Sunday, March 15, 2009

Umak od brusnice


Jednom prilikom sam u vrtiću od sina povodom Thanksgiving day-a jela umak od brusnice koji je izgledao kao kuhana cikla narezana na ploške, nije mi bio baš nešto:), a niti mom sinu, pa sam odlucila kod kuće napraviti sličan kombinacijom par recepata da i njemu bude fin.

Sastojci koji su Vam potrebni:
350 g svježih brusnica
150 ml iscijeđenog soka od narandže
100 ml vode
220 g šećera
2 kapi arome vanilije
na vrh žličice cimeta


Brusnice očistite i operite, 50 g lagano izmiksajte štapnim mikserom (ne skroz). U posudu stavite sok, vodu i šecer i miješajte na srednjoj vatri dok se šecer ne rastopi. Dodajte vaniliju i cimet, promiješajte, dodajte "izmiksane" i preostale brusnice. Kuhajte 10 - 15 minuta, i svako malo promiješajte, sve dok brusnice ne počnu "pucati". Kad je gotovo, ostavite umak preko noći u hladnjaku. Što se više bude hladio, smjesa ce biti čvršća.


Učinak gore navedenog oblika "cikle" ćete dobiti ako brusnice izradite u multipraktiku što sitnije možete, izlijete u željeni oblik, dobro ohladite i režete na ploške, ali mora se dobro ohladiti da bi bilo jako čvrsto za rezanje.
Ako želite da umak bude više gust, dodajte jednu do dvije žlice gustina na kraju i miješajte dok ne zavrije i dok se smjesa ne zgusne.

2 comments:

  1. provereno fantasticna stvar... pravila sam ga xy puta... :) i beskrajno ti hvala na ovom super receptu... doduse sa suvim brusnicama i bez imalo secera...

    ReplyDelete
  2. nema na cemu draga, susene brusnice su ionako dovoljno slatke, pa nema smisla jos ih filati secerom:)

    ReplyDelete