Wednesday, May 06, 2009

Tortica od čokolade i vanilije

Ova torta mi je jedna od najfinijih od svih mojih torti, i još uvijek sam pod dojmom njezinog jednostavnog, a tako savršenog okusa. Radila sam je za rođendan jednog našeg prijatelja, i kako je rađena u zadnji čas, nisam bila sigurna da li će sve teći po planu. Pošto mi je mikser još uvijek na popravku, posudila sam mikser koji na najvećoj brzini miksa kao moj u prvoj, pa je strah bio veoma razložan:) zbog slatko vrhnja i biskvita. Jedino nisam imala niti jednu pametnu za dekoraciju i zbog miksera i zbog toga jer inače nisam ljubitelj nekakvih dekoracija, više volim da je onako recimo elegantno neuredna...Ova dekoracija je ispala malo neuredna jer slatko vrhnje nisam mogla baš dobro istući, ali to je najmanja stavka. Malo veća stavka je ta, da je moj dragi, koji je inače zadužen za presijecanje biskvita na pola, (ja sam totalni antitalenat za to) prerezao jedan malo deblji, ali ajde, nije niti to pokvarilo cjelokupan dojam:). Slavljenik je bio oduševljen kao i ostatak ekipe, a ja najviše. Potrebno Vam je slijedeće za biskvit - kalup promjera 24 cm:

130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Bijela krema
240 ml mlijeka
1 vrećica želatine + 5 žlica vode
4 žumanjka
80 g šećera
300 ml vrhnja
2 šlag fixa ukoliko je potreban
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
1 štapić vanilije

Čokoladna krema
1 želatina + 5 žlica vode
2 žumanjka
90 g šećera
250 ml mlijeka
200 g tamne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
2 šlag fixa ukoliko je potreban
1 vanilin šećer

DEKORACIJA
500 m slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 žlice gorkog kakaa u prahu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu pobrašnite. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte. Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka. Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten, biskvit prerežite po pola. Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte, po želji poškoropite sa malo ruma.

BIJELA KREMA
Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji. Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja. Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte. Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte. Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je dovoljno hladno:) Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja. Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.

ČOKOLADNA KREMA
U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta. Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući. Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazite da ne zakuha, nekih 10 minuta. Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima. Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite ju da se skroz ohladi. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban. Lagano ga umiješajte u ohlađenu smjesu od čokolade. Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.

Za dekoraciju istucite slatko vrhnje sa vanilin šećerom i šlag fixom u čvrsti šlag, ali ne previše čvrsti, pri kraju umiješajte kakao kojeg ste prosijali i slastičarskom vrećicom ukrasite tortu po želji.


26 comments:

  1. Jao ova feta torte ti je kao titanik !! Famozna!!

    ReplyDelete
  2. Ma divna je kakvi neuredna. A parce je bas konktretno, ja takve i volim :)))

    ReplyDelete
  3. WAU! Praviće se definitivno! Inače, dekoracija mi se veoma sviđa. Torti koja tako lepo izgleda kada se iseče ni ne treba nikakvo dodatno ulepšavanje.

    ReplyDelete
  4. Ma sta neuredna... izgleda bozanstveno... gledam, gledam i ne mogu joj se nadiviti...

    ReplyDelete
  5. Vau savršeno, obožavam tvoje torte!!

    ReplyDelete
  6. ajmeee..torta je divnaa...i preuredna, nikako neuredna..da vidis sto je nered kad ja pocnem rezati tortu..;) a sto se tice rezanja biskvita ni to mi ne ide :(..sve u svemu ovo ti je prekrasno..

    ReplyDelete
  7. U najlipšoj kombinaciji vanilije i čokolade zaista je prekrasna i vrlo lijepo napravljena:))

    ReplyDelete
  8. aaaa...prekrasna je! ovo moram isprobati čim prije! :D btw, i ja sam antitalent za prerezivanje biskvita...zato ja svaki posebno pečem...ziher je ziher ;)

    ReplyDelete
  9. Neuredna torta? :) Ovo je stvarno savršeno, čim izađem iz jagoda faze, napravit ću je!

    ReplyDelete
  10. stvarno je prelepa.... a i ja sam od onih koje nema šanse da iseku ovako savršeno parče, taman i da vešbam tri meseca samo sečenje :))))

    ReplyDelete
  11. fantasticna tortica i slicice i blog, ma sve ti je super :-)
    Samo da znas da ja cesto svratim ali nikad da se javim :-) (eh, tesko mi se ulogovati,lijenost)
    Pusica.

    ReplyDelete
  12. Jasenka Poštovani,

    nevjerojatno lijep i dobro delicios.
    Pozdrav Jacktel

    ReplyDelete
  13. Ja ne mogu da skinem oko sa ostrine presecenog parceta, narocito gornje kreme... Predivna torta, p r e d i v n a!

    ReplyDelete
  14. hvala vam puno:)
    Mary, Nina and Mikkey thanks a lot:)
    Sanja, drago mi je sto si svratila:))

    ReplyDelete
  15. torta je divna, i komad i cijela, dekorirana savršeno i interesantno, fotke prekrasne. Nemoj biti tako skromna ! :-) radiš divne stvari i divim se svakom novom keksiću i receptu i veselim se novima sa kojima ćeš nas tek počastiti :-))
    Branka

    ReplyDelete
  16. kako tek izgledaju tvoje torte kad su "uredne" jer ove je pre predivna :)

    ReplyDelete
  17. Un saluto veloce, un bacio e buon inizio settimana!!

    ReplyDelete
  18. Da ne znam bolje, mislila bih da si je kupila u slastičarnici. Krasna je. A tek fina....mpgu samo zamisliti.

    ReplyDelete
  19. Prekrasna torta, sorry više stvarno nemam riječi hvale kojima bi komentirala sve što sam danas vidjela kod tebe! :)

    ReplyDelete
  20. Sinoć sam radila ovu tortu i mislim da sam stavila malo previš praška za pecivo u biskvit, jer kad sam stavila bijelu kremu i drugi biskvit, kalup za tortu je bio pun do vrha!

    ReplyDelete
  21. Biskvit prerežite na način da prvo krajeve malo zarežete nožem, a zatim uzmite konac, koji rastegnete s jednog kraja na drugi i stavite u lagano zarezani dio torte i povlačite ga lijevo desno, lijevo desno dok ne dođete do kraja torte

    ReplyDelete