Monday, March 16, 2009

Pita od ribizla


Ovu piticu sam tako brzo napravila, jer je tijesto vrlo zahvalno. Puniti se može svačim, ovaj put sam odabrala ribizle.

Umak od ribizla
300 g ribizla
80 g smeđeg šecera
200 ml vode
na vrh žličice cimeta
na vrh žličice pimenta
na vrh žličice djumbira
2 žlice gustina

Tijesto
160 g brašna
od pola limuna naribana korica
75 g omekšalog maslaca
na vrh žličice soli
na vrh žličice djumbira
5 žlica vode

Umak od ribizla
Vodu i šećer zagrijte na srednjoj vatri dok se šećer ne istopi. Dodajte ribizle, piment, djumbir i cimet i kad zavri kuhajte još 10 minuta. Dodajte 2 žlice gustina, miješajte dok ne zavrije i onda još malo do željene gustoće. Stavite sa strane da se ohladi.


Tijesto
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, s tim da vodu dodate zadnju, žlicu po žlicu.
Razvaljajte odmah tijesto u krug promjera 28 cm tako da rubovi vise sa strane, kako bi ju mogli "zamotati". Pobrašnite pleh i stavite tijesto.
Nadjev usipajte u tijesto, a tijesto koje visi "motajte" na jednu stranu do kraja kruga, tako da
prstima "uštipnete" mali dio tijesta i prebacite na desnu stranu. Pecite na 180 stupnjeva 40-tak minuta.
Pitu možete poslužiti toplu ili hladnu uz dodatak šlaga.

2 comments: