanja-i.html
    ako sto treba tu sam, samo pitaj :)

    ReplyDelete
  29. ajme hvala ti puno još jednom srce si :))

    ReplyDelete
  30. proučavam ih već skoro godinu dana.. i još ih nisam radila.. uf ta hrabrost..
    Jedno pitanje.. da li bi pomoglo štogod ako bademe na kratko popržim u pećnici prije nego ih meljem.. možda bi se dali sitnije mljesti? hmm.. Kako ih ti melješ? Na običan mlinac ili?

    I btw- odlične fotke i FOTIĆ!! Podijeli tajnu.. :)

    ReplyDelete
  31. Hvala Pamela :) Ja ih nisam przila, pa ne mogu garantirati da to nece imati utjecaj na krajnji rezultat, pa radije nemoj:) Kad nisam koristila vec gotove samljevene bademe (to je ujedno i najbolja opcija) onda sam ih samljela na masinicu o kojoj smo gore u komentarima pisale, mali mlinac koji lici na veliku masinu za mljevenje mesa:)
    Nemam nekih tajni, imam relativno dobar Canonov DSLR fotic sa dva objektiva i punoooo iscitane literature o fotografiji i sto je najvaznije vjezbanja:)))

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. sve je divno i moracu i ja da probam jer obozavam ove kolacice, pazljivo sam iscitala i komentare i savete...imam samo jedno pitanje: kako su vam svi biskvitici ispali jednaki?

    ReplyDelete
  34. Hvala Biljana. Uzmite slasticarsku vrecicu sa nastavkom, napunite ju smjesom i na pleh strcajte kruzice, nastojte da vam svi budu iste velicine, to je to:)

    ReplyDelete
  35. Mozete i nacrtati kruzice s donje strane papira, pa onda strcati vrecicom.

    ReplyDelete
  36. Dva puta do sada sam radila macaronse, prvi put ih nisam htjela bojati i odlicno su mi uspjeli. Drugi put, u zelji da dobijem zelene, sam stavila tekucu kiwi aromu, smjesa mi je bila zeljene boje, medutim tokom pecenja izvana su pozutili. Mozete li me savjetovati kako da ne pozute? Kako dobiti roze?
    Pozdrav od imenjakinje Jasenke

    ReplyDelete
  37. Jasenka, ako zelite roze, dodajte samo malo crvene boje. Najbokje je upotrijebiti boju u prahu, ako ju imate. A stvarno ne znam zasto su ovi pozutjeli....Meni isto najbolje ispadnu ovi koje ne bojam, ali kazem ako imate boju u prahu, rezultat ce biti savrsen :)

    ReplyDelete