Monday, March 16, 2009

Kivi tortica


Ona je lagana, osvježavajuća i neobična....

Biskvit, kalup promjera 22 cm
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
1 ravna žlica kakaa u prahu
pola vrećice praška za pecivo
2 žlice ruma

Krema
4 kivija
4 jaja
1 vrećica želatine u prahu
150 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
1 žlica gustina
2 šlag fixa
2 vanilin šecera

Dekoracija
400 ml vrhnja za šlag
2 kivija
2 šlag fixa
2 vanilin šecera

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke čvrsto istucite i stavite sa strane. Žumanjke pjenasto miksajte, pa im dodajte šećer, još dobro promiksajte, zatim brašno pomiješano
sa praškom za pecivo i kakao. Kad smjesa bude jednolicna pažljivo umiješajte bjelanjke kuhačom. Pecite cca 10 minuta, probajte čačkalicom da li je pečeno. Biskvit ohladite, maknite donji dio kalupa, a prsten ostavite oko torte na tanjuru na kojem ćete
poslužiti tortu. Zagrijte rum i prelijte ga preko biskvita.

KREMA
Kivi ogulite i izmiksajte ga štapnim mikserom. Stavite ga u posudu na laganu vatru zajedno sa pola količine šećera dok ne zakipi. Smjesu prelijte preko 4 umućena žumanjka, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakipi. U međuvremenu dodajte žlicu gustina. Kremu ostavite da se hladi. Želatinu rastopite sa 5 žlica vode, otopite na laganoj vatri i umiješajte u toplu kremu, sve dobro promiješajte i ostavite kremu da se dobro ohladi.
Kad je krema hladna, bjelanjke dobro istucite sa preostalim šećerom i umiješajte ih u kremu.
Zatim istucite vrhnje za šlag sa šlag fixom i vanilin šecerom, ako koristite vrhnje tipa hople i sl. nije potreban šlag fix i vanilin šecer. Istučeno vrhnje lagano umiješajte u kremu od kivija, iskrenite na biskvit i stavite u hladnjak da se rashladi.

DEKORACIJA
Slatko vrhnje istucite i premažite ga preko kreme od kivija ili dekorirajte slastičarskom vrećicom po želji. Kivi narežite na ploške, pa još po pola i dekorirajte.
Tortu je najbolje otaviti preko noci u hladnjaku, ali dovoljno je i 3 do 4 sata da se rashladi.

No comments:

Post a Comment