Wednesday, May 27, 2009

Lemon meringue pie


Savršena američka klasika za sve ljubitelje limunkastih slastica. Nakon nekoliko isprobanih recepata i varijacija na temu istog iz nekoliko kuharica, konacno sam naišla na ovaj koji je u potpunosti ispunio sva moja očekivanja čuvene pite, i koji glasi kao original. Recept je malo poduži, ali nikako kompliciran, samo detaljno i na tanane pojašnjen.

Tijesto za kalup promjera 23 cm
215 g brašna
30 g šećera
prstohvat soli
90 g maslaca
45 do 60 ml hladne vode
malo otopljenog maslaca za premazati kalup

Krema (Lemon curd)
5 limuna
3 žumanjka
2 jaja
125 g maslaca
150 g šećera

Italian meringue
100 g šećera
75 ml vode
3 bjelanjka


TIJESTO
Brašno i sol prosijte, dodajte šećer i promiješajte. Dodajte hladan maslac narezan na kockice, i izradite ga rukama sa brašnom i malo po malo dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto,
zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto možete napraviti i u multipraktiku, istim redoslijedom, i dok se kugla sama napravi, oblikujte ju i stavite u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kalup promjera 23 cm premažite otopljenim maslacom. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, da bude malo šire od kalupa. Namotajte ga na valjak i prebacite u kalup, odrežite višak tijesta i poravnajte, te ga izbockajte po cijeloj površini vilicom. Preko tijesta i rubova tijesta stavite aluminijsku foliju, da lijepo sjedne u kalup i stavite do pola kalupa rižu ili grah, kako bi tijesto zadržalo oblik, te da se ne napuše ili jako podigne. Pecite na 200 stupnjeva cca 15 minuta dok rubovi ne počnu tamniti. Temperaturu smanjite na 190 stupnjeva, maknite foliju i pecite još 5 do 10 minuta. Ostavite da se skroz ohladi.

LEMON CURD
Izribajte korice od dva limuna na kuhinjski papir. Zatim svih pet limuna iscijedite i procijedite. Trebali bi dobiti oko 250 ml soka, ja sam dobila oko 150 ml i još sam dodala 100 ml vode, što se pokazalo kao jako dobar potez, jer je sa 150 ml limunovog soka ispala taman kisela koliko treba. Žumanjke i jaja smućkajte. U posudu na laganu vatru stavite šećer, limunovu koricu i maslac narezan na kockice, te limunov sok. Miješajte dok se šećer ne otopi oko 2 do 3 minute. Maknite s vatre, dodajte jaja i miješajte dok se smjesa ne izjednači. Vratite na laganu vatru, miješajte kuhačom dok se smjesa ne počne zgušnjavati (provjerite tako da na suprotnoj strani kuhače prijeđete prstom po kremi i ostane trag prsta, ali čvrsti trag), negdje oko 5 do 10 minuta. Kremu procijedite kako bi uklonili višak limunove korice ili žumanjaka. Ostavite da se ohladi i žlicom ju stavljajte na tijesto. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i stavite peći 10 minuta. Ostavite da se skroz ohladi prije stavljanja bjelanjaka.

ITALIAN MERINGUE
Vodu i šećer kuhajte dok se sav šećer ne istopi, bez miješanja. Kuhajte do temperature 120 stupnjeva (mjehurići će biti veliki i "čvrsti", provjerite tako da maknete sirup s vatre, sa malom žličicom uzmite malo sirupa i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi, uzmite malo ohlađenog sirupa između palca i kažiprsta i ako napravite čvrstu kuglicu, sirup je spreman za
maknuti s vatre i sipati u čvrsto istučene bjelanjke.) Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg da bude spreman dok sirup dostigne temepraturu od 120 stupnjeva. Tada sipajte po malo sirupa u snijeg, neprestano miješajte i miksajte još 5 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Bjelanjke nanesite na žutu kremu i ukrasite po želji, možete i slastičarskom špricom ukrasiti, a
možete i praviti valove žlicom. Stavite u pećnicu 8 cm od vrha pećnice i pecite 1 do 2 minute dok bjelanjci postanu zlatno smeđe boje.
Poslužite dok je meringue topao, a lemon curd hladan, ali isto tako je i jako fino nakon što odstoji u hladnjaku.
Isto tako tijesto i lemon curd možete napraviti dan ranije, tijesto držite u hladnjaku, pokriveno alu folijom, lemon curd također u hladnjaku, prekriven prozirnom folijom, i drugi dan stavite curd na tijesto i napravite meringue.

19 comments:

  1. Jasenka, I think I'm the first one to see this delicious dessert, so I'm going to take the slice...thank you so much for sending me to the kitchen now... LOL
    XO, Nina

    ReplyDelete
  2. uhhh....ma divnooo...fotke sve ljepše i ljepše..postaješ maher! ;)

    ReplyDelete
  3. :)) thank you Nina! I`ve been told that this is origin recipe for lemon meringue pie, I hope that you can confirm that:))), who knows better than you:)) I can send you on e-mail English translation so you can see:)

    ReplyDelete
  4. I'm here, I have no clue about the origin of this lemon pie or lemon pie in general, but I can do some searching for you with the help of my best friend "Google"...:) XO

    ReplyDelete
  5. Baš lepo izgleda, verujem da je jako osvežavajuća.

    ReplyDelete
  6. obožavam lemon pie! sličnu sam i sama pravila, slike su prekrasne!

    ReplyDelete
  7. Mmm so delicious! I have a new award for you in my blog, come to take it :)

    ReplyDelete
  8. Volim lemon curd, slatko i kiselkasto mmm kombinacija. Tvoja pita izgleda zamamno!

    ReplyDelete
  9. ma ovo je jednostavno prekrasno!

    ReplyDelete
  10. Wow! This looks really gorgeous! Surely is very tasteful and yummy!

    ReplyDelete
  11. Prekrasno, posebno mi se sviđa presjek :)

    ReplyDelete
  12. prekrasno, odmah poželim komad :)

    ReplyDelete
  13. čula sam za ovu slasticu i mislim da ću je jednom probati po tvom odlično objašnjenom receptu :) slike kao i uvijek - fantazija! :)

    ReplyDelete
  14. Uh kako ovo dobro zvuči i izgleda. Moram to probati...uskoro...:))))

    ReplyDelete
  15. Lemon meringue pie već neko vrijem želim isprobati, posebno od kad sam gledala legendarnu epizodu "Kućanica" u kojoj se Bree pokefala oko recepta za najbolju pitu. :)
    Tvoja prekrasno izgleda! :)

    ReplyDelete