Monday, March 16, 2009

Kokosovo mlijeko



Do nedavno sam uvijek kupovala kokosovo mlijeko i moram priznati da me sve ono sto piše na deklaracijinije baš oduševljavalo, jer ga volim koristiti u jelima i desertima. Kod mene ga ima za kupiti na svakom čošku:), cijene su i više nego pristupačne, ali nakon ovog home made uratka, više mi ne pada na pamet.

Sastojci koji su vam potrebni za 6 dl kokosovog mlijeka su:
1 kokos
7 dl vode
nož
multipraktik
gaza
šerafnciger:)
pila

Na kokosu napravite 2 rupe pomocu šerafncigera ilitiga odvijača i čekića. Kroz te dvije rupe pustite da izađe sva voda koja je unutra. Kokos udarajte po tvrdoj površini dok se ne razbije, ako ne uspijete do kraja, po pukotini si pomognite malo s pilom, odnosno nožem širite polovice dok se ne raspolove. Uzmite tupi nož i po obodu prođite s nožem, da se bijelo meso malo odvoji od površine i sa nožem odvajajte komad po komad, zabodite nož i odvajajte. Na komadima će biti tamna korica koju kasnije ogulite nožem. Kad ste iz svake polovice izvadili meso, ogulite tamnu koricu i dobro operite komade kokosa, te ih nasjeckajte ih na manje komadiće.

3,5 dl vode zagrijte da bude jako vruća, usipajte u multipraktik i dodajte pola kolicine narezanih komada. Vode možete staviti i manje, sami si odredite gustoću mlijeka, odnosno intenzitet okusa. Miksajte oko 1 minutu na najvecoj brzini. Čistu gazu stavite preko posude u koju ćete iscijediti kokos, usipajte smjesu, i žmičite:), cijedite i stiskajte dok vas ruke ne zabole, ono što teško izađe je i najslađe:) Isti postupak ponovite i s drugom polovicom kokosa i ostalih 3,5 dl vode. Mlijeko stavite u hladnjak, a nakon nekog vremena na površinu će isplivati gusta krema kao vrhnje, koju možete pokupiti žlicom i upotrijebiti je za juhe i slično.

Iscijeđeni kokos sam ostavila da se malo prosuši i pospremila u plasticnu vrecicu i namjeravam ga upotrijebiti kao i kupovno kokosovo brašno za slastice i kolače.


Kokosovo mlijeko je jako zdravo, puno vitamina i minerala, a mogućnosti za kombiniranje jela su velike, od juha do deserta.
Dobiti ćete čisto kokosovo mlijeko bez ikakvih aditiva, dok je kupovno mlijeko gusto kao krema i ne radi se s vodom.
Vodu koju iscijedite možete popiti, pogotovo je preporucljiva za sportaše jer je puna kalija i minerala. Mlijeko se može zamrznuti, stavite ga u posudice za led ili u plasticne posude za zamrzavanje, a u hladnjaku može stajati i do 4 dana.
Mlijeko je rijetko i može se koristiti za juhe, curry, deserte i najbolje od svega, možete ga staviti u kavu, a po vrijednosti je daleko ispred rižinog i sojinog mlijeka.
"Vrhnje" koje pokupite takodjer možete zamrznuti.

8 comments:

  1. Moram da se pohvalim da sam i ovo isprobala :))
    Ukus je savrsen :)

    ReplyDelete
  2. znas sta, mene je isto odusevilo, barem je prirodno, iako daleko od okusa onog kupovnog:)

    ReplyDelete
  3. Recite mi gdje ima za kupit kokosovo mlijeko??

    ReplyDelete
  4. alat: šerafnciger ho ho ho
    ah lijepa naša pismenosti!!!!

    ReplyDelete
  5. pise i zamjena i objasnjenje istog draga/i Anonymous!!!

    ReplyDelete
  6. joj daj više naučite razliku između riječi "okus" i "ukus", diže mi se kosa na glavi od toga

    ReplyDelete
  7. slažem se Anonymous

    ReplyDelete