130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Bijela krema
240 ml mlijeka
1 vrećica želatine + 5 žlica vode
4 žumanjka
80 g šećera
300 ml vrhnja
2 šlag fixa ukoliko je potreban
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
1 štapić vanilije
Čokoladna krema
1 želatina + 5 žlica vode
2 žumanjka
90 g šećera
250 ml mlijeka
200 g tamne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
2 šlag fixa ukoliko je potreban
1 vanilin šećer
DEKORACIJA
500 m slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 žlice gorkog kakaa u prahu
BIJELA KREMA
Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji. Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja. Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte. Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte. Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je dovoljno hladno:) Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja. Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.
ČOKOLADNA KREMA
U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta. Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući. Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazite da ne zakuha, nekih 10 minuta. Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima. Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite ju da se skroz ohladi. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban. Lagano ga umiješajte u ohlađenu smjesu od čokolade. Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.
Za dekoraciju istucite slatko vrhnje sa vanilin šećerom i šlag fixom u čvrsti šlag, ali ne previše čvrsti, pri kraju umiješajte kakao kojeg ste prosijali i slastičarskom vrećicom ukrasite tortu po želji.
Jao ova feta torte ti je kao titanik !! Famozna!!
ReplyDeleteMa divna je kakvi neuredna. A parce je bas konktretno, ja takve i volim :)))
ReplyDeleteExquisite, excellent...
ReplyDeleteWAU! Praviće se definitivno! Inače, dekoracija mi se veoma sviđa. Torti koja tako lepo izgleda kada se iseče ni ne treba nikakvo dodatno ulepšavanje.
ReplyDeleteMa sta neuredna... izgleda bozanstveno... gledam, gledam i ne mogu joj se nadiviti...
ReplyDeleteVau savršeno, obožavam tvoje torte!!
ReplyDeleteajmeee..torta je divnaa...i preuredna, nikako neuredna..da vidis sto je nered kad ja pocnem rezati tortu..;) a sto se tice rezanja biskvita ni to mi ne ide :(..sve u svemu ovo ti je prekrasno..
ReplyDeleteU najlipšoj kombinaciji vanilije i čokolade zaista je prekrasna i vrlo lijepo napravljena:))
ReplyDeleteaaaa...prekrasna je! ovo moram isprobati čim prije! :D btw, i ja sam antitalent za prerezivanje biskvita...zato ja svaki posebno pečem...ziher je ziher ;)
ReplyDeleteFANTASTIC!!!!!
ReplyDeleteNeuredna torta? :) Ovo je stvarno savršeno, čim izađem iz jagoda faze, napravit ću je!
ReplyDeletestvarno je prelepa.... a i ja sam od onih koje nema šanse da iseku ovako savršeno parče, taman i da vešbam tri meseca samo sečenje :))))
ReplyDeleteFantastic cake!
ReplyDeletefantasticna tortica i slicice i blog, ma sve ti je super :-)
ReplyDeleteSamo da znas da ja cesto svratim ali nikad da se javim :-) (eh, tesko mi se ulogovati,lijenost)
Pusica.
Jasenka Poštovani,
ReplyDeletenevjerojatno lijep i dobro delicios.
Pozdrav Jacktel
Ja ne mogu da skinem oko sa ostrine presecenog parceta, narocito gornje kreme... Predivna torta, p r e d i v n a!
ReplyDeletehvala vam puno:)
ReplyDeleteMary, Nina and Mikkey thanks a lot:)
Sanja, drago mi je sto si svratila:))
torta je divna, i komad i cijela, dekorirana savršeno i interesantno, fotke prekrasne. Nemoj biti tako skromna ! :-) radiš divne stvari i divim se svakom novom keksiću i receptu i veselim se novima sa kojima ćeš nas tek počastiti :-))
ReplyDeleteBranka
kako tek izgledaju tvoje torte kad su "uredne" jer ove je pre predivna :)
ReplyDeleteUn saluto veloce, un bacio e buon inizio settimana!!
ReplyDeleteStvarno je lijepa:)
ReplyDeletepogledaj kod mene zadnji post :)
ReplyDeleteDa ne znam bolje, mislila bih da si je kupila u slastičarnici. Krasna je. A tek fina....mpgu samo zamisliti.
ReplyDeletePrekrasna torta, sorry više stvarno nemam riječi hvale kojima bi komentirala sve što sam danas vidjela kod tebe! :)
ReplyDeleteSinoć sam radila ovu tortu i mislim da sam stavila malo previš praška za pecivo u biskvit, jer kad sam stavila bijelu kremu i drugi biskvit, kalup za tortu je bio pun do vrha!
ReplyDeleteBiskvit prerežite na način da prvo krajeve malo zarežete nožem, a zatim uzmite konac, koji rastegnete s jednog kraja na drugi i stavite u lagano zarezani dio torte i povlačite ga lijevo desno, lijevo desno dok ne dođete do kraja torte
ReplyDelete