Wednesday, March 18, 2009

Tortica sa vrhnjem


Sigurno sam već dala naslutiti da volim slojevite, sočne, visoke i male tortice....i da ne volim puste glazure i ukrašavanja....I ova je jedna takva!

Biskvit, sastojci za jedan biskvit za kalup promjera 20 cm
100 g brašna
40 g kakaa u prahu
pola čajne žlicice soda bikarbone
1 čajna žličica praška za pecivo
prstohvat soli
pola čajne žličice cimeta
75 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
100 ml kiselog vrhnja

Nadjev
240 ml kiselog vrnja
400 ml slatkog vrhnja za šlag
180 g šećera u prahu
1 šlag fix

Dekoracija
malo naribane tamne čokolade


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup posipajte sa malo kakaa. U posudi promiješajte brašno, sodu, prašak za pecivo, sol, cimet i kakao. Mikserom izradite maslac da bude pjenast, dodajte šećer i dobro promiješajte. Zatim dodajte jaja, i dalje miksajte, pa dodajte vrhnje i malo po malo smjesu s brašnom. Smjesa će biti gusta, stavite je u kalup, poravnajte i pecite cca 40 minuta (zavisi i od pećnice pa radije provjerite čačkalicom). Meni se vrh podignuo pa sam da bi izravnala tortu prerezala uzdignuti dio. Biskvit pustite 10 minuta da se ohladi na kalupu i zatim ga premjestite na rešetku da se skroz ohladi. Kad je hladan pažljivo ga prerežite na pola. Cijeli postupak ponovite za još jedan biskvit koji cete takoder prerezati na pola.

KREMA
U posudu za miksanje ulijte 200 ml vrnhnja za šlag, 240 ml kiselog vrhnja i šećer u prahu. Miksajte dok smjesa ne bude gusta i jednolična. U posebnoj posudi izmiksajte ostalih 200 ml slatkog vrhnja sa šlag fixom dok ne dobijete čvrstu smjesu. Umiješajte šlag u smjesu sa vrhnjem i dobro promiješajte. Smjesu podijelite na 3 dijela, s tim da si malo smjese ostavite za gornju koru. Donju koru stavite na tanjur ili posudu na kojoj će torta stajati i stavljajte kremu, pa drugu koru i kremu, pa treću koru i kremu i završite sa četvrtom korom i malo kreme za premazati ju. Stavite ju u hladnjak preko noći, ili barem na 3 do 4 sata.
Ukrasite naribanom čokoladom.
Tortica je osvježavajuca sa sočnim biskvitom. Nije nužno da stoji cijelu noć prije posluživanja u hladnjaku, ali barem 3 do 4 sata da se rashladi. Može se kombinirati i sa raznim voćem, ili ju ukrasiti s voćem.


2 comments:

  1. druga fotka mi je predobra... baš je neobična... a tortica mi se čini jako fina :)

    ReplyDelete
  2. upravo je radim :))) ajme koji biskvit, najbolji čokoladni biskvit koji sam ikad probala. :D

    ReplyDelete